Ahojte. Som tu nová a mám jednu otázočku. S manželom sme začali plánovať bábätko, ale otehotnela som prekvapivo hneď na prvý krát. To problém nie je. Ale ide o to, že od septembra nastupujem do novej práce ako učiteľka. A teraz som už v 5 týždni. Ako to oznámiť zamestnávateľke? Rodiť by som mala v apríli.. Ďakujem za odpovede
ak nastupujes ako nova budes mat skusobnu dobu, pockala by som a po jej skonceni by som pisomne oznamila zamestnavatelovi - papier na personalne a osobne priamemu nadriadenemu
@adelocka11111 ak mas skusobnu dobu tak jednoznacne az po nej.....
@maznacik007 Viem, že je to nefér, ale neviem čo robiť.. Nastúpiť musím.. a o matersky prispevok mi nejde,,, to viem ze nedostanem,, to je jedno... som z toho už zúfaláááá
@babulina
@katarinamarkova skúšobnú dobu nebudem mať
@adelocka11111 preco zufala? tes sa 🙂
@maznacik007 to je pravda, ale už je to jedno si myslím, za pár dní aj tak náhradu nenájdu a ešte je skoro na oznamovanie
@adelocka11111 tak jej to oznam co najskor ked nemas skusobnu dobu ... nech si hlada nahradu ... a uvidis kolko vydrzis ci nepojdes na PN .. ono zacinajuci ucitelia a najma teda pri tehu je imunita slabsia zvyknu dost chytat choroby od deti ... nemaju tak vytrenovanu imunitu ... u nas tusim vsetky ucitelky co otehotneli sli na PN este pred nastupom na matersku ...
ako mna ako rodica dietata co mu zasa po pol roku zmenia ucitelku by to netesilo ... ale tak zasa pre vas je to isto dovod na radost ... ze cakate babetko ....
@tortelinka hej sa to cele ma dve roviny .... aj tak oznamit to moze az ked bude mat tehotensku knizku ... takze to este nejaky ten tyzden potrva.... 😉
@adelocka11111 ja by som rozhodne počkala na koniec 3. mesiaca - tak ako by som to do konca 3. mesiaca nepoveala nai rodine. Ak by sa náhodou niečo stalo, budeš radšej, ak o tom nikto nebude vedieť.
@katarinamarkova Veď sa teším 🙂 Len po tej pracovnej stránke som z toho na nervy.. som zvedavá ako zareaguje riaditeľka...
@tortelinka @maznacik007 @maznacik007 @adeala Ďakujem vám všetkým za odpovede.. Ešte o tom nevie nikto, len ja s manželom 🙂 Takže určite to nebudem hovoriť ani v práci,, Uvidíme ako sa to celé vyvinie.. Na bábätko sa tešíme veľmi 🙂
@adelocka11111 ale ved je uplne jedno ako zareaguje.... a ona ako riaditelka neboj sa velmi dobre vedela ked ta prijimala za si zena a tam je vzdy predpoklad ze ostane tehotna 🙂
@adelocka11111 ja by som isla robit preco nie?! Ved si len 5tyzden. A tehotenstvo by som si nechala len pre seba do 3mesiaca
Ahoj urcite nebud zufala, si tehotna a treba sa tesit. Nie vsetko sa da v zivote naplanovat. Mozes byt stastna ze vam to tak supom vyslo. Urcite by som pockala do tretieho mesiaca a potom oznamila vsetkym ze cakas baby, rovnako zamestnavatelovi. Ak je riaditelka zena predpokladam ze to pochopi. Urcite sa to cele poriesi, netrap sa tym. Hlavne si uzivaj tehotenstvo.
@katarinamarkova To máš pravdu 🙂 No ona s tým už neurobí nič.. 🙂
@dollynkaa Tak sme sa aj s manželom dohodli,, že do toho 3. mesiaca o tom nepovieme ani rodine.. Najskôr som chcela povedať to aspoň rodičom, ale potom sme sa rozhodli, že nie, lebo by to isto vykecali ostatnej rodine 🙂
@kaaaty Máš pravdu 🙂 Presne v deň prvého výročia som si urobila test a vyšiel pozitívny.. bolo to neskutočné.. Test som si robila skôr s takým pocitom, že tehotná nemôžem ešte byť, ale bolo to krásne prekvapko,, 🙂
@adelocka11111 oznám, ked budeš mať tehu knižku, dovtedy do toho nikoho nič. Zamestnávatel nesmie znevýhodnovať ani diskriminovať zamestnankynu len preto, že je tehotná. To je proste diskriminácia. Ak by aj boli výtky od riaditelky, že si už vedela, že nastupuješ ako tehotná, tak treba len povedať, že "čo má ako byť", že kde je napísané, že do práce nemôžeš nastúpiť ako tehotná a okrem toho si nevidela dôvod niečo oznamovať skôr, ked si nedotiahla tehotenstvo ešte ani do 3. mesiaca. 😉 koniec koncov, otehotniet by si mohla aj koncom augusta a to by si tiež ešte nevedela, že si tehu a už v apríli by si nastupovala na materskú 😉
Voči deťom to nepovazujem za korektne, ale ak predsa nástupis,tak to oznám až po skúšobnej dobe.
@adelocka11111 haha presne aj ja som ani rodine lebo ze by to vykvakali ale vydrzala som len do 2mesiaca a uz som to aspon im povedala. Tak pekne tehu prajem
@adelocka11111 nepacia sa mi vyjadrenia typu - je to nefer voci detom...ak by takto mali uvazovat vsetky ucitelky, tak nikdy nebudu mat vlastne deti...bolo by viac fer, aby ostali uplne bez odbornej ucitelky hned na zaciatku roka? netreba z nich zase robit cintlavky, ktorych citom sa musi prisposobovat sukromny zivot ucitelov...
kolegyna bola v rovnakej situacii (termin koncom aprila), niekolko z nas o jej stave vedelo, ale riaditel sa to dozvedel asi az v oktobri, z vlastnej skusenosti radim pockat aspon do prveho velkeho UTZ na konci 1.trimestra...drzim palce a zelam pohodove tehotenstvo
presne tak..učitelia sú zamestnanci ako každý, nemôžu si plánovať tehotenstvo na prázdniny...do kelu, veď na jej miesto čaká 10 ďalších, tak čo za problém? Ja som svoj odchod na materskú oznámila tak, že do dvoch dní tu nebudem, nikto dovtedy nevedel o bábätku, moji žiaci to prežili bez ujmy, nie som nenahraditeľná
@sharmana Ďakujem ti za povzbudivé slová, hneď mám lepší pocit.. 🙂 Máš pravdu, čo koho do toho, pre mňa je prvoradé moje dieťa, nie názor riaditeľky a ostatných kolegýň 🙂
@dollynkaa Uvidím, dokedy vydržíme my, ale myslím si, že rodičia alebo skôr súrodenci už aj niečo tušia, lebo mali sme teraz oslavu a som nechcela piť, schválne som šla na aute, aby som mala dobrú výhovorku 🙂 a stále mali nejaké vyrývačné reči... 😀
@bajana to si presne vystihla,, ja mám svoj súkromný život a ten mi je prednejší ako robota,, Ďakujem za radu, urobím to tak ako hovoríš... 🙂 Ozaj mi je hneď lepšie, keď ste ma tak ukudnili... Lebo ja som taká povaha makká povaha, ktorá sa bojí konfliktov..
@tortelinka jasné, máš pravdu,, ja som mala preto taký zvláštny pocit, že som tam poriadne ešte ani nenastúpila a už pojdem na materskú.. že budú na mňa všetci nadávať a tak,, ale nech si vravia čo chcú.. ja sa teším na bábätko 🙂
@adelocka11111 chapem, som podobna povaha...tiez som nastupila do skoly s tym, ze som vedela, ze len na rok - spoznala som sa s mm a on byval 300km odo mna, vztah na dialku fungoval rok, viac by to uz nemalo zmysel...volba nebola vobec tazka...
a inak ja sama som z triedy, v ktorej sme mali za 8 rokov 9 triednych uciteliek ( z toho 3 odisli na MD)...nemame z toho ziadnu traumu, len sme este nemali ziadny triedny zraz 😅
@adelocka11111 Ono to chcelo asi trosku pockat, aspon dva, este lepsie 3 mesiace. Ta moznost, ze otehotnies na prvykrat je tu vzdy a bolo potrebne si to vopred preratat, ze co ak by nahodou, kedy by si isla na matersku. Riaditelka sa isto nepotesi, to je jasne. Je totiz rozdiel ak sa jedna o ucitelku, ktora na skole uz oducila nejaky ten rok a nieco pre skolu spravila ako mlada zacinajuca. Ono je totizto problem nielen s nastupom na matersku ale aj s navratom z nej uprostred roka. Je to smutne, ale tak to v skolstve chodi. V aprili rodis, ale 6 tyzdnov pred tym uz nastupujes na matersku, takze by som to v 4. mesiaci uz riaditelke povedala, nech ma cas si najst za Teba nahradu. Niektore kombinacie je tazsie zohnat. Ziakov by som vobec neriesila, oni si rychlo zvyknu na ineho ucitela. Kolegyne budu kecat, ale taky je zensky kolektiv, s tym nic nespravis. Tak prijemne tehulkovanie prajem 😉
@adelocka11111 Uplne normalne, som tehotna.Vyhodit ta nemožu ked Ta už prijali.A okrem toho bud rada mas istu robotu po materskej to je super,nie každa mame take štastie 😒 A zle svedomie nemusiš mat nečakala si to, a dieta je predsa dar.
@bajana 🙂 takže nie som prvá.. deti si zvyknú, riaditeľka tiež 😀 @bejbinka Ďakujem 🙂 to už je teraz jedno,, nemôžem rozmýšľať o minulosti, ako sme to mohli lepšie naplánovať.. Proste to vyšlo takto, tak musím ísť dopredu a myslieť na budúcnosť.. Viem, že by to bolo tak jednoduchšie, ale už je to takto.. 🙂 Jasné, že jej to napoviem na poslednú cvhílu,, vyberiem si vhodné obdobie 🙂
@brady1 No robotu po materskej istú asi nebudem mať, kedže len teraz nastupujem a zmluvu mám na dobu určitú zatiaľ - čiže na rok,, Ale to nevadí 🙂 a jasné, na dieťatko sa tešíme, určite by som si ho nenechala vziať kvoli práci..
nie je to nezakonne, možu ukončit s tebou pomer počas materskej? A vštatnom faktore maš až na rok v podstate skušobnu dobu????
@adelocka11111 anoo aj u mna to aj znamy zistili tak ze som nikde nepila co dovtedy vsade som sa naliala ;))
@brady1 tu ani nejde o statny sektor, ale o ucitelov...nema zmysel davat im skusobnu dobu na 3 mesiace, pretoze takmer vzdy nastupuju na zaciatku sk. roka.... vacsinou je to zmluva na sk. rok a potom sa uvidi - bud sa ucitel osvedcil, alebo odchadza...a miesto jej drzat nebudu, iba ak by bola ozaj super ucitelka a zmenili by jej zmluvu uz pocas tehotenstva na zmluvu na dobu neurcitu...
@adelocka11111 no ako neviem podla mna je trochu nefer nastupit tehotna .... nie voci zamestnavatelovi ale voci detom ... nastupis do skoly ledva ta spoznaju a od januara ides na matersku ... tak ci tak ti narok na materske nevznikne ak si teda predtymto nepracovala ... ak mas skusobnu dobu tak ta pravdepodobne prepusti este v skusobnej dobe...