Ako postupovať pri pracovnom úraze?

curly1983
8. aug 2017

Ahojte maminy,

snažím sa nájsť nejaké odpovede na internete ale už som stratená, tak tu mi možno bude vedieť niekto poradiť - bola by som vdačná.
Manžel má dopravnú firmu, má dva kamiony. Šofér bol v zahraničí a pri vykladaní tovaru spadol z návesu na hlavu. Bola mu poskytnutá možnosť zavolania zdravotníckej pomoci, ktorú odmietol a pokračoval dalej v práci. Stalo sa to v pondelok, s tým, že domov prišiel vo štvrtok. V piatok absolvoval rontgen, kde mu nebolo nič zistené. Dnes nám doniesol PN , ktorá bola vystavená so včerajším dátum s tým, že praceneschopný je od piatka a zaškrtnutá kolonka "pracovný úraz" .
Teraz v podstate nevieme ako postupovať, nakolko na stránke soc. poistovne je uvedené, že: zamestnávatel je povinný písomne oznámit soc. poistovni prac. úraz, ktorý si vyžiadal lekárske ošetrenie alebo dočasnú praceneschopnosť najneskôr do 3dní kedy sa o úraze dozvedel. Tak teda ak sa o úraze dozvedel v pondelok ale nebolo poskytnuté lekárske ošetrenie a práceneschopnosť je až pat dní od pádu odkedy sa rátajú tie tri dni na splnenie povinnosti oznámenia soc. poistovni ?
Je možné vystaviť PN s určením pracovného úrazu bez toho aby v zahraničí vo firme kde vykladal tovar spísal nejaký dokument o tom páde ?
Ak v danej firme odmietol ošetrenie lekára - má teraz nárok na udanie pracovného úrazu ?

Dakujem za všetky odpovede, velmi Vám budem vdačná

sintra
9. aug 2017

ahoj,

lekar ktory vystavil PN nepostupoval spravne. Najlepsie bud eked zavolas do socialnej poistovne a poradis sa.

moonlight1210
9. aug 2017

@curly1983 pre istotu si daj z tej firmy poslat oficialne opis, ako doslo k pracovnému urazu. aj to, ze mu zaobstarali lekarske osetrenie a on to odmietol.
budes si to potrebovat prilozit k svojmu zapisu.
neskor, keby ti prisiel na kontrolu IP, si to tam uz nikto nebude pamatat. a ty nebudes mat ziaden zapis o uraze, z ktorého by vyplyvalo, ci uraz vznikol pre pochybenie na strane zamestnavatela alebo zamestnanca.

lienqa
9. aug 2017

tiež mám pocit, že lekár nepostupoval správne a tak isto aj zamestnanec, podľa prvého pocitu mi príde, že mu niekto poradil, aby z toho vytrieskal čo najviac, vo firme sme mali v krátkej dobe dva pracovné úrazy, poškodený bol hneď na lekárskom vyšetrení, a podľa toho sa hneď vlastne riešilo, prišiel bezpečák, pri tom jednom dokonca aj inšpektorát.. to je teraz také buď alebo, vy mu to môžete tiež veriť a nemusíte, keďže rtg bol v poriadku, tak potom načo ma vystavenú pnku akú diagnózu? Keď už mal to riešiť hneď, to je trošku divné, postupoval správne on čo sa týka bezpečnosti ? strašne veľa otázok ☹ držím vám palce

curly1983
autor
9. aug 2017

@sintra
@moonlight1210
@lienqa

ženy, dakujem Vám za odpovede.

Povedal nám teraz, že PN má vystavenú kvôli tomu, že sa mu zhoršil sluch a ze mu hučí v ušiach ...

Tak uvidíme čo a ako dalej, ako to poriešime. Clovek sa už v dnešnej dobe bojí všetkého

moonlight1210
9. aug 2017

@curly1983
IP mozno este bude zaujimat (ak pridu), ze odkedy ste o uraze vedeli a ako ste hned postupovali.
obavam sa, ze postup, ze ste ho nechali nasledne pracovat (aj ked to sam chcel), nebol najstastnejsi. ak ste teda hned v ten pondelok vedeli, ze mal uraz.

kto pre vas robi BOZP a PO? mal by vediet cely postup pri uraze.

6mia6
9. aug 2017

Jasne jemu zrazu huci v usiach. To mu asi niekto poradil.

flimelka
9. aug 2017

no zamestnanec je povinny nahlasit zamestnavatelovi pracovny uraz okamzite, neviem ako sa to bude teraz riesit, ci mu to vobec budu moc uznat ako pracovny uraz . toto sa podla mna bude musiet posudzvat nejako individualne, takze by som bud zavolala alebo sla na socialnu poistovnu a tam si pozistovala ako postupovat

stastnablcha
10. aug 2017

kedze nebol spisany zaznam o uraze - predpokladam - tak to nieje pracovny uraz. pricinna suvislost medzi hucanim v usiach a padom spred par dni je dost diskutabilna.

jurojuro
10. aug 2017

Ak PN trvá viac ako tri dni máte povinnosť spísať záznam o registrovanom prac úraze, s tým Vám pomôže Váš bezpečnostný technik, prípadne osoba, ktorá má na starosti BOZP. Ako zamestnávateľ neposudzuje zdravotné hľadisko pracovného úrazu, či jeho liečbu. Je vecou posudkových lekárov Sociálnej poisťovne, ako dlho bude trvať PN a či konkrétne prejavy úrazu s úrazom skutočne súvisia.
Záznam rieši samozrejme aj situáciu, kedy nebude preukázané, že úraz s jeho následkami vznikol v práci, čo však pri pracovnej ceste ako vodič nie je celkom dosť dobre možné.
Ak záznam spíšete správne, nemali by ste sa ničoho obávať, všetko už dorieši Sociálna poisťovňa v ktorej ste ako zamestnávateľ poistený.

katarinamarkova
10. aug 2017

@curly1983
kuk:
https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legislativa/c...

manžel ako firma - musí mať vypracované BOZP a podpísané zamestnancami, ktoré týmito školeniami museli prejsť. Tam nájdeš aj odpovede.

Vo vyššie uvedenom si prečítaj hlavne povinnosti ZAMESTNANCA.
- spisoval sa záznam o úraze ??
- dodržal zamestnanec všetky BOZP pravidlá?

toto má podľa mňa od pracovného úrazu ´daleko, ale keďže nevieme podrobnosti, tie vie manžel a zamestnanec, ťažko hovoriť.

lekár môže na lístku zaškrtnúť čo chce. on podrobnosti ako k úrazu došlo pozná len zo slov pacienta. zamestnávateľ sa má riadiť svojimi smernicami - ešte raz - kuk tam 🙂