Mam dve deti. V kazdom mesiaci je aspon jedno z nich chore. Niekedy aj obe v jednom mesiaci, hlavne pocas tejto korony je to katastrofa. Syn ktory byval relativne zdravy je v poslednych mesiacoch casto prechladnuty. Lekarka sa vyjadrila, ze to je v norme, ze sa buduje imunita. Problem mam ja. Neviem sa zamestnat. Uz 2x mi ukoncili kvoli tomu pracovny pomer. Muz je casto odcestovany, tak 90%. Babky pracuju. Pocitala som opatrovatelku, nezaplatim ju. Pytaju viac ako ja zarobim. Teraz aspon brigadujem, obcas. Ale znervoznuje ma to. Chcem stabilnu dlhodobu pracu. Blbo to vyzera v zivotopise, take 3-mesacne prace. Z domu sa mi popri chorobe velmi neda, mna to rusi, mam problemy so sustredenim, berim aj doplnky na to. Zblaznim sa. Nejake napady este? Ci toto je normalne, treba vydrzat kym budu starsie?
Choré v akom zmysle? Nachladnuté? V jesennom období je to normálne. Nenechávať deti doma kvôli každému soplíku. Ak nemajú vysoké teploty do školy môžu ísť. Imunitu si musí dieťa vybudovať. Ak chcete predísť soplikom, treba nosiť rúško a chrániť sa aj keď korona nie je. Podávať imunoglukan a vitamíny, teplo obliekať, dbať na hygienu. Ak sú stále choré s teplotami a majú ťažký priebeh choroby, porozprávala by som sa s lekárkou, možno bude treba vybrať mandle, vyšetriť na imunológii.... Koľko ročné máte deti?
Inak este ak by deti boli skutocne prehnane chore, tak k imunologovi, alergologovi, plucnemu a skusit poziadat o predlzeny (plateny) rodicovsky prispevok... ty budes dalej chodit do prace, deti na cely den mozu do skolky, ale v pripade choroby - si vies zobrat ako alternativu v praci aj neplatene volno (nie vzdy, na striedacku s ocr...) - stratu si pokryjes s toho rodicaku... aj to sa da zo zamestnavatelom prediskutovat... ono toto je aj tak tazko, chapem aj zamestnavatela, ktoremu kazdy bozi mesiac chyba zamestnanec a musi ho nejako nahradit...
Ano, u deti je normalne, ze su tak casto chore-kolektiv, buduju si imunitu. K imunologovi sa chodi s naozaj problematickymi zdravotnymi problemami, nie kvoli soplom. Deti so soplom do skoly nepatria,ako sa tu niekto vyjadril. To su chore deti a ini rodicia by urcite neboli nadseni, ak by ochoreli ostatne deti v triede. Bud si dohodni home office, ak sa da, resp. aj manzel nech sa prestrieda. Su to aj jeho deti. Absolvovali sme to vsetky, aj nasi predkovia.
@anjelicek26 nie všetci máme také ochotné babky, bohužiaľ. Moja svokra, štátna zamestnankyňa s dovolenkou cca 60dni, každý rok si ešte aj prenáša starú, nám povedala, že ona si svoju dovolenku na varovanie vnúčat brat nebude a OČR jej kráti odmeny či čo 😄 To sa nesťažujem, len konštatujem, viem že nie je nikto povinný starať sa o moje deti. Ale pomohlo by raz za čas v takomto prípade...
@nikpa ved jasne, ze toto je individualne, ale ak maju normalne vztahy, je to mozne riesenie... my tu tiez nemame nikoho, ale nastastie deti prakticky nebyvaju chore, za to covid sme mali doma 7x to sme si uzili minuly rok statocne...
@stanulienkat myslíš že každé zamestnanie sa dá vykonávať HO? Píše že muž je odcestovaný v 90%. 🤐
@stanulienkat s tym HO je to casto problem, lebo niekto ked robi v nejakom zavode alebo tak, tak si to dovolit proste nemoze, nema take moznosti a podmienky aby si to mohol vziat domov. My tiez sa snazime to kadejako vykryvat, ale teraz je toho ozaj vela :(
@stanulienkat pise ze muz je 90% casu odcestovany. Nasi rodicia to velmi neriesili. Stari rodicia isli na dochodok o 10r skor ako dnes. Odkedy som sa narodila moj dedko uz bol na dochodku, tak som bola stale s nim. My sme chodili do skoly aj so soplami, take tie bezne z prechladnutia. A podla mna je to tiez ok, ked si 2x za den utrie nos v skole. Ked ich necham s takymi soplami doma, budu nervozne lebo pracujem a nevenujem sa im a v podstate im nic nie je.
Ja pracujem z domu, lebo mozem, a je to niekedy hroza s chorymi detmi doma. Tiez sa mi tazko pri nich sustredi, robim skoro rano alebo neskor vecer ak sa da. No nikoho tu nemame a nejako to musi ist. Autorka ak mas problemy so sustredenim tak ich ries, ako ich zvladat a mozno sa ti aj podari najst pracu kde mozes robit aj z domu a nezblaznis sa ked budu deti s tebou doma.
@anjelicek26 tak nie kazdy ma este aj zijucich rodicov :( , ci byvajucich na blizku... a babky dedkov uz vobec....toto co pises je krasna alternativa a este krajsie stastie v zivote...nic v zlom.
a nerozmýšľala si zobrať si ďalšie dieťa do opatery? zarobíš si a budeš doma... určite by to nejakej mamičke pomohlo
@bublinka1426 netreba to premietat na seba... zasa sa tvarit, ze rodinna sudrznost v kazdej rodine je na bode mrazu je smutne... Pytala sa, ake su moznosti - toto je jedna z nich.
@anjelicek26 kto premieta na seba? nechapem preco sa tu hned vsetko personifikuje .......pisem vseobecne...a nepisem o nesudrznosti v rodine , pisem o tom ze rodicia a babky dedko uz nemusia zit / byvaju daleko...a ti co to maju, tak si stastni ze maju moznost tejto alternativy.
@marryen ved pisem, ze HO ak sa da..
@ anonym - ak mas babky ktore este pracuju, tak si mozu zobrat OCR na vnuca. ak mas moznost ze ti mozu takto vypomoct. chore / chorlave deti byvavaju vacsinou do jari, toboz ked mame taketo sychrave pocko... :/....kazdy lata ako moze.
Citam Vase komenty, zvazujem.
@lucka_ke K tomuto budem musiet pristupit, ak by sa muzovi nieco stalo a boli by sme bez stabilneho prijmu, ale inak to budem radsej riesit cez tie brigady. Nejako nemam chut sa starat o dalsie deti.
@retep00 povedzme si pravdu.ked dospelemu tecie z nosa,boli ho hrdlo,hlava,hoci nema teplotu,tiez je mu nanic a nechce sa mu robit.
Skus pozriet novu moznost pre matky-tzv.detske skupiny.na stranke MPSVR su info
Ano, je to, zial, problem, velmi neporadim, kazdy to "plata" v ramci svojich moznosti, niekto moze zapojit sirsiu rodinu, niekedy sa len na ocr striedat s muzom, no je to umenie v tom korculovat tak, aby to aj zamestnavatel akceptoval aj aby soplave deti boli doma, sucitim s tebou... A pre tie, co tu pisu o home office - to nie je absolutne ziadne riesenie (ok, mozno nudzove raz za rok). To, ze som robim doma, neznamena, ze nerobim! Ak dieta zacalo chodit do kolektivu, ma cca 3, max 4 roky nic mi nepomoze, ze mam HO. Take dieta sa hodinku pohra same (aj to zdaleka nie vsetky), hodinku max dve pozera telku/tablet (aj to je dost vela) a co zvysok casu? Treba sa mu normalne venovat, pohrat sa s nim atd., nemozem ho na 8 hodin posadit pred telku, ci ho zavriet do izby a v pokoji robit. To sa skratka neda, toboz nie tyzden ci dva vkuse. Bud bude chuda dieta alebo dost odflaknuta robota - a to by mi zamestnavatel netoleroval, HO nie je, ze som doma tak mam leharo...
@luuubik inac toto ma s prepacenim sr...lo ked bol kovid a deti mali zavrete skoly, ze ti co maju homeoffice, ze pracuju z domu a popritom dieta neustale vyrusuje. Ja som mala vtedy chut dat moje deti do parlamentu nech sa spolu s nimi poslanci zahraju ked uz zavreli tie skoly a ked tvrdia ze popridetoch mozu pracovat
Teraz trpnem co vymyslia ti nesschopaci na cele s EU kvoli tym cenam energii a drahemu kureniu v skolach. Zase by to radi hodili, ze sak homeoffice. Ano uradnicky s homeofficom to asi zvladnu, ked vieme akym stylom sa na niektorych uradoch pracuje !
@zuzinabila áno, to máte pravdu, ale takisto neberie hneď marodku 🙂 mala som na mysli obyčajný sopel, ktorý teraz vyjde z nosa každému keď príde z vonka 🙂 preto moja otázka znela "choré v akom zmysle?" Myslím si, že také obyčajné nachladnutie sa dá zvládnuť, max. ostať jeden deň doma a netreba hneď brať očr, keď si to autorka nemôže dovoliť. Ak sú už pridružené horúčky a kašeľ, tak to je samozrejme úplne iné, preto to treba riešiť s lekárom, ak sú tie deti naozaj tak často silno choré. 🙂
toto som myslela:https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/...
@luuubik inac totoje holy fakt. pri dietati sa naozaj robit neda a este ked mas aj videohovor toboz. ale uz som zazila videohovor kde mal manazer svoje dvojicky na kolene....
Kamoska ma presne toto, tazko to je. Ono sa to lahko hovori, ale realne je to naozaj ine. My mame nastastie babky, inak by som bola v prdeli a nemohla by som vziat nic na 8 hodin denne. Cize naozaj zvazit vsetko a ci to hned das alebo takto este par rokov potiahnes. Kamosky mali standard pauzu v kariere 3-6 rokov. Proste sa nedalo byt do 23:00 v praci na recepcii a meetingoch pri dvoch malych detoch. Preto sa na ziadnu z nas netvarim, ze iba zalieva muskaty ked je doma.
Ahoj autorka prosim napis mi spravu, poviem ti ako som to vyriesila ja s chorobou pracou a detmi 🙂
Nielen ty si vies zobrat ocr na dieta - ale aj tie pracujuce babky, dedkovia na to vnuca... ked sa prestriedate, tak tie ocr budu tak, ze kazda stvrta bude vykryvana tebou a to uz by zamestnavatel tolerovat mal... skus ist touto cestou.