Ako prebieha ukončenie adaptačného vzdelávania u začínajúceho učiteľa?

baja_24
3. máj 2021

Dobrý deň,

vedel by mi prosím niekto popísať, ako prebieha ukončenie adaptačného vzdelávania u začínajúceho učiteľa? Viem, že bude otvorená hodina pred nejakou komisiou (asi riaditeľ školy, uvádzajúci učiteľ a neviem kto ďalší) a záverečný pohovor - neviete, čo sa ma tam môžu pýtať?

didi2102
3. máj 2021

@baja_24 cawko na 99percenrach škôl je to oficialita,nerobí sa ani otvorená hodina alebo Max,no ja som mala šťastie že moja zaucajuca kolegyňa chcela byť dôležitá tak som mala ju , riaditeľa a zástupkyňu na hodine,potom sme šli do riaditeľke a tam sa ona začala pýtať čo je v školskom zákone ale len pár viet a riaditeľ to stopol že veď sme seberovne a niesom na skúškach

baja_24
autor
3. máj 2021

@didi2102 Dakujem, no u nas to vyzera byt na poriadnu dramu, co sa tohto tyka a neviem na co sa mam presne pripravit...cize radsej si pozriet aj dake legislativy a zakony?

letfenixa
3. máj 2021

@baja_24 Na našej škole - otvorená hodina, tak za účasti uvadzajuceho učiteľa, a zástupcu vedenia (obvykle podľa aprobacie), potom 3 otázky z okruhov (legislatíva, práca so znevýhodnenymi žiakmi, orientácia v ŠkVP, ...), kontrola písomných príprav. Vedieme to v priateľskom duchu, nie je dôvod na stres, ak začínajúci učiteľ sa osvedčil.

rinsh
3. máj 2021

@baja_24 mňa to čaká tiež, ale kolegyne čo tým prešli, tak vraveli že len prišla do triedy riaditeľka / zástupkyňa riaditeľky a pozerala ako pracuje s deťmi. To bolo všetko.

jankaovecka
3. máj 2021

@baja_24 otazky si vypytaj od uvadzajucehoho alebo riaditela. Je ich cca 17 a ak by to mala byt drama, tak sa radsej priprav.

matus7030
3. máj 2021

@baja_24 u nás len formou otvorenej hodiny. Potrebná bola dôkladná písomná príprava, ktorú som pred hodinou odovzdala komisii. Nikto sa ma nič po celý čas nepýtal, nezasahov do hodiny. Bola tam moja uvádzajúca uč, zástupkyňa a riaditeľka. Asi o týždeň si ma zástupkyňa zavolala na rozbor a spoločné zhodnotenie. Bolo to za mňa v pohode. V podstate tak fungujeme aj na hospitáciách naďalej.

scorpionflower1
3. máj 2021

@didi2102 no ti poviem, ze ja ani po 6 rokoch praxe neviem, co je v skolskom zakone 😀 ta tvoja milena kolegyna to vedela? 😀

letfenixa
3. máj 2021

@scorpionflower1 a práve preto, aby aj začínajúci učiteľ mal aspoň predstavu, čo obsahuje školský zákon, je jeho obsah zahrnutý do okruhov preskúšania.

scorpionflower1
3. máj 2021

@letfenixa okej, dakujem za poucenie. V praxi mi nabiflovany skolsky zakon nikdy nechybal Ked budem potrebovat, dostudujem.

nanka3
3. máj 2021

ja som mala otvorenu hodinu, ale bez uvadzacieho ucitela, bola tam riaditelka a zastupkyna a potom este teoreticku cast, kde sa pytala na veci ohladom zakonov..... no formalita to teda nebola

nanka3
3. máj 2021

ak by ti to pomohlo, mala by som mat niekde v pc ulozeny taky vycuc toho co by si cca mala vediet, napis mi spravu

didi2102
4. máj 2021

@scorpionflower1 k tomu sa ani vyjadrovať nebudem,každý učiteľ vie v praxi čo obsahuje , nemusí ho recitovať ako pri skuskach , a odrecotovanie poučiek z neho lepšieho robiť nebude , tam bol problém ten že sme mali jeden predmet rovnaký v aprobacii a jej ho zobrali a už ho neucila , jej to hrozné vadilo robila sa dôležitá chcela ukázať že je lepšia čo jej neberiem,ja som mala 24r bez skúseností po vs, ona cez 50

letfenixa
4. máj 2021

@scorpionflower1 nepíšem o nabiflovani, ale o prehľade, čo v ňom nájdem. Ako učiteľka to snáď rozlisujes.

nikolet29
2. dec 2021

Dievčatá a aký vám dali doklad/papier že ste u nich úspešne adaptacne ?

zanin
21. jún 2022

@jankaovecka prosím ťa nemáš tie otázky k ukončeniu adaptacneho? Veľmi by si mi tým pomohla. Ďakujem

jankaovecka
26. jún 2022

@zanim nemam uz, ale na nete sa daju v pohode najst

palicka
26. jún 2022

Na začiatku si dostala plán adaptacneho a program ukončovanie. Aspoň si ho mala dostať, minimálne s dátumom ukončenia. A tam je presne definované, čo si mala v priebehu roka študovať, pozriet, osvojiť si…. No a potom zvyčajne otvorena hodina. Podľa nového zákona pokial adaptačné neukončíš, budeš v ním pokračovať ale na MPC. Kedysi sa dalo predĺžiť aj v škole. Teraz sa to uz neda

drakaria
1. júl 2022

@nanka3 ahoj mohla by si ho prosim poslat mne??

ludkaholindakova
1. okt 2022

Ahojte ako prebieha adaptacne v škole ? Ďakujem za odpovede

selinaliana
18. dec 2022

@nanka3 môžem poprosiť ten vycuc aj ja ďakujem

vakaveronika
14. okt 2023

@nanka3 mohla by som poprosiť aj ja o ten vycuc?