Baby, máte niektorá skúsenosť? Poraďte, mám strednú školu- gymko a chcela by som ísť externe urobiť školu tak, aby som sa vedela zamestnať napr ako zdravotná sestra, Viete mi niektorá poradiť kde a aká škola atď?
Ďakujem 🙂
@mayka007 baby maju pravdu je to studijny odbor osetrovatelstvo, kedysi na sestricku stacila stredna zdravotna skola dnes ale absolventi mozu robit len zdr.asistenta
Z gympla na ošetrovatelstvo a ako bc si už zdravotná sestra a na magisterské ked nechceš nemusíš.co sme my študovali 4 roky na zdravotke tak teraz sestra musí mať 7 rokov.niet nad zlaté zdravotnícke škôl.ten ich odbor asistent je dobrá k...a😁 lebo to ani sestra ani sanitár.pracu sestry robit nemôžu lebo nemajú nato kompetencie a sanitarsku nebudú lebo vsak som asistent ach jaj dobre to dodžubali.v ČR mam taký pocit že odbor asistent veľmi rýchlo zrušili a vratili sa ku klasickému odboru všeobec.sestra
ale ošetrovateľstvo na VS môžeš študovať buď len interne, čiže na dennom štúdiu, alebo externe s tým, že už musíš byť zamestnaná v zdravotníctve /čo je zrejme bez školy nemožné.../. aspoň ja mám takéto info. čiže pre človeka ktorý chce študovať externe je to vec dosť zložitá...
externe osetrovatelstvo nevystudujes. pretoze podmienkou na externe studium je byt zamestnana v zdravoitnictve alebo 3 rocnu prax. pre teba by bolo dobre si urobit 2 rocne pomaturitne studium ako zdravotnicky asistent, potom sa zamestnat ako zdrav. asistent a ist popri praci studovat aspon toho Bc. v odbore osetrovatelstvo.
zial, dnes sa uz sestrou len tak neda byt. a hlavne je strasne malo praxe pri VS studiu. strasne malo. my sme napriklad na strednej skole praxovali od rpveho rocnika najskor na figurinach a v speci ucebniach a od druheho rocnika sme mali tri dni skolu, dva dni prax natvrdo v nemocniciach, pobehali sme vsetky mozne oddelenia a normalne sme boli ako keby zapojene do prac. procesu pod dohadom sestrier a profesorky. potom uz ku knocu sme mali viac praxe ako teorie. rozhodne bola chyba zrusit stredne zdravotnicke skoly a urobit z toho VS studium. podla mna to mali nechat tak a co sa tyka VS tak odbor ose ako bol pre karierne setry /vrchne a spol./ alebo pre buduce profesorky na zdravotnych skolach. bohuzial, teraz vyjdu sestricky nadupane teoriou z vysky, ale prakticky vedie velmi velmi malinko. napisat osetrovatelsky proces je jedna vec, ale vediet reagovat, ked ide pacientovi o zivot, to je vec druha a dolezitejsia.
@8291 take sestry ako sli zo SZS uz nie su. nech si hovori kto chce, co chce. velmi dobre prepracovane studium to bolo a hlavne sme sli zo skoly a vedeli sme hned co robit a ako to robit. teda az na ten sok, ze ziadne tacky a velke chystanie injekcii a infuzii podla prirucky, ale vsetko do ruky, do vrecak, olepene naplastami a ides 😀 😀 iny frmol.
alebo chod na denne studium, ak mas na to cas. to sa da v pohode bez praxe.
@mawka
Správne si to opísala, a nepísali sme oše.procesy, ale dobrá sestra to vlastne robila odpozorovala vedela si už premysliť ako ďalej s pacientom a aj to vykonala. Kiežto teraz sa píšu a riešia procesy, ale ako zlepšenia, strostivosť a vyššia úroveň zas až tak nevidno že áno.
@anuska74 presne. kazda "povodna" sestricka frfle na pisanie procesov. totalne to brzdi pracu s pacientom. sak ak ma pacient zapchu, tak viem, co mam pouzit a skusam dalej a dalej, to je proste samozrejme. nepotrebujem o tom pisat litanie v style jozko mrkvicka-zapcha-zvysit prijem tekutin-vyriesene ano-nie-dalsie riesenie slivkovy kompot od pribuznych-vyriesene-ano/nie-podany glycerinovy capik per rectum-vyriesene ano/nie-pacient mal stolicu 😀 ako sorry, ale mne toto pride trafene. neviem, proste sestra to riesi za pochodu a vzdy sme si davali ved hlasenia s kolegynami a pisali sme do dekurzu. ako ja neviem, toto su novinky ze dovidenia...
Škola zdravotnícka
@mayka007 Myslim, ze ide o studijny odbor osetrovatelstvo. Ponukaju ho rozne univerzity, pozri si v okoli tvojho bydliska.