Ako sa stať zdravotnou sestrou?

mayka007
14. dec 2015

Baby, máte niektorá skúsenosť? Poraďte, mám strednú školu- gymko a chcela by som ísť externe urobiť školu tak, aby som sa vedela zamestnať napr ako zdravotná sestra, Viete mi niektorá poradiť kde a aká škola atď?
Ďakujem 🙂

bosoriak
14. dec 2015

@mayka007 Myslim, ze ide o studijny odbor osetrovatelstvo. Ponukaju ho rozne univerzity, pozri si v okoli tvojho bydliska.

lucka1987
14. dec 2015

@bosoriak ale to by bola len zdr. asistent ak sa nemylim ....
@mayka007 tu na konovi je skupina " zdravotnici na mk " najdi ju a tam ti baby ochotne poradia, su tam od sanitarok, asistentiek, sesier az po lekarky 😉

bosoriak
14. dec 2015

@lucka1987 Ved prave, ze neviem. Ale kazdy inzerat, kde hladaju zdravotnu sestru ma poziadavku na VS odbor osetrovatelstvo, co som tak pozrela profesiu.

@mayka007 Pripadne sa opytaj rovno najpovolanejsich, Slovenska zdravotnicka univerzita.

magimi
14. dec 2015

@mayka007 ak chces byt zdravotnou sestrou, musis ist na vysoku skolu v odbore osetrovatelstvo na bakalara alebo magisterske studium

@lucka1987 ako zdravotny asistent koncia ti, co idu na strednu zdravotnu skolu, ak sa jedna o vysku v odbore osetrovatelstvo, je to zdravotna sestra

smoulingirl
14. dec 2015

@mayka007 baby maju pravdu je to studijny odbor osetrovatelstvo, kedysi na sestricku stacila stredna zdravotna skola dnes ale absolventi mozu robit len zdr.asistenta

8291
14. dec 2015

Z gympla na ošetrovatelstvo a ako bc si už zdravotná sestra a na magisterské ked nechceš nemusíš.co sme my študovali 4 roky na zdravotke tak teraz sestra musí mať 7 rokov.niet nad zlaté zdravotnícke škôl.ten ich odbor asistent je dobrá k...a😁 lebo to ani sestra ani sanitár.pracu sestry robit nemôžu lebo nemajú nato kompetencie a sanitarsku nebudú lebo vsak som asistent ach jaj dobre to dodžubali.v ČR mam taký pocit že odbor asistent veľmi rýchlo zrušili a vratili sa ku klasickému odboru všeobec.sestra

maja099
15. dec 2015

ale ošetrovateľstvo na VS môžeš študovať buď len interne, čiže na dennom štúdiu, alebo externe s tým, že už musíš byť zamestnaná v zdravotníctve /čo je zrejme bez školy nemožné.../. aspoň ja mám takéto info. čiže pre človeka ktorý chce študovať externe je to vec dosť zložitá...

mawka
15. dec 2015

externe osetrovatelstvo nevystudujes. pretoze podmienkou na externe studium je byt zamestnana v zdravoitnictve alebo 3 rocnu prax. pre teba by bolo dobre si urobit 2 rocne pomaturitne studium ako zdravotnicky asistent, potom sa zamestnat ako zdrav. asistent a ist popri praci studovat aspon toho Bc. v odbore osetrovatelstvo.
zial, dnes sa uz sestrou len tak neda byt. a hlavne je strasne malo praxe pri VS studiu. strasne malo. my sme napriklad na strednej skole praxovali od rpveho rocnika najskor na figurinach a v speci ucebniach a od druheho rocnika sme mali tri dni skolu, dva dni prax natvrdo v nemocniciach, pobehali sme vsetky mozne oddelenia a normalne sme boli ako keby zapojene do prac. procesu pod dohadom sestrier a profesorky. potom uz ku knocu sme mali viac praxe ako teorie. rozhodne bola chyba zrusit stredne zdravotnicke skoly a urobit z toho VS studium. podla mna to mali nechat tak a co sa tyka VS tak odbor ose ako bol pre karierne setry /vrchne a spol./ alebo pre buduce profesorky na zdravotnych skolach. bohuzial, teraz vyjdu sestricky nadupane teoriou z vysky, ale prakticky vedie velmi velmi malinko. napisat osetrovatelsky proces je jedna vec, ale vediet reagovat, ked ide pacientovi o zivot, to je vec druha a dolezitejsia.
@8291 take sestry ako sli zo SZS uz nie su. nech si hovori kto chce, co chce. velmi dobre prepracovane studium to bolo a hlavne sme sli zo skoly a vedeli sme hned co robit a ako to robit. teda az na ten sok, ze ziadne tacky a velke chystanie injekcii a infuzii podla prirucky, ale vsetko do ruky, do vrecak, olepene naplastami a ides 😀 😀 iny frmol.

mawka
15. dec 2015

alebo chod na denne studium, ak mas na to cas. to sa da v pohode bez praxe.

anuska74
15. dec 2015

@mawka
Správne si to opísala, a nepísali sme oše.procesy, ale dobrá sestra to vlastne robila odpozorovala vedela si už premysliť ako ďalej s pacientom a aj to vykonala. Kiežto teraz sa píšu a riešia procesy, ale ako zlepšenia, strostivosť a vyššia úroveň zas až tak nevidno že áno.

8291
15. dec 2015

@mawka juuj uplne máš pravdu a časy na szš boli moje najkrajšie v živote.do doby kým sa nenarodila malá.

mawka
15. dec 2015

@anuska74 presne. kazda "povodna" sestricka frfle na pisanie procesov. totalne to brzdi pracu s pacientom. sak ak ma pacient zapchu, tak viem, co mam pouzit a skusam dalej a dalej, to je proste samozrejme. nepotrebujem o tom pisat litanie v style jozko mrkvicka-zapcha-zvysit prijem tekutin-vyriesene ano-nie-dalsie riesenie slivkovy kompot od pribuznych-vyriesene-ano/nie-podany glycerinovy capik per rectum-vyriesene ano/nie-pacient mal stolicu 😀 ako sorry, ale mne toto pride trafene. neviem, proste sestra to riesi za pochodu a vzdy sme si davali ved hlasenia s kolegynami a pisali sme do dekurzu. ako ja neviem, toto su novinky ze dovidenia...

drimonna
13. feb 2019

Škola zdravotnícka