Ako právne ošetriť, aby som mohla si spraviť doma miestnosť, v ktorej budem podnikať?

16. sep 2024

Dobrý deň, viete mi niekto poradiť. Ako právne ošetriť, aby som mohla si spraviť doma miestnosť, v ktorej budem “podnikať” že namiesto prenajatého priestoru by som mala domáci priestor, kde by mi chodili klienti ? Nechcem podnikať až tak vo veľkom, skôr len popri druhej práci, a prenajímať priestory sa mi neoplatí. Jednalo by sa skôr len o take konzultácie, kde by miestnosť nevyžadovala vybavenie. Dá sa to vôbec ? Poznám kaderníčky, čo majú miestnosť v dome a tam robia, ale či to majú oficiálne, to neviem.

melanta
16. sep 2024

Pozri si na nete, čo musí spĺňať "prevádzkareň". Mať kaderníctvo v dome je v poriadku, väčšinou ide o samostatný vchod, toaleta pre zákazníkov a podobne. Nie je to izba v dome/byte. Mimo toho, neviem, čo robíš, ale nikdy, nikdy a za žiadnych okolností by som si klientov nevodila k sebe do bytu. Okrem toho, že to je podľa mňa absolútne neprofesionálne a robia to jedine tak sexuálne spoločníčky (iné profesie mi nenapadajú momentálne), tak narúšaš svoje súkromie.

sashka22
16. sep 2024

Keď zistíš čo všetko a ako musíš tú časť domu vyňať, budeš ešte rada za prenajatú miestnosť na podnikanie. Viac Ti poradia priamo na Hygiene v najbližšom meste pod ktorých by si spadala a ktorý by Ti schvaľovali priestory.

melanta
16. sep 2024

Ešte doplním, ak máš na byte ťarchu banky kvôli hypotéke, tak potrebuješ súhlas banky s tým, aby si nehnuteľnosť používala na podnikateľské účely. Samozrejme, môžeš banku obísť, v takom prípade by však išlo o porušenie úverových podmienok a pri ich porušení banka môže okrem iného okamžite zosplatniť celý úver. A ak máš poistenie nehnuteľnosti, tak by som sa opýtala aj poisťovne, ako sa k tomu postaví, keďže poisťovala pôvodne nehnuteľnosť určenú výlučne na bývanie. Aby sa nestalo, že sa niečo udeje a poisťovňa ti nič nezaplatí, pretože si nehnuteľnosť používala aj na podnikateľské účely hoci poistenú si mala nehnuteľnosť iba na bývanie.

rozculena
16. sep 2024

....musí to byť vyňaté z obytnej plochy...dom alebo byt? Ak byt,nezabúdaj na susedov...
chceš si to dávať do nákladov?