Ako pomôcť vedúcej?

13. dec 2021

Potrebujem poradit. U nas V praci sa menilo vedenie. Mame veducu ktora u nas zaviedla urcite zmeny ktore fungovali. Veduca u nas robi uz 6 rok ked riaditel jej dal vypoved. Vypoved nepodpisala no on kade chodi vyprava ze to co robila bolo na hrane zakona ( pricom to nie je pravda). Riaditel je v skusobnej dobe a chceme dosiahnut aby ho vyhodili ale zjavne sa sef nad nim toho boji lebo o riaditelovi je zname ze vynucha len tie kauzy a podava trestne oznamenia. Navyse mu z nasich kolegov donasaju a on miesto toho aby si utvoril sam nazor je tymy ludmi ovplyvnovani. Neviete poradit ako veducej pomoct a dosiahnut aby odisiel? Lebo jej nechce dat ani odchodne a odstupne. Dakujem

anjelicek26
13. dec 2021

No v tomto pripade sa do toho najlepsie nemiesat. Kadejake pokusy ako vyhodit spoza ruky vyssieho sefa mozu dopadnut velmi zle... co je zname s minulosti su drby... co bolo dovodom, ze vyhodili vasu veducu, to tiez nevies priamo, ale cez druheho cloveka... nechaj ju, nech si svoje vybojuje sama, podla toho co pises, hlupa nie je, pravnika si najde a poriesi to.

autor
13. dec 2021

@anjelicek26 no bez dokazov nedosiahne nic

autor
13. dec 2021

@anjelicek26 on ju vyhodil preto lebo mu nesadla ako clovek a hned po mesiaci zacal na nu hladat spinu

anjelicek26
13. dec 2021

Bohuzial to je pravo kazdeho nadriadeneho, pomenit si ludi. Pacit sa nam to nemusi a nemusi to byt vzdy fer, ale co je v zivote fer. Tiez som si svojich zamestnancov vyberala sama a prakticky ano aj vymenila, co nefungovalo.

simca06022011
13. dec 2021

Poriesit v skusobej dobe ho vie iba jeho nadriadení, ak je to takáto povaha, divím sa ze vôbec na to miesto prijali. Problémove povahy v práci, nebodaj "strach", to budu iba nervy. Inak ako píše @anjelicek26 je takato výmena ľudí bežná. Dôvod ak sa nenájde, rak sa vymysli.

ivkazba
13. dec 2021

on ju vyhodil preto lebo mu nesadla ako clovek - to ti povedal on sám? Ak nie, tak nevieš a len si myslíš. Zažila som nie raz, že som vyhodila manažéra a mala som k tomu legálny dôvod, ale jeho tímu som to nehovorila. Ak dotyčný je problémový a voči tebe konkrétne urobil niečo nevhodné, môžeš sa ísť sťažovať k jeho nadriadenému. Ale do jeho vzťahu s tvojou šéfkou sa nemiešaj a nerieš to za ňu. Pretože pravdu nevieš a len si domýšlaš prípadne poznáš len jej verziu.

dadis
13. dec 2021

@autorka nemiesala by som sa. Dat vypoved cloveku na SK nie je take jednoduche. Pravdepodobne dovod maju. Ale zase...ide len o pracu. Ak je schopna, darit sa jej bude aj u ineho zamestnavatela. Ja mam teraz tiez "problem" v praci. Nie som spokojna s mojim priamym nadriadenym, sme si nesadli. Ak napriek tomu, ze som v praci dlhsie nez on, rozhodla som sa nebojovat a odist. Nikdy by som sa neznizila riesit jeho odchod. Ja sa uchytim hocikde, on nech je rad, ze si este nikto nevsimol jeho neschopnost :D

veronice
13. dec 2021

Pozri, kazda minca ma dve strany... Mozno naozaj vyviedla nieco o com neviete ani vy... U nas dostal jeden manazer hodinovu vypoved a najvyssiu sefku som nikdy nevydela tak nasr... ako ked ho vyhadzovala... Proste dlhorocny zamestnanec, sikovny, vsetko ok a potom bum a letel...vsetci ho mali za anjela a ked mu prisli na to co spravil tak sme ostali znechuteni. Jednoducho nikdy nevies... A ono ozaj nie je take jednoduche dat dlhorocnemu zamestnancovi vypoved len tak lebo si s niekym nesadol.... Do tohto by som sa ozaj nemontovala..

autor
13. dec 2021

@ivkazba nedomyslam si to. Jednoducho on kade chodi len klame. Hovorila som s najvyssim a on mi tiez potrvdil ze mu klamal a je sklamany z toho. Ze aj lutuje ze ho vzal

deti95060810
13. dec 2021

drž sa príslovia - čo ťa nepáli nehas...
zjavne nevieš všetko o tvojej vedúcej, takže buď rada že teba nikto zatiaľ v práci neohrozuje... 😉

cacianka
13. dec 2021

Vtedy si mala slušne kuť železo za horúca, veď ho mohol v skúšobnej vyhodiť a legálne.
Máš možnosť hovoriť s najvyšším diskrétne, napr.pod nejakou služobnou zásterkou ? Vieš že by sa jej zastalo aspoň 1/3 alebo 1/2 kolegov ? Tak by ste mohli ísť spolu za najvyšším, alebo mu napísať že stojíte za ňou a panko klame - ale ak nemáte dôkazy a ty oporu v kolegoch, tak ako píšu - nemiešaj sa.

dadis
13. dec 2021

@cacianka Moj nazor je, ze ak je clovek nepravom obvineny, tak by sa vedel ochranit aj sam - poprosit svedkov, v praci mas vsetko archivovane a pod...otazka je, ze ci by som chcela ostat v zamestnani, kde musim dokazovat svoju nevinu...asi nie..@autorka Fakt bude najlepsie sa nemiesat a uz vobec nie robit intrigy a oslovovat nadriadenych. Vyznies potom ty ako intriganka. Ak je sefka sikovna, tak fakt smola iba pre vasu firmu, ze sa jej zbavuju. A kazdy si musi niest nasledky svojich rozhodnuti, aj vasa firma..

pribinak
13. dec 2021

Mne sa cela tato story nepozdáva.
Píšeš: …. Hovorila som s najvyssim a on mi tiez potrvdil ze mu klamal a je sklamany z toho. Ze aj lutuje ze ho vzal….
Ak by to tak bolo tak ho dávno vyhodí, keďže je v skúšobnej dobe

Neudáva žiadne argumenty v prospech vedúcej, proste cela tato story je čudná
Najlepšie urobíš ak sa so toho nebudeš miešať, lebo to pokazis ešte viac

Chcela by som vidieť jej výpoveď, tam musí byt udaný dôvod - paragraf. To nie je len tak, aby nedostala odstupné

autor
13. dec 2021

Neviem co ma na papiery ale najvyssi sef jej tu vypoved zakazal podpisat aj pravnik. A chcel po mne nech mu poviem co sa vlastne deje lebo ze mu nikto nic nevhce povedat. Podla mna sa ho boji prepustit lebo vraj sa sudil s nejakymi velkymi zvieratami z politiky. A na nasu veducu kyda kade chodi a vyprava o nej veci co nie su pravda

simca06022011
13. dec 2021

a co take moze "to zviera" z ktoreho su potentovani vsetci urobit, ak dostane vypoved v skusobnej dobe? 🙂 vies, toto su take vyhovorky, hodne dnesnej skorumpovanej doby. Ludia si len suskaju poza chrbaty a ze by sa postavili a urobili poriadok s takymito individuami, to nie... Kto iny ako jeho nadriadeny vie urobit tam poriadky? nik. Cim dlhsie bude cakat, tym horsie. Ty vies urobit jedine, povedat objektivne co sa deje a on nech sa zariadi.
Do roka sa moze stat, ze o pracu budete pod takymto clovekom bojovat viaceri.. pripadne pojde aj po funkcii "najvyssieho".
A vypoved sa nemusi podpisovat, s vypovedou nemusi "sefka" ani len suhlasit. To by ako clovek na veducej pozicii mohla vediet aj ona. Iba dohoda sa podpisuje. Zase ak je niekto "sikovny" dokaze si pomoct. Nejakym sposobom.

sisulia
13. dec 2021

Neviem, ci by som sa do toho miesala. Ak chces odtial odist mozes, no ak tu pracu potrebujes, bude najlepsie, ked sa budes len nemo prizerat. Velmi lahko by sa to mohlo otocit proti tebe samej

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kahh
13. dec 2021

Zivot nie je fer a plati to aj pri tomto. Clovek si musi vybojovat ked nieco chce. Najlepsie sa do takychto veci nemiesat. Nechat nech si to vyriesia oni.

simca06022011
13. dec 2021

@matkamirko na kazdeho mozes vymysliet nieco, otazne je ako to vie preukazat. Ja som tiez mala raz zamestnanca, byvaly zamestnanec zo statnej spravy (stokrat som olutovala, ze sme ho prijali -vybral ho moj chlap). TO bol tak arogantny blbec, kazdeho by vyhodil, vyhrazal sa mi hadam inspektoratom prace aj za to, ze si ma po sebe sam splachnut zachod. Vyhodila som ho a s kludom Anglicana. Tiez nasiel vsetko mozne nemozne, henta bola leniva, henten bol taky a onaky a on ma manzelku tam a dceru hentam na uradoch a on to vie :D Ak by niekoho poslal a nieco riesil, tak to ustojim radsej ako kazdy den pocuvat tie dristy, plus samozrejme o tom nic nevedel. Na to je skusobna doba, ak to bude natahovat bude to este horsie. Trasenie sa od strachu pred takymito ludmi nepomoze nikomu - samozrejme to je moj nazor, nie kazdy ma na to "gule" a povahy su rozne... podla mna tu moze ist aj o to, ze na uvolnene miesto si potom bude chciet dat niekoho svojho a v tom pripade, bohuzial, takto to na svete chodi, to ohovaranie a ociernovanie by ale malo byt riesene, predpokladam, ze v USA by sa uz sudila sefka s nim.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cacianka
13. dec 2021

Konečne sa treba postaviť za seba, za kolegyňu ak je na ňu kydane, dokedy dovolíme šéfom páchať takéto neprávosti. ?!
Viem že je to ťažké, ale najvyšší drží eso, v skúšobnej dobe ľavou zadnou ho môže zrušiť, a ak ťa už vypočul, kľudne mu dohovor ešte raz, aj s iným kolegom, 2,3.
Keď necháte hentoho debila takto, tak keď odíde vedúca nájde si znova obetného baránka a potom dalsieho a dalsieho a úplne zdevastuje vás kolektív, práca bude menej kvalitná a to už najvyšší neovplyvní inak.

autor
13. dec 2021

@cacianka nas kolektiv bol super po jeho prichode uplne padol

karolinakr
13. dec 2021

@anjelicek26 iné je vymeniť, čo nefunguje a toho, kto nepracuje ako vyhodiť pracanta len preto, že mi je nesympaticky a na to nema pravo žiadny šef, ale všetci pracovnici su dosrati, preto sa deje, čo sa deje...a tuto že zamestnankyne sa snažia pomocť, je velmi sympaticke

karolinakr
13. dec 2021

Drž sa prislovia, čo ťa nepali , nehas? Od toho sa rozlišujú zbabelci a charakterni ľudia, lebo ti sa postavia za pravdu, i keby to malo nasledky. Veducu teba nepoznam, takže nejdem sa na nikoho stranu stavať a ku nam do firmy byvalej doviedli manažera, ktorý 3 firmy priviedol do krachu, tak sme sa podla tejto logiky nemali miešať do toho, čo nas nepali, tak sme davali vypoved jeden za druhym, ak toto považuje niekto za schodne riešenie, potom neni čudo, kto nam vladne na najvyššich poziciach

ivkazba
13. dec 2021

Myslím, že sa staráš a riešiš niečo, čomu ale že fakt nerozumieš. Píšeš, že je v skúšobnej dobe ale najvyšší sa ho bojí vyhodiť, pretože sa predtým niekde inde súdil. V skúšobnej dobe sa výpoveď nedáva, ukončuje sa pracovný pomer a môže sa ukončiť bez akéhokoľvek dôvodu, pričom toto nie je právne ani súdne nijak napadnuteľné. Takže ak by ho chcel najvyšší naozaj vyhodiť, urobil by to ukončením PP v skúšobnej dobe bez akéhokoľvek rizika.

Zároveň píšeš, že najvyšší aj právnik vedúcej zakázal výpoveď podpísať. K výpovedi nie je potrebný podpis zamestnanca. Výpoveď je jednostranný úkon a je k nemu potrebný legálny dôvod. Ak by teda vedúca dostala výpoveď, tak tú výpoveď by pripomienkoval firemný právnik. Takže ak chcú od nej súhlas a podpis, tak predpokladám, že jej bola ponúknutá dohoda, s tou ak nebude súhlasiť a nepodpíše ju, tak jej pracovný pomer normálne trvá.

Naozaj odporúčam neriešiť niečo, kde nemáš dostatok informácií a taktiež neriešiť niečo, čomu evidentne vôbec nerozumieš.

ivkazba
13. dec 2021

@karolinakr áno, zastať sa kolegu je sympatické a správne. Ale z každej jednej vety autorky otázky mám dojem, že absolútne nevie, čo sa reálne deje a nemá o tom poňatia, pretože to, čo píše nemá vôbec zmysel. Viď moja reakcia vyššie.