Ako sa dostať z podradných prác?

4. okt 2024

Vopred upozorňujem že nechceme nikoho uraziť. Môj problém spočíva v tom, že som hneď po nedokončenej výške (mám 3 roky ekonomickej fakulty ale neukončilansom a nemám titul) začala brať hocijaké práce. Najskôr predavačku v supermarkete, potom v obchode s oblečením, potom v kaviarni, v hoteli na recepcii atď. Ale už sa to nedá, tie platy sa pohybujú všade rovnaké a viac proste nedostanem. Tak by som chcela skúsiť niečo iné čo by malo perspektívu ale neviem ako začať. Kamoška dala výpoveď v práci a do 2 týždňov mala novú s ešte lepším platom a benefitmi, ale ona má titul a také práce že ma čo dať do životopisu. Ja neviem ako mám tie prace čo som robila odpísať tak aby zneli nejako odbornejšie alebo čo. Lebo keď chcem nejakú kancelársku prácu alebo tak, tak asi treba niečo vedieť. Ako sa dostať z toho kruhu?

pribinak
4. okt 2024

Ako? Dokončiť vzdelanie

doriiis
4. okt 2024

A predpokladám,že SS máš nejaky gympel.

basulaak
4. okt 2024

Ak chces robit administrativu v kancli titul ti je na 2 veci. Potrebujes cudzi jazyk, idealne aj 2 a vediet sa predat a byt huzevnata. Zacni na nejakom entry leveli, alebo call centrum. Tam je fluktuacia vysoka vezmu ta jak nic. Ked nie prvy tak piaty korporat. A zacnes. Potom sa vies po par rokoch obzriet inde uz.

autor
4. okt 2024

Mám OA ale úprimne účtovníctvo mi nikdy nešlo. Ovládam angličtinu ale to len tak že sa dorozumiem v základných veciach. Študovať ďalej už nechcem to keď som vtedy vzdala tak som si povedala že kašlem na to, zabite roky zbytočne a vyhodené peniaze.
Korporaty akoze tak veľké firmy majú väčšinou aspoň 1 stupeň VŠ ako podmienku alebo nejaku prax v tom, neviem či to skúšať keď nemám ani jedno

petamich
4. okt 2024

Nemyslim si, ze vysoka skola je nevyhnutna, ak zrocna nemas ambiciu byt top manazer alebo robit na nejakej vysoko specializovanej pozicii 🙂 ono ak si robila predavacku, tak si robila predavacku, tazko to opisat kreativne (skus sa zamysliet, ktore cinnosti si robila nad ramec napr. vedenie reportingu predajne, riadenie dodavatelov...to su len tipy) a teda na zaciatok ake mas stredoskolske vzdelanie, vies jazyky, ...kazdopadne asi by som zabudla na nejaky velky karierny a financny skok pre tuto chvilu a zamyslela sa kde a ako zacat -> napr. ako pise @basulaak, pozrela si entry pozicie v korporatoch, pripadne nejake financnictvo call centrum/pobocka povedzme banky.
Ale napr. jazyk je podla mna must takmer vsade.

Ja mam hotelku, vysoku skolu nemam a moja kariera zacala kedysi na call centre v jednej banke a dnes som niekde uplne inde 🙂

vlastnynazor
4. okt 2024

Jasne, ze mas skusit i korporaty, ak zvladnes cudzi jazyk. Ved prave tam sa lepsie zaraba a aj si zacnes tvorit svoje CV tym korporatom.

owecka
4. okt 2024

Nehladaj inu pracu, na vsetko mas v slovnicku neda sa...potom zostan tam kde si. Zjavne sa ti neda

basulaak
4. okt 2024

Predstav si, ze si zamestnavatel al. manazer. chces vidiet v cloveku potencial. Aj ked nema skolu. Papier znesie kadeco, mna zaujima ako ti ide hlava a drzka. A ked idu dobre mas perspektivu. Ked nie, nuz, treba ti vela stastia. Tak si sama odpovedz. V zivote musis mat lakte a vediet varit z vody. Ja som vzdy poslala cv aj ked som nesplnala atributy. Aj tu kde som dnes a vzali ma s usmevom a su vraj spokojni. Nebala som sa lebo si verim.

autor
4. okt 2024

Na call centra som počula dost zle skúsenosti to neviem či by som si pomohla. Ale chápem že na prax je to asi lepšie ako blokovať tovar... To nebolo zle však napríklad na recepcii to bolo ok, ale robiť nočné som nezvládala, a neviem si predstaviť ako by som tieto práce robila napríklad v 50 rokoch.

beronsche
4. okt 2024

No, musíš mať čo zamestnavatelovi ponúknuť, zatiaľ veľmi nemáš..
Účtovníctvo ťa nebaví, angličtinu vieš slabo, študovať nechceš, nočné robiť nebudeš...
Počúvaš sa?
Vieš aspoň, čo chces robiť?

ovaaa
4. okt 2024

Ona chce zarábať, ale nič preto neurobiť. Môžeš osloviť obchody, šplhať na vedúcu pozíciu. napr. prax v obchode máš, komunikáciu zvládaš, OA ti dáva základy administratívy.

petamich
4. okt 2024

A ale zle skusenosti si pocula na call centra? Nik ti nekaze ist predavat bambusove ponozky 🙂.

Uprimne nechcem byt zla ale co teda chces? Vzdelanie nemas, kvalifikaciu nemas, jazyk neovladas, zvlastne schopnosti si tiez nespomenula, tak ak sa chces niekam posunut, tak proste treba zacat tam, kde zacinaju aj ini a to su presne call centra, pobocky, front end....ak by som mala hodnotit len na zaklade toho, co si tu napisala, tak mas prilis velke ocakavania v porovnani s tym co mozes a chces ponuknut. Rozpravkove karierne posuny sa v realnom zivote naozaj nedeju velmi casto 🙂.

Tak si sprav nejaky kurz kozmetiky, masazi, maderoterapie co ja viem co a rob na seba a bud si sama sebe panou.

yoxinka
4. okt 2024

Kamoš skončil gympel, žiaden výberový, obyčajná priemerná škola. Na výšku sa nedostal. Šiel robiť za pás. Po roku si povedal, že stačí, že má na viac. Skúsi znova výšku, tentorkát ho vzali. Bol tam rok. Po roku sa vyjadril, že sa také somariny učiť nebude a šiel do korporátu na najviac juniorskú pozíciu, akú mali. Vtedy ešte ani anglicky poriadne nevedel. Ale on je všeobecne veľmi bystrý a keď niečo chce, dá to. Toto v ňom zjavne videli v tom korporáte. Dnes pracuje na vysokej pozícii pre jednu firmu v Belgicku. Hovorí plynule troma jazykmi. Cestuje po celom svete a je spoko. Ty vidíš vo všetkom problém a nechceš robiť nič navyše. Tak týmto prístupom sa z kolotoča “podradných” prác nedostaneš.

autor
4. okt 2024

To je pravda že ja neviem ani čo chcem robiť. Nevedela som to ako decko, preto som išla na OA. Ani ako tínedžer, tak som len pokračovala na výšku, ktorú som nezvládala lebo ma to nebavilo. Potom tie práce čo som spomínala tak to tiež len kvôli tomu že boli k dispozícii a ja som potrebovala peniaze, a zobrali ma. Ale hovorím že to sa dlhodobo nedá takto, ja nemám žiadne lepšie vyhliadky. Možno tá administratíva že sa človek niečo aspoň naučí nové a to potom robí, neviem či by som zvládala nejaké hovory cez telefón so zákazníkmi atd

autor
4. okt 2024

Alebo som založila linkedin a pozerala nejaké profily a proste do toho môjho keď dám tie pozície a zručnosti z nich tak to vyzerá skôr smiešne

danica2711
4. okt 2024

veď si si čiastočne odpovedala sama: "keď chcem nejakú kancelársku prácu alebo tak, tak asi treba niečo vedieť". Tebe sa ale učiť nechce, vzdelávanie sa je pre teba zabitý čas, nebaví ťa...tak čo čakáš? Pre lepšie zamestnanie treba aj niečo urobiť

yoxinka
4. okt 2024

Tak choď do školy! Študuj! Študuj niečo, čo ťa bude baviť. Naučíš sa, spravíš prijímačky a si tam. Aj s OA. Nevyhováraj sa! Nemôžeš robiť dookola to isté a čakať iný výsledok. Poznám pani, ktorá chcela byť vždy učiteľka, ale nejako jej to v mladosti nevyšlo. Neskôr sa v jednej škole zamestnala aspoň ako upratovačka. Dnes je tam riaditeľka! Chceš mať kariéru a dobre platenú prácu??? Tak dvihni zadek a makaj na tom!

autor
4. okt 2024

Ale kým by som tu školu dokončila, veď to je ďalších 3-5 rokov, kedy nielenže budem robiť zas len nejaku robotu aby sa nepovedalo a ešte si platiť aj školu - ktorú ani neviem či dokončím. Ja nemám problém sa naučiť robiť nejaku prácu čo sa bude opakovať napríklad, ale zas sa vrátiť do školy... Neviem.

petamich
4. okt 2024

Tak si premysli co by si chcela robit, zrealni ocakavania, pozri si ponuku na profesii a posielaj zivotopisy asi tak 🙂 pripadne skus najst niekoho, kto ta moze odporucit, u nas preferujeme odporucenia od existujucich zamestnancov, kedze odporucaju kvalitnych ludi, za ktorych sa sami postavia, tym, ze poslu kandidata

romi0310
4. okt 2024

poviem ti, že v administratíve sa obcas zaraba menej, ako tie predavacky v obchode 😀 naozaj zalezi, co ta bavi. A ci si karierne zalozena. Lebo mam pocit, ze tu ti radia zeny, prave to, vybudovat si niekde karieru. Ja napriklad absolutne nie som karieristka. Ja mam skor ciel, byt v praci spokojna, mat tam klud a peniaze nie su u mna az taka priorita. Popravde, radsej budem mat o 200€ menej, ako mat stres a nespavat kvoli praci. Treba si uvedomit najskor, co ta bavi, co vies obetovat. Vysoka skola ti je na dve veci, ked potom tu pracu robit nechces 🙂 poznam viacero zien, ktore maju ekonomicke vysoke skoly a pracuju v kolektive so zenami, ktore maju vystudovanu len strednu a su na tej istej pozicii s tym istym platom. Hold, nie vsetky tu mame drive a chceme byt na manazeraskej pozicii🙂 proste 19 rocne decko malokedy vie, co chce skutocne robit. Velakrat ide na skolu lebo sa to patri, lebo rodina. Pokial ta bavi nejaka praca, nepozeraj na to, ci je to ,,podradna" pozicia. Vela ludi s vysokou skolou po case odide prave do tej ,,podradnej" prace, pretoze neznesie tlak a radsej bude tukat do kasy, ako sa pasovat s tlakmi z vedenia 🙂

yoxinka
4. okt 2024

Kamoška má dve deti, popri druhom dieťati si spravila kurz pre duly, niekoľko rokov robila dulu, sprevádzala ženy pri pôrodoch. Teraz má 41 rokov a začala študovať fyzioterapiu. Chce sa špecializovať na fyzioterapiu v gynekológii. Momentálne študuje popri rodine, deťoch a práci. Pôvodne má skončenú ekonomickú školu. Nikdy ju to nebavilo, chvíľu v tej oblasti aj pracovala. Pokiaľ nebudeš mať cieľ, nikam sa nedostaneš.

sszuzu8
4. okt 2024

Na administratívnej pozícii nezarobis viac ako v obchode. Čo robí výplatu? Príplatky za sobotu nedeľu sviatok a daňové bonusy. Budme úprimní základná časová mzda je nízka všade. Keby si nedostala tie veci navyše nemáš z toho ani len na zaplatenie základných výdavkov. Čiže ak chceš vyšší plat koncentruj sa na pozície ktoré nerobia po - pia od 7 do 15 ale robíš aj poobede pripadne v noci a robíš aj víkendy a sviatky. To je taky prvý tip co som odpozorovala v praxi. Chod vylučovacou metódou
Gastro je nezaplatené a robíš ako otrok.
V potravinách robiť nechceš.
Dalo by sa recepčná ale to musíš aspoň anj mat na b1 úrovni.
Za pás do výroby asi ísť nechceš a tiež tam nič nezarobis.
Čo vies robiť? Máš OA ale účtovníctvo ti nejde čiže aj kurzy ti budu na rekvalifikáciu zbytočné.
Da sa aj neorobit aj zarobiť aj keď nemáš znalosti jazyka a nemáš ukončenú vš ale takých pozícií je malo. Neviem odkiaľ si sledujem občas kariéru a profesiu v Bratislave napríklad DPB zháňa zamestnancov. Keď máš vodičak môžeš ísť za šoférku. Zháňali aj revizorov. Podľa mňa keď máš prístup k ľuďom toto by si zvládla. 🙂
Ja svoju prácu zbožňujem a mam ukončené len gymnázium ale idem na večerné štúdium praktickej sestry potom by som sa chcela zamestnať niekde v nemocnici nabrať trocha praxe a podať si prihlášku externe na vš nejaký odbor v zdravotníctve. Tam potrebujem nejaké potvrdenia od zamestnávateľa a. Mat už nejakú prax v nemocnici. Preto nemôžem ist hneď externe na vš. Bude to trvať ešte min 3 roky kým sa dostanem študovať na vš a to už mám 30 ale nevzdám sa toho. Som matka samozivitelka bude to o držku ale slovo "nedá sa" nemám v slovníku

lindus_esterka
4. okt 2024

Sikovna predavačka sa vie prepracovať na veducu pobocky, potom na regionalneho manazera, sikovna recepcna moze byt postupne office manazer, veduci projektu..

katica06
4. okt 2024

Autorka prosím prečítaj si po sebe príspevky všade samé ,, Neviem,,. Treba sa nastaviť na ,,viem,, a ,, chcem,,. Už nie sie.dieťa, hádam vieš čo chceš. Ako má osadenstvo koňa vedieť.či zvladneš robiť telefonistku.. Poznám aj rómku s obyčajnou sš ktorá pracuje na call centre, keď neskúsiš nevieš.
Neviem či ťa príbehy iných inšpirujú, napísali ich pár. Mám kamošku ktorá pred 10 rokmi vyhľadala tovar v Tescu, potom šla do kníhkupectva, teraz robí manažérku a má len sš. Ale keď na tebe budú vidieť nadriadení iba neviem, nechcem, nie je to pre mňa nikam sa neposunieš

hankab
4. okt 2024

Ono je nutne si uvedomit, ze z vecera do rana sa nikde nevypracujes. Su to roky zlepsovania sa, snaha sa nieco nove naucit, makat hlavne na jazyku, dorobit si po veceroch po praci rozne kurzy, skusat donemoty dostat sa na nejaku poziciu, kde beru “absolventov” bez skusenosti. Na takych poziciach ale prve roky zarobis menej ako ta predavacka, ine ani neocakavaj. Firmy totiz hladaju na tie pozicie ludi bez vzdelania a skusenosti prave preto, ze chcu usetrit naklady, a skuseni ludia s rokmi praxe nepojdu robit za 1000€ v hrubom, ked si mozu vyberat a vziat pracu za 3000€. Takze si dobre rozmysli ci si ochotna za cenu skusania sa niekam vypracovat zarabat menej ako doteraz.
Ja som tak zacinala, a to som mala 1.stupen VS a anglictinu na celkom slusnej urovni, no bez skusenosti ma nikde nechceli vziat aj tak (nie som z BA). Zacinala som pred 7 rokmi na pomocnej admin. pozicii s platom 690€ v hrubom 😬 po roku mi odmietli zvysit plat, tak som odisla s tymi rocnymi skusenostami do inej firmy s trochu lepsiu poziciou za 780€ v hrubom. Po roku zvysili za snahu a ochotu makat a tahat nadcasy na 900€. Potom som sa kvoli praci stahovala po 1,5 roku a dostala som sa konecne kusok nad 1400€, co bol pre mna neskutocny posun, aj ked niektori by ma vtedy vysmiali, ze za take smiesne peniaze robim odbornejsiu pracu. Az po 5r a vymene dalsej pozicie som na tom platovo o dost lepsie, ale bez risku, vymeny prace a neustalej snahy sa zlepsovat by som bola zaseknuta stale niekde na zaciatku. Takze treba ratat s tym, ze pokial naozaj nemas stastie a znamosti, tak su to radovo roky makania na sebe. A nakoniec mozno po tych rokoch zistis (ako ja), ze tie peniaze za ten stres a extremnu psychicku unavu sni nestoja a ako predavacke ti bolo lepsie 😁

tiika
4. okt 2024

A čo by si si teda predstavovala? Čo by si chcela robiť?
Ako sa k tomu planujes prepracovať?

autor
4. okt 2024

Neviem, možno niekde na personálnom? S tým spojená administratíva napríklad najskôr? Neviem či by sa to platovo až tak oplatilo, ale aspoň nejaká lepšia prax a nerobila by som nočné a sviatky, mne tie nočné veľmi rozhadzali organizmus, pribrala som aspoň 10 kíl ako som takým režimom pracovala.

autor
4. okt 2024

Druhá vec je este ta moja pracovná minulosť, ja viem že v tých veľkých firmách ľudia väčšinou majú nejake vyššie vzdelanie či skúsenosti z iných firiem, ak by ma niekde aj zobrali, rozprávať kolegom že som robila predavačku či recepčnu to nie je bohvieco

doriiis
4. okt 2024

Autorka,takto je to veľmi ťažko s tebou.Lebo nechceš vyjsť z tej svojej komfort zóny.Najviac peňazí zarobis práve cez víkend a v noci.Co ti nato mám povedať?

rozculena
4. okt 2024

dorobiť si VŠ nechceš,nič nevieš....ale zarábať tisíce by si chcela....