Ako riešite návštevu lekára, keď už nemáte voľný paragraf?

13. okt 2023

Ahojte,

keďže priepustky sa spočítavajú, nemám už možnosť uplatniť si pri návšteve lekára, do konca roka, kedže mam chronicke diagnozy, budem musieť ešte ísť k dr. Ako to riešite? čerpáte z dovolenky, alebo zavoláte detskej dr. a poprosíte ju o paragraf, alebo vám váš lekár vystaví paragraf na doprovod? Absolutne neviem čo s tým. Na seba už paragraf nemám, len na rodinných príslušníkov. Ďakujem

michaela329
13. okt 2023

U nás v práci neriešia, kto vystavil. My hlásime, či na seba, alebo na rodinu 🤷‍♀️ Tiež by mi 7 dní nestačilo a dovolenky nesmiem čerpať mimo prázdnin (len endokrinologiu mam 2krát ročne a tam cestujem).

autor
13. okt 2023

@michaela329 a ako prosim ta to riesis? volas detskej dr. alebo muzovej a poprosis ju? alebo ako? dakujem

autor
13. okt 2023

aha chapem...ze len povies, no u nas musime ako to ma byt..preto neviem co teraz

michaela329
13. okt 2023

A oni odkiaľ vedia Dr. tvojho muža? Môžeš si zobrať aj dovolenku alebo neplatené voľno, no mne by to aj ako zamestnávateľovi prišlo zbytočne komplikované, ak máš ešte 7 dní na sprievod 🤷‍♀️

autor
13. okt 2023

len nechcem si to komplikovat, ze budem chodit teraz k dr. muzovej, alebo deti, potrebujem rovno od mojho dr. ked tam budem, len neviem ako to urobit, kedze tam je moje meno, neplatene volno urcite nie, nezarabam tolko, aby som si to mohla dovolit, len som rozmyslala, ze utekat za detskou a nakazit sa v cakarni sa mi tiez nechce, ako to vyriesit, aby mi platilo to co dostanem na svojom vysetreni u obvodneho

autor
13. okt 2023

urobim asi tak, ze rovno poprosim na muza u mojho dr.

0silvia0
13. okt 2023

U nas sa neriesi koho je to lekar, len na priepustku sa napise "rodinny prislusnik" a z toho je jasne, ze tato priepustka sa cerpa z tych 7mich dni pre rodinneho prislusnika

autor
13. okt 2023

@0silvia0 no vyskusam, ak sa im to nebude pacit, budem musiet vziat dovolenku

mamatroch
13. okt 2023

Ja to riesim tak, ze si u kazdeho lekara vzdy dam potvrdit priepustku aj ked nepotrebujem (povedzme idem s dietatom / so sebou len na krv a potom normalne pracujem, lebo to stiham i tak, cize tu priepustku nevyuzijem, ale si ju odlozim... Nastastie mi tam lekari nepisu datum 🤭🤫☺️) a potom vyuzivam presne pre taketo pripady.
Len u nas opacne, lekara s rodinnym prislusnikom - u mna s detmi - mam davno 7 dni vycerpanych, lebo chodime ku viacerym specialistom do ineho mesta, tak sa to nazbiera 🤷 ...so sebou chodim len na preventivky, tak tie priepustky akoze na mna pouzijem, ked idem k lekarovi s dietatom.
Manzel priepustky nepotrebuje vobec, ale vzdy mu kazem si vypytat a dat mi ju.

h2
13. okt 2023

Autorka, máš nárok ísť k lekárovi toľkokrát, koľko potrebuješ. Tých 7 dní na teba a 7 dní na rodinného príslušníka je len to, čo máš podľa zákona právo mať zaplatené, ako keby si bola v práci. Ale môžeš ísť aj viackrát, len to už nebude platené. Málokto o tom vie, tiež som nevedela, ale moja kolegyňa takto čerpala voľno pred pár rokmi, keď jej mama mala rakovinu a ona s ňou každú chvíľu chodila po lekároch.

autor
13. okt 2023

h2 - ano to viem, ze mozem ist kollko potrebujem, ale chcela by som to mat zaplatene, kedze nezarabam tolko, aby mi to nechybalo, preto potrebujem to nejak dat na rodinnych prislusnikov

h2
13. okt 2023

A nestačilo by ti len napísať na ten lístok, že "doprovod"? U nás toto nikto nerieši. (Samozrejme, keď tam mám pečiatku pediatra, nedám si to na seba, alebo gynekológa na doprovod, keď vedia, že mám len syna. Ale ostatní lekári v pohode, dám na seba, alebo na rodinného príslušníka podľa potreby.)

joannita
13. okt 2023

@h2 myslis ako neplatene volno? Len to je trosku komplikovanejsie, lebo ma ten cas by ju zanestnavatel odhlasil aj zo ZP a Soc. Poist a a tym su uz zas dalsie opletacky aj pre nu aj pre zamestnavatela.

h2
13. okt 2023

@joannita Nie, nie je to neplatené voľno, odvody sa za ňu platia aj naďalej. Len nemá za ten deň mzdu. Neviem presne, ako to funguje, môžem sa v pondelok opýtať tej kolegyne, ktorá to využívala. Ale určite sa budú dať nájsť informácie aj na nete.

letfenixa
14. okt 2023

Na priepustku sa píše len, že buď len.vyšetrenie (tj na seba) alebo len.vyšetrenie doprovod. A lekárovi je to jedno.

martinkatinka
14. okt 2023

Pozri, jednoducho na preplatenie volna mas narok len 7 dni a 7 dni ako doprovod. Viac nie. Takze treba to dodrzat. Tvoj plat bohuzial nikoho nezaujima.

buberova
14. okt 2023

Keďže nechcem prísť o dochádzkový bonus, k lekárovi si beriem vždy dovolenku. Väčšinou rovno celý deň. Alebo idem mimo pracovnej doby

matullienka
14. okt 2023

Normálne si na priepustku dopiš doprovod,v robote nemajú právo zisťovať s kým a z akého dôvodu si bola, lekára viaže lekárske tajomstvo, a mal by z toho slušný prúser. Nechápem tieto naťahovačky zo strany zamestnávateľa raz máš na to právo zo zákona tak neriešim, vycerpeš si tak tvoj problém ďalšiu návštevu budeš mať neplatenu. Robím mzdy x rokov ale toto som v živote neriešila a našťastie ani klienti nie, ktorým tie mzdy robím

mamina7070
14. okt 2023

na listok nech ti dopisu doprovod tvoj lekar ked tam ides alebo potom dovolenka

elenatomasova
14. okt 2023

Ja už tiež mám vyčerpané P a do konca roka mám kontroly ešte,budem to riešiť dovolenkou ako vždy..

martinkatinka
14. okt 2023

Minule tu bola diskusia, ze ci moze zamestnavatel kontrolovat, ci bol clovek v dany den u lekara. Tak len aby sa na to nezabudli, ze ano, moze. Nepyta sa na diagnozu, ale ze ci gam ten clovek bol.

ruxandra
14. okt 2023

Ved normalne si na priepustku zozadu ku razitku napises, ze “doprovod” a mas vybavene, pripadne povedz normalne doktorke, co ti to bude razitkovat nech to napise ona, lebo si si normálnych lekárov uz vyčerpala.
Nemusis sa nic bat, vaša účtovnícka urcite nebude volat doktorke a zisťovať, ci si tam bola sama alebo s niekym 🙂

akvi
14. okt 2023

Preboha, to fakt nejaký zamestnávať ešte toto rieši? Ako za socíku, keď sa to vo veľkom zneuzivalo. A mám pocit, že čím nižšia pozícia zamestnanca a nižší plat, tým väčšia buzerácia. My máme doma pohodené priepustky od zubára, dá nám vzdy aj tri naviac, muž ich občas použije, ale u nich to nik nerieši, či bol so sebou, či ako doprovod. Vyčerpá si dni, potom náhradné voľno alebo dovolenka. Každému je sumafuk, kde bol.

muchotrafka298
14. okt 2023

Minimalne 1 x tyzdenne je tu prispevok o tom, co robit, ked chcem paragraf, ci moze zamestnavatel kontrolovat zamestnanca, preco je platenych len 7 dni a podobne. Ano, deju sa podvody s tymto rozneho druhu, takze uz ani kazdy lekar nechce len tak davat priepustky, ze na pribuzneho, na dieta a podobne.

A ako spravne pise @martinkatinka, zamestnavatel moze zavolat lekarovi, ak ma podozrenie, ze zamestnanec ma falosnu priepustku alebo proste sa flaka, ze ci bol v dany den zamestnanec u toho lekara. Samozrejme, nema pravo sa informovat na diagnozu. Tiez to sluzi iba na nevyhnutny cas navstevy lekara.

Ak su platene paragrafy vycerpane, tak jedine dovolenka alebo paragrafy bez nahrady mzdy.

No by si sa cudovala @akvi, ze toto riesia aj velke korporaty medzinarodne, statna sprava, firmy z roznych odvetvi. Nie kazdy ma benevolentneho zamestnavatela ako ty, ktoremu je to jedno. Tak isto nie vsade lekar potvrdi viac ako jednu priepustku, nevyplnenu uz vobec nie. Tiez niektory za jej vydanie pytaju peniaze, ako za administrativu navyse.

chiara996
14. okt 2023

Ja tiez len nahlasim, ze P člena rodiny (ak uz mam svoje vycerpane) a nikto neriesi. Ty mas na to pravo a po druhe, oni nemaju pravo sa ta pytat, s kym, naco, kde atd.

martinkatinka
14. okt 2023

@chiara996 oni maju iba pravo overit si, ci si tam bol ako doprovod, nemozu sa pytat s kym a s akou diagnozou. Iba sa mozu opytat na cas kedy si tam bola.

draik
14. okt 2023

Vám nepríde ako úplný úlet, že chcete robiť s takouto banálnou vecou podvod? Zákon dáva výhodu zamestnancom, že dostanú mzdu aj za 7 dní, keď de facto nepracujú, lebo sú u lekára, a ešte sa to bude niekomu máliť a bude vymýšľať, ako zneužiť systém a využiť ďalšie dni? A do toho tradične ďalší takýto podvod podporia, lebo veď vlastne o nič nejde. Hlavne sa potom nesťažuje, že zamestnávateľ Vám nevychádza pri iných veciach v ústrety, že politici kradnú, že tu nič nefunguje.
Pritom lekárovi možno chodiť aj každý druhý deň, akurát to už nebude platiť zamestnávateľ, ale ide to na úkor mzdy zamestnanca.

martinkatinka
14. okt 2023

@muchotrafka298 my sa cudujeme, ze ako to tu vyzera a nikto nezacne od seba. Vsetci maju iba prava, nie povinnosti.

natalienka12
14. okt 2023

@draik Nieco podobne som sem chcela napisat aj ja, ale rozmyslela som si to, lebo mna by tu isli roztrhat v zuboch, aka som svina. Ale tebe to neurobia, teba maju zafixovaneho ako pravnika.

muchotrafka298
14. okt 2023

Ja som tu bola naposledy oznacena za zavistlivu hnusnu 🐖, ked som o tomto pisala, ked tu niekto takto svindloval. Ze nedoprajem volno z prace…