Ako sa nebáť nájsť si novú prácu?

7. feb 2023

Pochádzam z rodiny, kde ľudia pracujú aj 20-30 rokov u toho istého zamestnávateľa, neviem či sú spokojní, ale proste nemenia to.
Mám 26 rokov a 5 rokov pracujem u jedného zamestnávateľa. Je to vlastne moja prvá stabilná práca po škole, pred tým boli len brigády. Niektoré veci sa mi prestávajú páčiť a pomaly sa pohrávam s myšlienkou, že možno by som sa mala začať obzerať aj po inej práci.
Ale mám strach. Je tam kopec neznámych premenných. Čo ak v tej novej práci bude vlastne horšie? Čo ak tam bude zlý kolektív? Čo ak bude ešte horší šéf ako je teraz? Čo ak nebudem zvládať náplň práce? Čo ak sa aj z novej práce rozhodnem odísť a potom budem znova v kolotoči hľadania si roboty? A už to nepôjde vrátiť späť vrátiť sa do tej firmy kde som teraz. Čo ak budú znižovať stavy a mňa budú musieť prepustiť lebo nebudem mať zmluvu na dobu neurčitú?

Čo vám pomohlo sa odhodlať zmeniť zamestnanie? A potom si zvyknúť na nové?
Viem, že to nie je tragédia a ľudia proste menia práce, ale pre mňa je to veľká vec a veľká zmena.
Neviem čo vlastne očakávam od tejto diskusie, ale ďakujem všetkým, ktorí sa vyjadrite 🙂

iwesska
7. feb 2023

A co ak NIE? 🙂 Cely zivot je riziko. Kto neriskuje,nic neziska. Ja som pracu menila niekolkokrat. Okrem jednej,kde som odisla v skusobnej dobe, som vsade vydrzala niekolko rokov. Kedy chces riskovat,ked nie teraz? Ked budes mat deti? Ked budes pred dochodkom?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hankab
7. feb 2023

To ti zial nikto vopred nepovie, ci by bolo v novej praci lepsie.. ide len a len o teba, ci to uz citis tak, ze v tej sucasnej je to na nevydrzanie. 5 rokov je na prvu pracu dost slusna doba, za ten cas by si uz mala vediet co tam nefunguje a nakolko ti to prekaza. Nikde to nie je idealne, vsade ti casom bude nieco vadit, ale to je uplne normalne.
Jeden moj znamy, ked dostane ponorku v sucasnej praci (8 rokov), tak ide vzdy na pohovor, kde zisti, ze by nikde viac nezarobil a mal horsie podmienky. Vraj mu to pomaha sa zase na dlhsi cas ukludnit a nevymyslat s odchodom 😅

autor
7. feb 2023

@mamula20 môj muž je tiež za. On ma v tom dosť podporuje, že si mám nájsť niečo iné aj keď teraz pracujeme v jednej firme. On hovoril že aj jemu by sa páčilo odísť ale sa bojí že ho nikde nevezmú 😁 ono je to fajn, lebo keby napríklad nastúpim do novej práce a ma prepustia alebo odídem, tak mám nárok na podporu a pol roka je dosť času nájsť si niečo iné. Máme aj rezervu na pár mesačné výdavky takže aj to je fajn. Ale máš pravdu, keby bol on proti alebo by som na to bola úplne sama, bolo by to oveľa horšie.

Btw. Deti neplánujeme...

autor
7. feb 2023

@hankab no práveže ja by som na veľmi veľa miestach zarobila viac. Ale viem, že často to nie je len o peniazoch a ja sa hlavne bojím nejakej nálady v kolektíve a ako bude vyzerať bežný deň. A to ani na pohovore asi nezistím.
Nie je to na nevydržanie, len šéf proste za každú cenu chce šetriť absolútne na všetkom. A to sa prenáša aj na platy, že chce aby sa robilo maximum za minimum. A tato jeho povaha sa nezmení takže sa bojím že aj po rokoch sa len na tomto budeme stále doťahovať. A nemám priestor na nejaké povýšenie alebo viac zodpovedností spolu s vyšším platom lebo nie je čo.. a k tomu niekedy ma jeho mikromanažovanie dosť vytáča. Že na všetko musí byť jeho schvaľovacia pečiatka a ani maličkosť nemôžem rozhodnúť sama, lebo on sa k tomu musí minimálne vyjadriť a dokázať si že on je šéf a on to schválil. Sú to do istej miery prkotiny a nie je to nezvládnuteľné ale asi ma to začína dožierať.. tak už premýšľam všelijako

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
modrykonik33
7. feb 2023

Keď niečo robíš 5 rokov tak bude o teba na trhu záujem, v akej oblasti robíš?

katrin69
7. feb 2023

Prednedávnom som riešila podobnú situáciu, ale troška s rozdielom. Mne ponúkali po ukončení rodičovskej buď prijať odstupné, alebo nastúpiť do práce s tým, že ma aj do mesiaca môžu vyhodiť a nebudem mať odstupné. Manžel poradil, aby som si spravila "pre a proti", zostať, či nezostať... Pomohlo to 😉 Som síce nezamestnaná, avšak nie som v práci, ktorá by ma vyčerpávala natoľko, že by som ledva videla deti...

autor
7. feb 2023

@modrykonik33 administratíva na oddelení zahraničného obchodu, vývozné papiere, spolupráca s colným úradom, komunikácia s klientmi o termínoch a vlastne všetko čo treba. Tiež som si povedala že v meste je viacero firiem kde musia mať obsadené miesto ako mám ja takze možno snáď by ma niekde prijali. Len to je otázka či to nebude tak že také miestečko si každý drží a ide to len po známosti. ..

autor
7. feb 2023

@katrin69 asi aj ja si budem musieť spísať pre a proti.. len je to ťažké posúdiť ktoré proti je len vymyslené z kategórie čo ak a ktoré je reálne..

elizita
7. feb 2023

@autorka si vo veľkej výhode,že prácu máš a nič ťa nenahana zobrať prvú prácu čo sa ti naskytne. Na to,aby si sa poobzerala po novej práci máš ideálne podmienky. Ja mám 2 práce len na dohodu už roky a už som z toho nervna. Už chcem dačo na normálnu zmluvu a len 1 pracovný pomer. Od novembra si hľadám a nič. Chcem aj trochu zmeniť zameranie,takže o to tazsie. Zdalo sa mi to predtým oveľa jednoduchšie,ale realita má facka 😀 Skúšaj,za to nič nedáš. Si mladá,máš skúsenosti a to čo robíš nie je nejaká radovka,tak smelo do toho.

elizita
7. feb 2023

@hankab ja poznám aj takého,čo aj odišiel a aj sa po pol roku prišiel doprosit či ho vezmú späť 😁

autor
7. feb 2023

@elizita ďakujem za milé povzbudzujúce slová 😊😊 asi by som sa naozaj nemala až tak báť

gabika0825
7. feb 2023

No keď sa budeš nad týmto zamýšľať dievča, tak budeš trpieť ďalej. Nepozeraj sa na to ako to funguje u vás v rodine. Si dospela a pozeraj sa na seba v prvom rade. Máš 26, nemáš preddôchodkový vek, že by to bolo riskantné. Vtedy by boli obavy na mieste ale nie z kolektívu, ale z toho ze by si už robotu možno žiadnu nenašla. Treba skúšať. Ja som pracovala v rôznych odvetviach kým som si našla prácu kde sa cítim dobre a baví ma. Bohužiaľ majiteľ musel zatvoriť a tým pádom som bola nútená odísť. Teraz som tiež v novej práci a po týždni a pól ešte neviem nejak usúdiť ako to tu bude ale človek ma prirodzene obavy z niečoho noveho no nesmies sa nad tým toľko zamýšľať. Koľko ľudí je aj takých čo pracovali nie 5 ale 15-20 rokov a potom si povedali ze idu zmeniť svoj život a idu napr cestovať čo nikdy predtým nerobili. To je zmena. Nie zmena zamestnania. Ty tam ideš pracovať. A ide ti hlavne o peniaze. Áno praca, kde sa citis dobre a máš dobrý kolektív je na nezaplatenie, ale keď budeš malo zarábať a nebudeš mat z čoho platiť šeky tak ti to bude na 2 veci. Ak v tejto práci kde si vieš vydržať, vieš tam dobre zarobiť, tak to potiahni, našetrí niečo a daj si nachvíľu oddych, mentálne sa zresetuj a hľadaj zatiaľ prácu. Uvidis po 2 týždňoch doma sa už budeš tesit do hociakej roboty 😀

mogaa
7. feb 2023

Je to jednoduché - nevyskúšaš, nevieš.....nikdy nevieš vopred do čoho ideš...ano práca, šéf, kolegovia - môžu byť horšie ale rovnako môžu byť aj oveľa lepšie ako teraz.....

hankab
7. feb 2023

Ten problem so schvalovanim kazdej hluposti sa v inej firme nemusi zmenit, mam to rovnako a tiez ma to vytaca. Rovnako aj s tym vykonom, lebo zial sefovia si nevedia uvedomit hodnotu svojich zamestnancov a stale nas vnimaju ako tych, ktori im mesacne “zhltnu” vela penazi.. pritom bez nas by firma nefungovala 🤷🏻‍♀️
Nikde to nie je ruzove, a to som uz zopar zamestnani vystriedala. Niekde bol plat dobry, ale sefovia nafukani a odporni. Inde za menej penazi skvely kolektiv a dobre pracovne podmienky. Vzdy je to risk, ale kym neskusis nevies..

hankab
7. feb 2023

@elizita tiez som mala novu kolegynu, ktora po 20 rokoch odisla kvoli silnej ponorke do nasej firmy s vidinou skveleho zamestnania. Po 3 mesiacoch utekala naspat odkial prisla, lebo tam nemala zodpovednost veskeru ziadnu a nikto po nej nic nechcel 🤣

luccija
7. feb 2023

Kedy, ak nie teraz?si mladá, niečo si sa naučila.len záleží v akom kraji ideš hľadať.Vsade bude niečo takú prácu kde je dobrý šéf, kolektív, aj plat som ešte našla🙂popozeraj ponuky, choď na pohovor a uvidíš.