Ahojte dievčatá.
určite sa medzi vami nájdu ekonómky,mzdové účtovníčky a iné šikule,ktoré mi poradia.Môj mm má neustále nejaké nejasnosti na výplatnej páske a jeho mzdová nie je nejaká ochotná mu to vysvetliť. moje otázky:
1. podľa pracovnej zmluvy má pracovný čas 37,5 hod. a na páske je úväzok 40 hod. prečo? je to tak správne?
2. Ak má nadčasovú hodinu, ako si vypočíta hrubý zárobok za túto hodinu? / v hrubom má základ 650 eur/
3. ak pracuje v nedeľu / je zavolaný neočakávane/ , aký má príplatok?
@atreyu dík za odpoveď . ešte jedna otázka:
prečo, keď je pracovný čas 37.5 hod. týždenne viazaný k mesačnej mzde 650 eur, je počítaný hodinový základ 650/160 a nie 650/150. lebo keď pracoval v inej firme, mal na páske 650/150 za 20 prac. dní.
A ešte k tej nedeli. ten príplatok 50% je aj podložený nejakým paragrafom? lebo jemu mzdová počíta nedeľu ako prácu nadčas,teda 25 % príplatok.
@ela2710 ano, je to tak,že mu tam ráta aj prestávky. len nás metie to,že v predchádzajúcej firme to tak nebolo. mám pred sebou obe pásky a porovnávam. ako je možné, že v jednej firme prestávky zarátajú a v druhej nie. potom v prípade nadčasu vychádza aj hrubá mzda za hodinu iná. tieto podmienky si určuje firma sama? alebo je to podložené nejakým paragrafom. neviete, kde by sme to našli? dík
1. je to správne lebo každý deň máš nárok na pol hodinovú prestávku na obed
2. 650mzda /160 hodín = 4,0suma za hodinu práce x 0,25 min. čiastka vypl. za nadčas = 1 + 4,0 = 5 €suma za hodinu práce nadčas
3. 650/160 = 4,0 x 0,50 = 2 + 4 = 6 € suma za hodinu práce v nedeľu a v sviatky
0,38 € odmena za pohotovosť