Ako sa vyrovnať s nedostatočným platom?

24. jan 2024

Som v praci pol roka, predtym som bola na MD. Nasla som si novu pracu (predchadzajuci zamestnavatel krachol pocas mojej rd), napln prace mi vyhovovala, pracovny cas tiez, kolektiv super. Nieco ma v praci museli zaucit, nieco som ovladala a mala som na to vzdelanie. Ide o administrativne prace a uctovnictvo. Plat mam minimalku, slubenych bolo nastupny plat 900e a po 3m zvysenie na 1100, odmeny 2x rocne. Avsak stale je to minimalka a vsetci zarabaju rovnako.. Neviem ci si najdem podobnu pracu za lepsi plat, pracu a peniaze teraz potrebujem, nemozem si dovolit ostat doma nejaky cas bez prijmu. Ako sa vyrovnat tak nejako v sebe vnutorne s tym platom za taku pracu? Za mna osobne je to nedostatocny plat za uctovnictvo a administrativu (stred sk). Viem ze mozem byt stastna ze mam pracu a pri malom dietati dobry pracovny cas. Ale uz ma to zacina demotivovat za taky plat. Viem, ze mam usta a mam sa pytat, ale bojim sa ze o tu pracu potom pridem. Ak ste mali podobny problem, ako ste sa s tym vyrovnali? Dakujem

medda_beda
24. jan 2024

Máš VŠ vzdelanie? Mám v rodine účtovníčku a mzdárku so SŠ vzdelaním a s vyše 20 ročnou praxou.Východ sk okolo 1100/1200 v čistom.
Ak ti to pomôže.

ajka19
24. jan 2024

u nás plat 900 eur brutto bežne pre ženu, Orava....skúsená účtovníčka okolo 1100, 1200 eur brutto

autor
24. jan 2024

@medda_beda mam VS vzdelanie v odbore + kurzy, prax 4r na cast mojej novej prace. Nieco ma museli zaucit, nieco som ovladala. Dakujem krasne, pomohlo mi to aspon na predstavu (i ked jasne, nikdy sa to zrovnavat neda).

medda_beda
24. jan 2024

Neviem koľko zarábajú ženy s VŠ takže som ti napísala ako je to so SŠ 😊.
Je fajn si urobiť prieskum.

gemerka17
24. jan 2024

V BA plat junior účtovníka 1500 v hrubom. Senior 2000 eur - niekde aj trosku menej, ale da sa najist aj dost ponuk za viac. Stale sa bavíme o zamestnaní na TPP. Záleží, aj ktorú pozíciu zastavas. Administratívny pracovník ma menej. Robiť polo administratívu a polo uctovnika nie je dobrá kombinácia, taka dievča pre vsetko.

buberova
25. jan 2024

Ber to ako takú prestupnú stanicu.. že budeš tam 2 roky napríklad ale už budeš mať v životopise že si robila účtovníctvo. A ďalšiu prácu si už budeš hľadať účtovníctvo.. a tam to bude lepšie platené. Ber to tak, že teraz zarábaš menej aby si potom mohla zarábať viac 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucik194
25. jan 2024

ani vo vyrobe sa nerobi za minimalku🤦🏽

mas 5 rokov ze sa nevies opytat? preco si podpisala zmluvu s minimalkou, ked bola slubena vyssia?..... sorry tvoja chyba, potom tu nemozes vyplakavat.....

zacni hladat inu prácu, tu buducnost nemas

nevidim preco by si mala robit s VS za minimalku, maj trochu uctu k sebe....
profil na linkedin a zacni hladat nieco ineho. majitel vie, ze si toto moze dovolit tak si to dovoli.....

ibatanecnica
25. jan 2024

tak ja som po materskej bola na tom rovnako. Ale účtovníctvo som robila iba z časti, nakoľko ma to nebavilo, nehrnula som sa do toho. Ja som potrebovala prácu od - do a tu mi vyšli vústrety, takže som to nebrala nejako tragicky. Časom išiel trochu aj plat hore. A keď som si prirátala výhody ktoré som tu ako matka s malým dieťaťom mala, povedala som si, že to uprednostním ako pred inou prácou s nestálou prac. dobou a o niečo vyšším platom a stresmi čo bude keď budú prázdniny , choroby a tak. Neskôr, keď bolo dieťa samostatnejšie začala som na sebe pracovať a postupne prišli zmeny a aj vyšší plat. - mala som SŠ a prax niekoľko rokov v administratíve.
Na tvojom mieste by som to brala ako dočasné miesto. Prácu potrebuješ, zaučíš sa niečo nové zaučíš a buď požiadaš časom o zvýšenie alebo si nájdeš inú prácu. Dieťa bude väčšie, samostatnejšie, nebudeš tak viazaná časom. Nikde nie je napísané, že tu musíš byť roky.

ovaaa
25. jan 2024

Škoda, že tie sľúbené veci nemáš v zmluve.

lujza123
25. jan 2024

Určite sa treba ist spytat na ten plat, sľúbili ti inú mzdu, nie minimálku. Prečo by ta mali vyhodiť, za to ze sa spýtaš?
A určite neprestávaj hľadať pracu, ved mas VS, kurzy, pracovala si na sebe to mas teraz dostavať plat ako dojicka kráv ?

melanta
25. jan 2024

slubenych bolo nastupny plat 900e a po 3m zvysenie na 1100, odmeny 2x rocne - prečo si podpísala zmluvu bez toho, aby tam tieto dohodnuté položky neboli? A prečo chceš viac ako minimálku, ak ste sa na niečom dohodli a ty si potom v tichosti podpísala minimálku. Máš VŠ, takže mala by si zvládať minimálne bežnú komunikáciu. A povedať, že prosím zmluvu prepracovať tak, ako sme sa dohodli, je bežná komunikácia. To nie je nič špeciálne. Ja budem asi hnusná, ale ak človek s VŠ nevie riešiť takúto jednoduchú záležitosť, tak potom tá minimálka je na mieste. Takže skús to brať ako dobrú skúsenosť a poučenie, že je potrebné sa naučiť komunikovať a že tak, ako si zamestnávateľ vyberá teba, aj ty si vyberáš a máš právo klásť si podmienky a trvať na tom, aby sa splnilo, čo bolo dohodnuté.

lucik194
25. jan 2024

@buberova tak toto je dobra blbost, ze budes zarabat menej aby si mohla potom zarabat viac.....

preco by nemohla hned zarabat viac a potom opat viac?

tak sa potom nedivme, ze pracuju ludia na SK tak ako pracuju. Naco potom autorka chodila na VS? zbytocne tam bola, aby potom robila za minimalku......

sorry ale robit za minimalku a mat VS je len tvoja neschopnost..... naco si podpisovala papiere bez toho aby si sa ozvala?

teraz v najlepsich rokoch budes robit za minimalku? nie si absolvent po skole, bez praxe...... toto si treba uvedomit ......

a ano, mam VS ale nikdy by som nesla robit za minimalku, ani kebyze musim, pretoze mam nejaku uctu k sebe, k svojim rodicom, kt. ma tych 5 rokov podporovali.... a tym padom by som len dokazala, ze ta VS mi je na 2 veci.....

kebyze mam len zakladne vzdelanie, tak som rada za kazdu robotu, ale pri VS si naozaj nebudem hladat hocijaku robotu.....

tiezjedna
25. jan 2024

Rieš praktickú stránku a nie porovnávanie. Aký plat si podpísala v pracovnej zmluve??

tiika
25. jan 2024

Prečo ti to nedali do zmluvy? Boli ste dohodnutí bokom..? Ak ste sa na niečom dohodli, tak nevidím dôvod mat strach sa ozvať (a je jedno ako to majú ostatní, že svoju situáciu neriešia je ich problém).
A keby mám obavy, neistotu, bojím sa, i tak by som sa rozhodla sa prekonať, riešiť, postaviť sa za seba, získať skúsenosť, naučiť sa to (lebo hnevať sa, písať na MK, byt nespokojná… ti nepomôže to vyriešiť).
Mala by si aspoň podporu? Môžeš ísť robiť dočasne niečo iné, predávať, obsluhovať? Môžeš pozrieť pracu ako homeoffice, dnes je toho podstatne viac.
Prosím za teba i ostatných, nenechaj sa takto využívať, klamať, manipulovať; je mi na nič z takých praktik.

tiika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiika
25. jan 2024

Koľko máš minimálnu mzdu v hrobom? Za 1.či 2. stupeň?

zobaka
26. jan 2024

jedine sa ísť porozprávať, ja sa tiež pohybujem v takých číslach a robím odbornú prácu plus aj ďalšie veci, ani sa radšej nevyjadrujem, ja som si povedala, že do leta si nájdem niečo iné, lebo ma to ťahá dole nielen ten plat, ale aj šikana, čo z takého života, horšie je, kde si nájsť lepšiu pracu

el_mishel
28. jan 2024

Možno trochu mimo otázka ale koľko je teraz prosím minimalka?