Ahojte...Nastupila som do novej prace pol roka co som tam, tak ako vsade su tam pravidla pri oslavach menin ci narodenin, je nas tam 8 muzov a 3 zeny, Na meniny a narodeniny je tam taky zvyk ze oslavenec kupi vsetkym pizzu a oni oslavencovi daju kazdy po flasi alkoholu. Ja nepijem alkohol vobec, tak nepotrebujem dostat k meninam a k narodekam dokopy 10 flias alkoholu. Kolegyna mi povedala ze co vymyslam ze co chcem byt ina ked oni tam maju taky zvyk? Tak ja neviem, ale ako vyhnut tejto flaskovej akcii k narodkam a meninam? A ozaj ako oslavujete vy v praci svoje narodky a meniny? Vdaka vopred za odpoved,
Daj sa na PN v deň narodenín a menin 🤷♀️ chvála bohu my nijak neoslavujeme, sme tam vyše 30 ľudí to by ma šľak trafil úprimne 😅
@stellarstar trápne,nemyslíš? Aby sa hostila pri narodeninách iných a tie svoje "zabudla"oslavit.... Ak mám sviatok a nemôžem byť v práci,tak ten koláč donesiem v iný deň ...u nás nie je oslava ani darčeky povinné,ale vždy sa niečo dá pod zub kolegom a aj darcek oslavencovi.
Ja som abstinent roky, od kolegýň som podostávala sladké, detské šampanské, niektoré dali viac kreatívne darčeky (jedna mi dala zo srandy prepichnuté gumy, vedela, že sa snažíme o bábo 😂😂), ...
A aj keď nejaká fľaša bola, poďakovala som a bola domov alebo som ju potom dala niekomu inému na sviatok, nemusela som kupovať.
@janinah nie nemyslím si ze je to trápne. Vy už fakt nemáte zmysel pre humor?
Ahoj oslavenec da kazdemu malu maškrtu keksik alebo cokoladu my nedavame nič ale keď oslavenec ma okruhliny 40 ,50,60 donesie pohostnie chlebicky zakusky a my sa skladame cca po 3 eura kupime kvet a ostatne peniaze do obalky
@stellarstar to je fakt blby nápad, úplne ju to vyčlení z kolektívu
@autorka upec koláč, alebo urob chlebíčky alebo Niečo slané.
Ok ak alkohol nepijes, darujes niekomu inému, v rodine alebo medzi priateľmi, alebo das kolegom
Je to hlúpy zvyk, obzvlášť ak ste zmiešaný kolektív, ale zas nemáš právo si pýtať niečo konkrétne od kolegov
U nás sa skladáme na darček podľa toho čo najbližší kolega vytiahne ako info od oslávenca
Ženy povinne kvety od generálneho a muži povinne fľašu
@pribinak tak ja som to nemyslela vážne 😅 len so srandy
A teraz si neoznačila autorku tejto témy ale iny tu na MK existujúci ale momentálne neaktívny nick 😅
PS tak aby sa podaktoré dámy neurážali alebo môj koment nepochopili zle len tak pre info nemyslela som to vážne ale fakt smutné že nemáte zmysle pre humor ✌️
A tie flase alkoholu aj hned pomozu stiahnut alebo si ich oslavenec berie domov🤔
Je nejaký problém oboznámiť kegov s tým, že si abstinent? Vopred a nejak nezáväzné v rámci debaty. Ti vnimavejsi pochopia a nedonesu chlast, ti ostatní nie. Tak ho zoberieš domov a použiješ pre nejakých hostí co pijú.
Pizzu objednaj tak ako je zvykom..
Ja by som im normálne povedala, že alkohol nepijem, takže ho neprijimem.
Keď sme dostali fľašku pri návšteve, tak sme im ju na konci vrátili. Pochopili. Ďalší krát doniesli čokoládu. 🙂
Zase trepať sa domov s 10l alkoholu, ktorý nepiješ je dosť odveci. Proste im to tam nechaj ak ti to dajú. Pochopia, vezmú späť a donesú čokoládu.
Myslím si, že je slušné obdarovať človeka tým, čo má rád (ak sa to neprieci svedomiu toho, kto dar kupuje), nie darovať niečo čo proste nepotrebuje nevyužije alebo dokonca neznáša.
Fľaše postupne ponosíš späť, keď bude niekto iný oslavovať 😄 ale teda naznačila by som, že viac by ma potešil čaj/káva/čokoláda a inak by som sa tradície držala.. 😊 My nemáme žiadne oficiálne oslavy, ale zvykneme po práci posedieť, keď má niekto narodky, oslávenec väčšinou donesie nejaký koláčik, ponúkne, ale keď nie, tak to vôbec nikto nerieši (napr. ja oslavujem cez sviatky, tak prinesiem niečo vrámci vianočného posedenia) a na meniny si fakt len povieme všetko najlepšie.. darčeky si dávame len tí najbližší medzi sebou, ktorí sú kamaráti aj mimo práce ..
My v práci oslavujeme len okruhliny. Vtedy dame chlebicky, zákusok ,niečo slané a aj fľaštičku po robote. Aj keď niekto odchádza zo zamestnania vie sa takto rozlúčiť a my sa vyzberame. Ale obyčajne narodeniny či meniny len dáku sladkosť a kto vie dobre piecť a nehanbí sa tak koláč. My si skôr ideme posedieť alebo dáku chatu s gulášom spravíme.
Oslavujeme, ale flase si davame malokedy, skoda skor by mi bodli ako cokolada. Srandujem. Ja si tie dezerty a pod nechavam v robote a davam potom inym kolegyniam. Ale urcite by som sa ozvala a povedala kolegom ze nepijes vobec alkohol. Inak dost smiesny zvyk. Este by som pochopila kebyze sa skladate na jednu flasu, ale dostat od kazdeho zvlast, no neviem, doma uz by bola riadna zbierka.
U nas sa nosi pohostenie. Bud kolace alebo chlebicky,nieco slane a zvykneme si ist sadnut niekde. A zlozi sa cely kolektiv na flasu a nieco sladke. Nedavame kazdy zvlast. Mna by tiez nepotesilo 10 flias,ale tak kolektiv by som netrhala,je to taky zvyk,tak by som to robila ako maju zauzivane. Ked som robila vo vacsom kolektive,tak ti,co nechceli oslavovat,si zvykli zobrat dovolenku v ten den a mali pokoj.
Nechaj fľaše tam 🤷. Na nejakom stolíku s lístkom, že nech sa páči, ak máte radi, vezmite domov. A keď sa budú na budúce pýtať, tak im povedz, že máš rada sladké, alebo čo už máš radšej ako alkohol 🙂.
Ved si ich zavolaj a povedz im, ze nepijes a namiesto alkoholu nech Ti daju dezert, akebo čokoládu...
Ja by som dopredu slušne povedala, nech mi nič nenosia lebo alkohol nepijem a sama si kúpim, čo potrebujem. Ak tie fľaše dostaneš, poďakuj sa a nekomentuj to. U nás je zvykom, že si nekupujeme nič ale donesieme koláč, slané, chlebíky... a hromadne sa stretneme a zablahoželame oslavencovi.
Je úplne vidno, že toto zaviedli chlapi 🙈 pizza a XY kusov chlastu. Keby trochu rozmýšľali tak sa zložia a kúpia fľašu jednu. To už človek potom ani nerieši. Nechápem načo je vôbec dobre toto “flašovanie” aj tak si to len navzájom posúvate. 😵💫
Povedz, že alkohol nepiješ. Ak napriek tomu niekto donesie, fľašu si odlož (pokojne si ju nechaj niekde v práci) a keď bude dotyčný oslavovať, darček ako keby si našla. 😉 Lebo keď je zvykom dávať fľašu, aj od teba sa to bude očakávať. Takto aspoň nebudeš musieť kupovať. Navyše, keď dotyčný dostane svoju fľašu späť, možno mu docvakne, aby ti druhýkrát alkohol nekupoval.
U nás oslavujeme tak, že oslávenec donesie pohostenie a ostatní sa mu zložia na darček. Dávame spoločný. Chlapi väčšinou dostanú tú fľašu, baby kvet a bonboniéru.
mňa zarazilo skôr to "oslavenec kupi vsetkym pizzu" 🤯 to znamená, že koľko ich kúpi? Lebo keď si zoberiem len tú najlacnejšiu dajme tomu za 5€ a pri 11 ľuďoch asi dve nebudú stačiť... 30€ vyhadzovať, aby v práci oslávili moje meniny? 😅 no ďakujem pekne
Takéto ceremónie idú mimo mňa. My sme v práci v deň menin doniesli každému max sladkosť a tým to haslo, nie 11 ľuďom platiť obed 😅
Kup bonbonieru, otvor a polož na stol s ponukou. A vybavene. Ja mam o 3 mesiace 60-ku a oslavu neriešim. By som vyšiel na mizinu robiť oslavu pre 30 ludi.
Mi sme malá stavebná firma,6-7 ľudí.Ja ťiež nepijem alkohol,ale den v mojich narodenín ich pozvem na obed,a donesiem jednu flašku,kvalitňejšiu,čo pomaličky vicucajú počas prác.😀
@rol76 ze, vycucaju pocas prac...👎 no, tak nejake BOZP je kde? Keby po praci, pochopim
Fuha no mňa by asi porazilo mať takéto zvyky v práci, ďakujem pekne. U nás nič nie je povinné, kto chce donesie koláče, kto nie nenosí nič. Skladáme sa len na okrúhliny 30, 40, 50...ináč nie.
Ináč mne by vadila tá povinnosť kupovať pizze, to je každého osobná vec či niečo chce nosiť do práce alebo nie. A čo sa týka tvojho problému tak snáď dokážu pochopiť keď povieš že nepiješ a kúpia ti čokoládu.
@mk1111111111 No ved to.Ja nepijem,som tam jedinní vodár,ostatný sú len pomocníci,ktorý raz prídu do roboty,raz nie.Preto stresujem veľa v roboťe,pritom som na antidepresívách už 18 rokov,a musím pracovať s nevzdelanýmy ľudmi.Pracujem pre súkromňíka,jemu je bezpečnosť v práci ukradnutá.Spraviť rýchlo robotu,potom sa šéf ukáže,vystavý faktúru,a ročňe tri krát chodí na dovolenky.A ja s výplatou vystačím akurát.Naše slovensko.
Vypytaj si čokoládu od každého. U nás sa prianie každého respektuje