Vopred ďakujem všetkým za radu. 🙂 Mám problém ako asi veľa mamičiek po skončení rodičovskej. Zamestnávateľ ma nechce späť, mám zmluvu na dobu neurčitú, slečna čo ma zastupovala ostáva miesto mňa. A čo so mnou? Náhradné prac. miesto mi vytvoriť nemôžu, ale nechcem odísť "len tak". Neviem či mám nárok na nejaké odstupné, dovolenku atď. Nastúpila som v novembri 2007, vo februári 2008 som išla na PN kvoli rizikovému tehotenstvu. Vtedy mi zamestnávateľ ponúkol 10.000Sk, ak dám výpoveď, čo som neurobila. 3.8.2011 mi končí rodičovská, o čom som osobne odovzdala oznámenie v júni 2011 spolu so žiadosťou o čerpaní dovolenky z obdobia pred materskou. Mám nárok na nejaké odstupné, resp. mám vobec za taký krátky odpracovaný čas ( 3 mesiace, potom PN) na niečo nárok? 🙂 Ja nechcem dať výpoveď, potom by som asi nedostala ozaj nič a skončím na úrade práce, myslím, že firma musí dať výpoveď mne z organizačných dôvodov, ale nikto sa mi neozval a o pár dní mám nástup späť do práce. Nie som si istá ako to vyriešiť, v zákonníku to nie je až tak konkrétne. Ďakujem za odpovede a dúfam, že pomôžu aj ďalším maminám.
Zamestnavatel je povinny Ti po uplynuti rodicovskej dovolenky ponuknut pracovne miesto platovo aj kvalifikacne zodpovedajuce predoslemu. (Ak by si sa vratila uz po skonceni materskej dovolenky - 28/37tyzdnov - musi Ti umoznit pokracovat na Tvojom povodnom poste)
V pripade, ze tak neurobi, moze Ti dat vypoved s adekvatnym odstupnym. Do obdobia Tvojho zamestnania sa pocita aj doba ked si bola na RD, cize de facto si zamestnana od 11/2007, t.j. 3 roky aj cca 8-9 mesiacov.
V prvy den navratu do prace sa normalne dostav na pracovisko, vyhladaj pracovnicku ludskych zdrojov, alebo Tvojho byvaleho priameho nadriadeneho a poziadaj o informaciu, kam si zaradena. V pripade, ze Ta poslu domov, informuj sa na inspektorate prace, ktory pripadne nepochopenie zakonnika prace zo strany Tvojho zamestnavatela s nimi vykomunikuje. Kazdopadne ale nastup, aby si nemala neopravnenu absenciu, vtedy by Ta totiz mohli prepustit pre vazne porusenie pracovnej discipliny.