Ako sa stať spisovateľkou?

12. dec 2021

Ahojte.Od detstva ma bavilo čítať knihy, vymýšľať rôzne príbehy.Diktaty som v škole stále písala na same 1.Takze myslím že nejaký potencial nato mam,ale neviem sa nejak odraziť.Vie niekto čo všetko to obnáša?Ako by som stym mohla začať?

vitriolka
12. dec 2021

opisani.sk

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindusss2016
12. dec 2021

Diktaty ti nebudu k nicomu, potrebujes najma fantaziu, fakt siroku slovnu zasobu, vyninocne vyjadrovacie schopnosti, rozpravacsky talent, zmysel a cit pre tvorbu viet. Pisanie je umenie, ak to v sebe nemas prirodzene, tak z teba nikdy velky spisovatel nebude. Nieco sa mozes naucit, ale dieru do sveta s tym nespravis. A ak uz di nrjaku knihu napisala, treba hladat nirkoho, kto ti ju vyda....

antoniatonka
12. dec 2021

a by si mala na to vlohy, uz by si mala spustu nametov, poviedok v zasuvke

autor
12. dec 2021

@vitriolka ďakujem🙂

heleninamama
12. dec 2021

Existujú rôzne literárne sútaže, výzvy na určené témy, píše sa poézia, próza na vopred zadanú tému, prípadne je voľný výber... Ak si študent, Tvoja slovenčinárka má o nich určite informácie. Začni tam posielať príspevky a uvidíš. Možno sa umiestniš. Sú aj literárne kluby, teraz fungujú online, ktoré sa venujú tvorivému písaniu - informuj sa v krajskej knižnici, regionálnom kultúrnom stredisku. Členmi sú regionálni spisovatelia, ľudia od kultúry, aj úplní laici - dospelí aj deti. Vítaný je každý, kto má chuť písať. Dozvieš sa tam zaujímavé info, navzájom si čítajú vlastnú tvorbu a hodnotia sa.
Aj moja dcéra píše a má toto všetko podchytené. Už vyhrala aj pár cien a umiestnila sa aj na celoslovenských súťažiach. .. V piatok bola napr. online vyhodnotená Detská rozprávkova Žilina. Práve jej hľadám darček za výhru.

cosmic_origin
12. dec 2021

Na gramatike nezáleží. Ja mám dyslexiu a dysgrafiu, ale nebola som od 2. stupňa na ZŠ integrovaná, lebo rodičia si povedali, že načo, z diktátov som dostávala najlepšie 3, väčšinou 5, ale za slohové práce ma učiteľky vždy chválili. Posledný rok som začala trochu viac písať a tiež by som sa tomu chcela venovať aspoň poloprofesionálne.
Hlavné je písať rôzne žánre a nájsť aký ti sedí najviac. Prihlásiť sa do nejakých literárnych súťaží tiež nie je na škodu. Ak už niečo máš napísané môžeš to začať ponúkať vydavateľstvám. Ešte Fond na podporu umenia dáva štipendia na vydanie kníh, len potom budeš musieť sama riešiť distribúciu, alebo nájsť vydavateľstvo, ktorému len dáš knihu a peniaze, ktoré pokryjú náklady na vydanie.

pampeli
12. dec 2021

V dnesnej dobe uz moze vydat prakticky hocikto hocico. Skus pozriet na nete moznosti self-publishingu a co to obnasa a rychlo zistis, ci by si chcela ist touto cestou - ak uz teda mas nieco "v rukave", len nevies co s tym. Otazne je samozrejme, ci si niekto potom tvoju knihu kupi :D ale aj o tom sa da co-to nastudovat. Inak velku pracu na knihe odvadza aj jazykovy korektor a redaktor. Ludia si casto neuvedomuju, ze za vsetkym nestoji len autor na obalke 🙂 Drzim palce, nech sa ti dari!

andreabug
12. dec 2021

Skus lit.web pod kridlami Ikaru: www.mamtalent.sk

Roky tam uz mam svoje rozpravky 🙂 Som najcitanejsia autorka, vydala som jednu knihu. Kedze mam rozpravky a ilustracie na kazdej strane, nakladne vydanie, bohuzial nevydaju mi knihu.
Skuste, mozno skor uspejete. Drzim palce 🙂

de_zi
12. dec 2021

Ja odporúčam súťaž Medziriadky. Ocenení autori sú pozvaní na letnú školu literatúry, resp. také týždenné sústredko. https://medziriadky.sk/o-nas/

Bola som trikrát ešte na základnej/strednej, krásne spomienky. 🙃