Ahojte . Mám tu niekoho kto sa živí grafikou ? Dlhšie nad tým rozmýšľam keďže baví ma veľmi vytvárať v canve hocijaké loga, reklamy atd že by som to skúsila aj samozrejme v iným programoch ale … ako začať ? Sú nejaké kurzy na internete užitočné ? Tie platené myslím .
A oplatí sa zamestnať pod niekoho alebo robiť v tomto obore na seba. ?
@vannyvanny ako začať? No hlavne nie canvou, to keď povieš na pohovore na grafika, tak ťa rovno otočia, v tom vie robiť aj úplný debil 🙈. V dnešnej dobe je to náročné v tomto odbore, grafici budú vždy potrební ale v menšom množstve ako kedysi. Takže jedine na sebe ďalej pracovať aby si mala naozaj čo ponúknuť a začať aspoň v programoch ako je Adobe 🙃.
@vannyvanny Skús vytvárať digitálne produkty
a predávať. A nie je na škodu zainvestovať do dobrého kurzu, kvôli certifikátu. Ale v graf. programoch sa naučíš pracovať aj ako samouk, free tutorialov je plno. Chce to len prax a aj dobré nápady.
Pracovať môžeš aj aj, v nejakej reklamke aspoň pričuchneš čo a ako. Sprav si portfólio, aby si sa mohla prezentovať, čo ponúkaš. A ešte môžeš robiť social media creative pre niekoho.
ako pise
@denkabemommy canva je pre deti a teens...... moje teens v nej robia, vacsina ludi ani nema platenu verziu, ale len tu zakladnu. ......
pár programov najdes aj zadarmo, ale vacsina lepsich a pouzivanych je platená ..........
Ja by som ti poradil z iného konca. Na začiatok potrebuješ zistiť, či máš vôbec talent. Nie je až tak podstatné v akom programe tvoríš, ale ČO vytvoríš. Skús začať tak, že začneš kresliť ilustrácie a môžeš ich napríklad cez internet ponúkať cez nejaké grafické trhovisko na predaj. Jedným z najväčších je https://www.shutterstock.com. Ak bude o tvoju tvorbu záujem, tak si postupne začni tvoriť portfólio a až keď budeš mať niečo za sebou, tak sa môžeš uchádzať o nejaké miesto grafika v reklamnej agentúre. Ale nečakaj zázraky. Na tieto miesta je pomerne veľký pretlak a keďže ide o prácu, kde je úspech založený trochu aj na talente a umení, musíš mať aj veľký kus šťastia aby si uspela. Mimochodom angličtina je nevyhnutná.
Na internete, na Youtube napríklad, nájdeš veľké množstvo videí, ktoré ti pomôžu na začiatok. Hlavne nenaleť na sľuby, že predajom clipartov zarobíš tisíce. Určite nie. Začni ako hobby. Môžeš si napríklad kúpiť tablet s perom a kresli ako na papier. Na iPadoch je výborný napríklad Sketchbook, ktorý je zdarma.
Na kurzy zabudni, podľa mňa sú to v tomto odbore vyhodené peniaze.
Práveže ja strašne rada malujem aj kreslim preto ma to napadlo takéto niečo lebo prv som chcela tetovat ale prace s ľuďmi mám už plne zuby 😂
grafici teraz nemaju absolutne dobru poziciu...... hold AI dokaze robit uzasne veci, hlavne graficke ..... nevenovala by som sa cisto len grafike ale pridaj aj nieco ine k tomu, ako grafik amater musíš niecim zaujat....
adobe illustrator, photoshop su. zaklad