Ako pomôcť kolegyni?

24. jún 2023

Ahojte, pracujem v štátnej správe. Mame skvelú nadriadenu, ktorú sa rozhodli odvolať z jej funkcie (niekomu ležala v žalúdku ). My ako podriadení by sme toto rozhodnutie chceli zvrátiť. Má pod sebou cca 40 podriadených + ostatní zamestnanci, ktorí ju poznajú, ale nie je ich priama nadriadena. Našou náplňou práce je práca s klientmi na dennej báze. Ak by sme sa všetci dali PN, OCR dá sa povedať, ze na istú dobu by sme narušili chod celej inštitúcie (neviem ako rýchlo by dokázali nájsť náhradu za nás )Ale na našu neprítomnosť by doplatil najmä bežný občan ,čo nechceme. Aké sú ešte možnosti zachrániť našu nadriadenu ? Spísať petíciu ? V minulosti sa niečo podobné konalo v inom meste, všetci petíciu podpísali, ale nakoľko prišli z vedenia vyhrážky, že sa začne siahať na plat, odmeny, osobné ohodnotenie tak sa od protestov ustúpilo. A vedenie dosiahlo svoje. Ľudia majú strach, že prídu o svoju prácu, ak sa ozvú. Viem, že doba je náročná, ale nechcem sa prizerať nespravodlivosti....

syslik81
24. jún 2023

mozete vedeniu napisat list a podpisat sa tam vsetci .. spisat co vas trapi a ake mate namietky .. le v rvom rade sa spytat veducej ci sa vobec chce vratit a ci ma zaujem aby ste za nu bojovali .. mono naozaj spravila nieco,o com ani vy netusite //

alex49
24. jún 2023

Akurát si vymyslený mi pnkami a očkami spravíte problém sebe. Je pekné že za vedúcou stojíte, ale nijako jej nemôžete pomôcť.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
muchotrafka298
24. jún 2023

Toto ma dve strany, jedna je ta, ze fajn, chcete pomoct co je od vas velmi kolegialne. Na druhej strane, ak ju tam niekto nechce, kto je vysoko postaveny, tak vy mozete dat vypoved aj zajtra a rozhodnutie vyhodit ju nezvratite. A moze sa stat, ze tie falosne OCRky, PNky vam vsetkym "zlomia vazy" a budete bez prace. Mozete len sebe narobit zle. Pretoze nie kazdy je taky, ze podpise peticiu, ked sa mu zacnu vyhrazat, ze ho vyhodia. Dnes je taka doba bohuzial, ze treba mysliet aj na seba a co svojim konanim mozem sposobit. Tazko sa hlada praca a obetovat sa za niekoho ineho, kto mozno tam ani byt nechce nie je uplne najlepsi napad. Vy nevidite do pozadia celeho pribehu v tom, ze preco ona tam konci, mozno to je politicke rozhodnutie napriklad. Co sa v statnej sprave deje casto, ze su tam rozni politicki nominanti na vyssich miestach.

zuzanka.zuzu
24. jún 2023

a vy ste včera spadli do reality slovenska? úplne bežná vec, že pri výmene vedenia idú aj vedúci 😉 nikomu ani nemusia ležať v žalúdku. každý je nahraditeľný, každý... pokiaľ nie ste lekári (a pod.napr.hasiči...) tak vás ešte aj radi vymenia 😀 zobuďte sa.

janetinka27
24. jún 2023

Urcite to nezvratite, pojde tam urceny clovek a hotovo. Dnesny veduci zamestnanec v statnej sprave vie, ze tam nie je do konca zivota a musi s tym ratat, ze ho velmi lahko nahradi niekto iny.
Nerobte si problemy, nic tym nedosiahnete.

tramtada31
24. jún 2023

Toto sú všetko politické funkcie, keď sa rozhodli ju odvolať, asi tam potrebuju upratať nejakeho kamarata a oni si už niečo na ňu našli. Aj tak by tam pravdepodobne nevydrzala po príchode novej vlády. Do 2 mesiacov sa môže domáhať na súde o neplatnosť výpovede, ale je to spor na roky rokuce (kľudne aj 10 rokov). Vy môžete spísať nejaký odpor, čo môže doložiť na súde, že bola dobrý a výkonný pracovnik, alebo sa môžete obratit na media, ale bohuzial, naše media nie sú nezávisle(viem podľa toho, keď znamy chcel poukázať na kšefty jednej progresívnej strany a odignorovali ho všetky media a aj keď joj prišla, nezverejnili to), s najväčšou pravdepodobnostou sa tým media podľa mna zaoberať nebudu.

espeo
24. jún 2023

Vedúci pracovníci sú normálne vykonni zamestnanci, to nebývajú politické nominácie. Nominuju sa riaditelia, ti si už berú vlastných zástupcov... ak ju vyhodili a dlho tam pracuje a je dobra, skôr sú debili. Je to zbytočná komplikácia, vyhodiť schopného človeka... takže nemôžete nič, lebo sú to magori... všetci sme nahraditelní. ale za akú cenu. A možno dobrá nie je. Neplní požiadavky nadriadených a jej výpoveď je úplne oprávnená zo strany šéfov.

mamina7070
24. jún 2023

riaditelske pozicie sa dosadzuju a menia ak mala 40 ludi pod sebou tak asi bola riaditelkou casti a nenarobite s tym ni

0silvia0
24. jún 2023

Nemate v organizacii odbory? Este tam by sa dalo skusit zabojovat ak mate kompetentneho veduceho odborov znajuceho problematiku.

autor
24. jún 2023

@mamina7070 nebola riaditeľka

mogaa
24. jún 2023

tak pokiaľ nepodáte všetci výpovede, tak smola....rozhoduje vedenie , nie zamestnanci.....teoreticky ak by ste všetci podali výpoveď a povedali že ich stiahnete ak ostane ona vo funkcii - to by čisto teoreticky mohlo pomôcť, teda ak nechcú mať nefunkčnú pobočku min.na 2-3mesiace kým sa zaučia noví ľudia...len to je dosť nereálny plán, kedže určite nedá 100% zamestnancov výpovede, každý si chráni svoj chrbát......každý sme nahraditeľmý.....

muchotrafka298
24. jún 2023

@mogaa toto mas uplnu pravdu, ze kazdy je nahraditelny. U nas sa to raz stalo, ze vyhodili top managerku a ona si myslela, ze so solidarity s nou daju vsetci zamestnanci vypovede. Nedal ju nikto, pretoze nemal na to ziadny dovod. Bola prepustena rozhodnutim spravnej rady a tym to koncilo. Ona to dlho nevedela rozdychat a hlavne to, ze bez nej firma pokracovala dalej.

mogaa
24. jún 2023

@muchotrafka298 tak v tejto dobe nikto nebude riskovať že príde o prácu , hlavne ak nemá inú....každý si zváži či mu stojí za to nasadzovať za niekoho krk, ten niekto určite jeho účty platiť nebude....

muchotrafka298
24. jún 2023

@mogaa ved prave, toto s tebou na sto percent suhlasim. Ze v dnesnej tazkej dobe nie je nejak miesto na hrdinske ciny typu "vypoved zo solidarity".