Ako sa brániť voči nadčasu v práci?

3. nov 2024

Ahojte, nejedná sa o mňa ale o moju veľmi dobrú kamarátku, kolegyňu. V našej práci je to veľmi turbulentne, nesplniteľné plány, mnoho ľudí dáva výpovede atď... Ide to dole vodou.
Zamestnancov je malo, mnohých prepustili, pripadne sami odišli a momentálne sa nakopilo množstvo roboty a nestíha sa toľko vyrobiť, preto zamestnávateľ vyžaduje nadčasy, ale je to štýlom ze o 13.30 príde nadriadený a povie ze treba ostať dlhšie, väčšinou sa nejak pre striedame a vždy niekto ostane avšak kolegyňa ma male dieťa, žije s nim sama, dieťa chodí do škôlky a keď ostane dlhšie tak nestíha ísť dieťa vyzdvihnúť, musí obvolavat rodinu, susedov atď, je to dosť otravné lebo sa to deje niekoľkokrát do týždňa.
Ma nárok sa nejak brániť? Keď sa ozvala tak jej bolo povedané ze 8 hodín do týždňa jej môžu nariadiť a keď sa jej nepáči tak môže odísť

juliacenc
3. nov 2024

Skvela praca fakt… hrozne no v zmluve musi byt info o nadcasoch treba pozriet

ukgirls
3. nov 2024

kedysis som mala podobnu pracu .. vikendy alebo len tak po praci ostat bolo pravodelne ... ohradit sa nedalo -neostala si -vyhodili ta .. zial kolonku o nadcasoch a ako dopredu treba oznamit musi mat v zmluve ..ale na jej mieste hladam novu pracu

lindahhh
3. nov 2024

Veľmi smutné, ale žiaľ, stále reálne. Nemá možnosť si nájsť niečo iné? V takejto práci a v takomto toxickom prostredí by som veru nezostala.

mane01
3. nov 2024

Toto by som si nenechala. Ale zas ja zijem na mieste, kde je prace dost. Takze aj ked ini robili nadcasy a skakali ako sef piskal, ja som si vzdy na zaciatku vyjasnila, co som ochotna urobit navyse a co je uz cez. Nikdy ma za to nevyhodili. Na druhej strane, ak je to take zle, ako pises, odisla by som uz v skusobnej dobe.

liz_lemon
3. nov 2024

ak to povaha prace umoznuje, isla by som po dieta a vratila sa s nim do prace

nelca84
3. nov 2024

Ano, mozu nariadit 8 hodin nadcasov do tyzdna, ale max. 150 hodin za rok... A nadcas musi splnat urcite kriteria, musi ist o prechodnu a naliehavu zvysenu potrebu prace.

mia018
3. nov 2024

Ak bude vedúci trvať na nadčase nech mu povie aby išiel po dieťa a postrážil ho kým ona bude v robote. Ja tiež odmietam nadčasy keď my to nevyhovuje, nie som povinná ostať v robote nad rámec hodín ktoré mám v ten deň odpracovať. Mám rodinu a svoj život a nie byť im stále k dispozícii kedy si oni zmyslia

stasticko123
3. nov 2024

Takže ona je sama s dieťaťom? Nemôže jej to nariadiť ak s tým nesúhlasí (paragraf 164 ods.4).

lenusik26
3. nov 2024

@mia018 kto sa povazuje za osamelu zenu?

melanta
4. nov 2024

@lenusik26 osamelá matka alebo osamelý rodič je ten, ktorý nemá partnera a žije v domácnosti sám s deťmi.