mam prvu pracu, chcela by som lepsi plat, slubili mi na zsciatku este ze neskor bude(3mes dozadu) ako si mam vypytat ten plat? co povedat? Niesom moc sebavedoma dost sa bojim, neviem ako a co povedat
@melanta tak oni vraveli ze po case mi zvysia, nehovoria nic tak sa chcem opytat, lebo normalne tu taka pozicia ma aj o 400e viac… zaucali ma tak mi dali co najmenej zatial
Logicky máš pri nástupe menej ako tí, ktorí podávajú plný výkon. Ako som napísala, ak máš dôvody o ktorých som písala, tak žiadaj o zvýšenie. To, že ostatní majú viac dôvod nie je. Ani to, že už nie si nováčik nie je dôvodom. Dôvod na zvýšenie je, že prinášaš rovnaké výsledky ako tí, čo majú vyššiu mzd, že si prínos pre firmu, že si v niečom dokonca lepšia ako ostatní, atď.
Akoze necakaj ze ti po 3 mesiacoch daju o 400€ viac 😅 a neporovnavaj sa s inymi ludmi na rovnakej pozicii, vsak tam zavazi aj seniorita, ked si tam chvilku nemozes mat tolko skusenosti ako clovek co tam je roky
@vanilkovazmrzka by si sa čudovala :D noví ľudia dostavajú viac ako seniori so skúsenosťami.
Vypýtaš si vyšší plat - ústne. Nadriadený/á ti povie, že urobí čo sa dá (neurobí nič). Potom ti povie, že bohužiaľ sa to práve teraz nedá, že možno o rok. Počkáš rok. Znovu tá istá výhovorka alebo ti zalepia ústa 50€ v hrubom. Ak výhovorka tak odídeš a inde dostaneš lepší plat inde. Ak 50€ tak ti ešte pridajú robotu, vydržíš pol roka a odídeš a inde dostaneš lepší plat. Jednoduché 😀
Normalne si dohodni stretnutie so sefom a slusne si vypytaj vyssi plat.Dobry argument je,ze ti ho maju zvysit podla dohody.Inak,nie vzdy ma ten kto je tam dlhsie alebo je lepsi aj vyssi plat.Muz robil v jednej firme a tam mali rozne platy podla toho kto si kolko vypytal.
@letmebe8 No pekne , to sa vystrieda takto vela prac potom 😂
Čiže oni to povedali že po ukončení skúšobnej doby, teda po 3 mesiacoch ti plat zdvihnú? Ak áno, počkala by som ešte mesiac/dva. Keby som si bola istá že teda už som dostatočne zaučená a podávam výkon ako iný kvalifikovany zamestnanec, vtedy by som išla pýtať viac. Prípadne, zarobila si už sama pre firmu peniaze? Neviem o akú pozíciu sa jedná....je to rôzne.
@nikdenikto Tak ja tu robim uz 4 mesiace, na zaciatku povedali, ze po zauceni mi zvysia, uz viem v podstate vsetko co treba takze uz zaucena som..
Ak nie si sebavedoma, odporucam sefovi poslat do kalendara pozvanku na kratky meeting s nazvom "pokec o plate". Z nazvu jasne vyplyva o com sa budes chciet bavit, cize sa vopred na to pripravi a bude to ocakavat. Nasledne len povies, ze ti to bolo slubene a rada by si sa platovo posunula.
Do budúcna odporúčam zapracovať zvýšenie platu po skúšobnej dobe do zmluvy s dátumom zvýšenia. Ja som to takto urobila 2x vždy keď začalo vyjednávanie o plate. A nebudeš mať starosť. V opačnom prípade sa dramaticky posunieš s platom len keď zmeníš zamestnanie. Hore vyššie niekto spomenul, že nováčikovia majú často krát vyšší plat ako seniori vo firme...a toto je odpoveď...ľudia sa často krát uspokoja s ročnou valorizaciou a zostávajú roky na jednej pozícií, potom niekto vypadne, miesto treba zaplatať, situácia na trhu práce sa zmenila a za plat z pred 5 rokov nikto schopný robiť nepôjde...inteligentný zamestnávatel dorovna platy, ale vieme, že skôr sa to nedeje ako deje...na Slovensku sa ľudia boja striedať zamestnania, ale faktom je, že to dosť pomáha v boji za lepšie podmienky...moja rada pre teba, je ísť za šéfom, oznámiť mu že si bola zaučená a stala si sa plnohodnotným zamestnancom a žiadaš o sľúbené navýšenie. Určite mu nehovor, že vieš koľko majú kolegovia, vy sa nemáte čo baviť o platoch. Keď odmietne, odkruť tam rok, ber to ako platenú školu a hľadaj inde už ako zamestnanec s praxou.
ja som prvykrat podala pisomnu ziadost s oddovodnenim :D
Robila som v 3 firmach v kazdej som sla po roku za vedenim ze chcem zvysit. Vzdy vyslo, dolezite je pripravit si povedat dovody - samozrejme nie dovod typu nevladzeme splacat hypo, ale ze som dobra v praci, klienti su spokojny, taketo mam vysledky a pod.
Bežný postup je taký, že povieš na rovinu, že chceš zvýšiť mzdu a následne povieš dôvody, pre ktoré by ti ju mali zvýšiť. Čiže ako dlho u nich pracuješ, v čom si prínosom pre firmu, v čom si lepšia ako kolegovia, v čom ideš príkladom. Na to nepotrebuješ žiadne špeciálne sebavedomie. Len zhrnúť faktické dôvody.