Ako sa stať účtovníčkou?

28. okt 2023

Ahojte, chcela by som sa poradiť ohľadom tejto pracovnej pozície, nakoľko nad tým uvažujem.

Mám Ing. titul z STU ale v odbore som sa nezamestnala. Najprv som aj chcela ale platovo to bola veľká bieda a aj keď som sa na nejakú pozíciu hlásila tak má ani nezavolali na pohovor. Počas školy som brigádovala ako odborny predajca, kde som si uvedomila že mám proklientsky prístup a tak som sa chcela ubrať touto cestou. Po štátniciach som sa zamestnala ako B2B špecialista kde som do dnes. Mojou úlohou je aj fakturacia- vytváram faktúry a teda riešim aj tieto účtovne záležitosti. Napríklad klientom vysvetľujem aj jednotlive bankové pohyby na ich účte atd. Rôzne žiadosti o vrátenie preplatku, DPH.. A čoraz viac má to taha do tejto sféry. Moja otázka znie čo by bolo pre mna najlepšie aby som na to získala kvalifikáciu. Rozmýšľala som že si spravím externe VŠ účtovníctva na EUBA, ale keďže by mi to časovo trvalo 5 rokov tak mám obavu že či mi škola poskytne potrebné znalosti a či to proste nie je v hodnejsie získať praxou. Tiež som rozmýšľala nad kurzami popri aktuálnom zamestnaní a keď by som si verila tak by som skúsila nejakú pozíciu junior účtovníka. Už som sa začala učiť aj v programe POHODA. Čo by ste mi poradili, čo by bolo lepšie?

diefca
28. okt 2023

Za mna, ak nepotrebujes hned uctovat vsetko (DPH, dan z prijmu, zavierky, atd.), ale mala by si len niektore agendy, kludne sa skus rovno zamestnat. Dodavatelske, odberatelske faktury, pokladna, cestaky a veci, co sa stale opakuju, sa daju naucit “za jazdy”. Dovtedy mozes skusit nejaky kurz uctovnictva, nie je na skodu to mat v zivotopise.

klulko
28. okt 2023

Pokiaľ viem tak účtovníctvo sa na EUBA externe študovať nedá, takže jedine ten kurz. Ale ak si šikovná tak sa zamestnaj a postupne sa zaučiš ak máš vôľu.

subartic
28. okt 2023

plánuješ do budúcna viac detí a chceš sa im venovať ? Ak už teraz vieš že nebudeš mať pomoc rodiny, tak do tejto sféry nechoď. Ak ju chceš robiť dobre a kvalitne a na vyššej úrovni je časov náročná .

diefca
29. okt 2023

@subartic nestrasila by som. Su obdobia, ked je vela roboty, ale aj to je velmi individualne, zalezi pre koho bude uctovat, ci bude zamestnanec (zastupitelna v ramci timu) alebo ci bude robit sama na seba, ci bude robit vela veci rucne a komplikovane alebo si dobre nastavi system a procesy. V tejto sfere sa da robit od nevidim do nevidim, ale aj chodit na 2-3 dovolenky rocne bez problemov. Vyhodou je moznost prace viacmenej odkialkolvek.

subartic
29. okt 2023

@diefca nestraším , žijem v tom a robím to na higt leveli. Takže ak nechce byť účtovníčka ktorá robí doma v obývačke , ale má firmu alebo robí v kvalitnej účtovnej kancelárii a chce to robiť naozaj poriadne a nie tak ako sa mne dostávajú účtovníctva ktoré rekonštruujeme , a teda žasnem kto všetko sa to odváži robiť , tak potom potrebuje čas a to nielen na nejaké automatické zučtovania a digitálne kancelárie , ale aj čas na vzdelávanie , čo okolo mnohých to ani len nejde. Pretože hlucho nahadzovať doklady a alebo ich párovať v prípade DK zvládne aj cvičená opica. Rezervy, opravné položky , preceňovanie podielov v iných firmách , správne vykazovanie vo výkazoch tak na to už je potrebné aj niečo vedieť. Chodím na 2-3 dovolenky ročne, napriek tomu je to časovo náročné povolenie .

diefca
29. okt 2023

@subartic ja netvrdim, ze nie je, zalezi od toho, na akej urovni chce autorka uctovat. Tiez v tom robim uz 10+ rokov a zazila som snad vsetky varianty. Netreba ju odhovarat hned na zaciatku. Ak ju to bude bavit a zaujimat, vie si najst slusne platenu pracu aj vtedy, ked bude musiet utekat pre deti do skolky o 16.00. Nemusi hned byt hlavna uctovnicka v stavebnej firme 😉

autor
29. okt 2023

@diefca ďakujem za rady. Už som si aj pozerala nejaké pozície, napríklad fakturanta, kde by sa možno dalo začať. A popritom nejaké kurzy. Chcela som len vedieť či je to vôbec reálne, nakoľko si uvedomujem že to nie je úplne ľahký smer.

subartic
29. okt 2023

reálne to je , ale ak chceš mať deti a nechceš to robiť len tak od dverí , alebo robiť niekde doživotne fakturantku , alebo junior účtovníka možno časom senior účtovníka , bude ťa to stáť čas , pomerne veľa času . Ja v tejto oblasti robím 20+ rokov, mám dve štátne skúšky , dve licencie , som registrovaná v dvoch komorách ( SKDP a SKAU ) ročne absolvujem množstvo školení , zmenu zákonov a popritom som porodila viac detí, takže som si tým prešla.
Ak to chceš robiť na vyššej úrovni a chceš v tej oblasti aj niečo dosiahnuť a neskončiť niekde ako nahadzovačka alebo párovačka dokladov , jednoducho budeš musieť na sebe makať. Makať na sebe znamená čas ktorý tomu budeš musieť venovať , ak chceš deti a chceš ich aj vídať budeš potrebovať pomoc rodiny alebo manžela , alebo si niekoho zaplatiť. Január až marec budeš svoju prácu nenávidieť , občas sa ti z toho bude chceť až grcať len sa pozrieš na spisy a šanóny.
Nestraším ťa , píšem ti len tvrdú realitu . Ak si chceš prácu uľahčiť a mať digitálne kancelárie , tak na to si budeš musieť jednoducho zarobiť, nie je to lacná záležitosť. Okrem toho do budúcna sa počíta s tým že účtovníctvo sa zdigitalizuje do tej miery, že nižšie pozície ako fakturant , junior účtovník a aj senior účtovník jendnoducho zaniknú a zostane len pozícia hlavného účtovníka, ktorý bude myslieť . Padne polovička účtovníčiek ktoré robia na živnosť , predpokladám že aj viac. S týmto sa počíta v priebehu už 10 rokov. Zostanú len pozície hlavného účtovníka, daňového poradcu a audítora.
Ale ak si odhodlaná , tak začni kurzami , potom sa prihlás do účtovnej kancelárie kde získaš prax a potom uvidíš čo ďalej.

autor
29. okt 2023

@subartic ďakujem za názor. Mám plnú podporu manžela či už finančnú ale v tejto oblasti má plne podporuje. Deti zatiaľ nemáme, do budúcna plánujeme ale mám len 25 rokov. Čo sa týka učenia s tým problém nebude. Poviem to otvorené som rok aj niečo po výške a proste mám potrebu sa vzdelávať takze viem že má to bude napĺňať. Skúsim to a uvidíme ako to pôjde.