Ako postupovať pri výpovedi v takomto prípade?

28. júl 2023

Susedova firma končí, zamestnala by ho síce iná firma, ktorá nastupuje po nej, ale za horších podmienok, čo on nechce prijať. Šéf ho nútil, aby si napísal on výpoveď, čo on nechce, chce, aby mu dala výpoveď firma, lebo má nárok aj na odstupné. Ešte má do konca mesiaca dovolenku, ak mu výpoveď nepošlú, alebo mu ju pošlú bez odstupného, môže sa obrátiť na inšpektorát práce alebo čo má robiť?

viestta
28. júl 2023

Ano, ak ma narok na odstupne a nevyplatia mu ho, moze sa svojich prav domahat aj sudne. Je otazka, ci pri firme v likvidacii sa k svojim peniazom dostane

autor
28. júl 2023

@viestta firma má ďalšie pobočky po Slovensku, konci len na tom jednom mieste. Čo keď mu príde poštou výpoveď bez odstupného? Je platná? Má naň nárok? Robil tam 9 rokov.

viestta
28. júl 2023

Narok ma podla Zakonnika prace

maranco
28. júl 2023

§ 76 Odstupné
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

ak to bude výpoveď zamestnávateľom tak výpovedná lehota 3 mesiace + 2 mesiace odstupné

ak to bude dohoda u ukončení PP tak odstupné za 3 mesiace, v dohode to musí byť presne uvedené

kacena4
28. júl 2023

neviem co ma v zmluve ide tu skor o zmenu miesta vykonu.bjedze pises ze furma sa nerusi len pobocka. ja by som sa obrátila hned na inspektorat prace vedeli by mu pomoct ako postupovat mne sice nepomohli ale aspon sa snazili

autor
28. júl 2023

@kacena4 zmluvu má na dobu neurčitú, do konca mesiaca má dovolenku. Minulý týždeň, keď ešte pracoval, tak šéf dobehol, že aby mu rýchlo nejaké papiere podpísali, našťastie s kolegyňou nič nepodpisovali. Na tú kolegyňu tiež vyvíjal nátlak, aby dala výpoveď, ona tam pracovala 12 rokov. Výpoveď ani jeden nedali, sú v telefonickom kontakte, do 31.7. čerpajú dovolenku, na IP môže ísť ešte počas tej dovolenky? Lebo im fakticky pracovný pomer stále trvá, výpoveď nedali, ale ani nedostali.
@maranco k 1.8. 2023 pobočka končí, potom asi nie trojmesačná výpovedná lehota, či?

maranco
28. júl 2023

Inšpektorát práce môže kontaktovať kedykoľvek, robia aj poradenstvo https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/

Rýchlo nech nič nepodpisuje, ale si to zoberie domov a dá pozrieť niekomu a z každého podpísaného papiera treba mať kópiu.

Aj keď pre vás nemá prácu výplatu by musel platiť počas výpovednej doby.
Ak sa nedohodnete a zamestnávateľ vám dá výpoveď tak musí zaplatiť 5 výplat, ak sa dohodnete na ukončení PP (podpíšu obaja aj zamestnanec aj zamestnávateľ) tak zaplatí 3 mesiace odstupné a to musí byť uvedené v tej dohode.

Je dobré si zbierať dôkazy, (zvukové nahrávky) ak by sa vyhrážal alebo robil nátlak.

maranco
28. júl 2023

Môže zavolať na svoj krajský inšpektorát práce a dohodnúť osobné stretnutie na poradentvo, oddelenie pracovnoprávnych vzťahov.
Vysvetlí čo je vo veci a poradia ako postupovať.

kacena4
28. júl 2023

jasne na inspektorat hoci kedy. ja som volala dohodla si termin a prisla som k nim aj so vsetkymi zmluvami

autor
28. júl 2023

veľmi pekne vám všetkým ďakujem, Idem mu to vytlačiť, je mi ho ľúto, poctivý pracovitý človek a niekto s ním chce vybabrať. Ja som mu len poradila, aby nič nepodpisoval a povedal, že si to zoberie domov a poradí sa s právnikom, ale šéf mu ten papier vytrhol z ruky a odišiel