Prosím, potrebujem poradiť...ak niektorá z vás robí na ÚP. Poslali ma na pohovor, kde spĺňam predpoklady. Avšak je to len na určitý čas, presnejšie zástup PN. Nemám záujem o toto miesto, nakoľko mám sľúbené niečo iné, ale nie písomne. Čo mám povedať, resp. ako sa tam zachovať? Keďže potenc. zamestnávateľ musí vyplniť tlačivo - vyjadrenie zamestnávateľa - prečo nebol uchádzač prijatý (avšak nie zo stany uchádzača). Ak napr. odmietnem v prípade, že by ma chceli prijať, môžu ma vyradiť z evidencie? Vďaka.
tiez si myslim, ze lepsi holub v hrsti ako vrabec na streche. Navyse mas moznost odist v skusobnej dobe na minutu bez udania dovodu. Je to zo zakonika prace. Musis si zobrat aj to, ze pracovny urad hra v tvoj prospech a statu zalezi aby si mala pracu, kym zamestnavatel ta ma "na haku" a vymeni ta lusknutim prsta, ked bude chciet. Nastupila by som do prvej prace, a bud ukoncila prac. pomer a presla do druhej, alebo by som sa dohodla v druhej, ci by nepockali. Je to aj ukazka loayality. Ked povedia ze nie, tak by som presla hned.
@sonnenshein Lenže ja to robiť nechcem ani náhodou. Presne z tejto pozície (ale u iného zamestnávateľa) som dala výpoveď. A všade je iný systém...učiť sa znova niečo a po dvoch mesiacoch odísť a mať nervy z toho zbytočné. To je ako z blata do kaluže pre mňa. A za základný plat.
Chapem, ale lepsie to vyskusat, ako byt na urade prace, ci sa mylim?
@sonnenshein Akože, pre mňa jeden, dva mesiace horedole. Keď presne viem, čo už robiť nechcem.
Len ma zaujímalo, či môžem odmietnuť.
vyslovene odmietnuť pracovnú ponuku nemôžeš, úrad by ťa vyradil, ale bežná prax je, že na daný pohovor ideš a normálne povieš danému človeku, že máš už vyhliadnuté niečo iné. Oni ti potom bez problémov napíšu, že si nevyhovovala. Nepočula som o tom, že by s tým niekto mal problém, že ho silou mocou chceli zamestnať proti jeho vôli.
Odmietnut mozes, ale vyradia ta z evidencie pre nespolupracu co je logicke....skor to na tom pohovore zahraj tak nech ta nevezmu
@mar_tina9 Ďakujem. Ano, to by bolo čudné ak by silou mocou chceli zrovna mňa😅 ale radšej sa pripravím. Možno práve preto nebudú mať veľa záujemcov, že ide len o zástup, ktorý môže byť dva mesiace napr. A to nie je veru lákavé, možno tak pre absolventa....aby sa niečomu podučil.
@basullinka Vďaka🙂
potom nám napíš ako si dopadla..
A mám si zobrať so sebou životopis?
podľa mna aj životopis aj žiadosť..
daj sa na marodku.
Teraz som to riešila dva mesiace dozadu. Ak odmietnes,tak tá vyradia. Tiež dom odišla z jedného odvetvia,aby som si našla prácu v Tom,čo mám vystudovane a oni ma pošlú na pohovor naspäť do toho odvetvia,kde som bola 🤷 popros ich,nech ti napíšu,že ťa neprijímajú zo zdravotných dôvodov. Úrad práce sa nezaujíma ďalej. Musí to ale byt tak,že ti to napíšu oni,že ťa preto neberú. Ak by si si to napísala ty,tak tá môžu poslať na lekársku prehliadku. Ale ak odmietne zamestnávateľ,tak to neriešia. Ale musíš potom čakať,že ti budú dávať ďalšie a ďalšie odporucanky 😒 to je nejaký nový system,ktorý funguje pár mesiacov
@anitka_4 Fúha, si ma nepotešila. Mne nemôžu napísať asi zo zdravotných dôvodov (to nie je fyz. práca). A napr. taká situácia....že by som nastúpila a neviem...cca o týždeň, dva dala výpoveď. Mám znova nárok zareg. sa na ÚP a pokračovať v poberaní podpory?
Ak by si odmietla ty, tak ta vyradia ako baby aj pisali, ale tiez nie s kazdym sa dohodnut, ze ti napise, ze nevyhovujes. Raz brat tak bol na pohovore co z uradu ho poslali (mimo mieta bydliska, doprava nezapezpecena) a na pohovore povedal, ze on tam nema ako chodit a on mu napisal, ze odmietol a potom z uradu ho vyradili.
Na úrade nebudú zisťovať o aké dôvody ide. Kľudne im povedz,že plánuješ otehotnieť a basta 😁
@mirka6661 No pekne. Mne to niekedy tak pripadá, že im to je jedno a nezaujímajú sa o iné, len ako si ako pracovníčky úradu splniť povinnosť, aby nemali zle.
Normálne vysvetli situáciu ... a povedz, že máš záujem ale len do ...do času kým nezacnes tam, kde máš sľúbené ( napr. do konca roka) .
Na UP si robia len svoju robotu....Ponúknu ti robotu , ak ju odmietneš - vyradia ťa....Také sú podmienky....Prečo by ti mali ďalej platiť podporu keď oni tí nájdu prácu a ty ju odmietneš.....Prvoradou úlohou UP je sprostredkovať uchádzačovi prácu - nie platiť mu podporu lebo nechce ísť robiť...
@mogaa Lebo ja som dobrovoľne dala výpoveď aby som mala lepšiu prácu a nie aby ma poslali ešte do horšej. Len ju mám sľúbenú až január. Človek je raz za život nezamestnaný, dajú mu almužnu a aké ofuky okolo toho. A že niektorí spoluobčania naši nerobia celý život a skončia na dôchodku oveľa lepšie ako napr. ja, to už úrady nezaujíma. A to je len zlomok. Iné peniaze idú do luftu ale už by bolo zase na inú tému. Ale v SR je to tak, že chudáka budú najviac buzerovať.
@mogaa Ja som tam kedysi dávno robila (na ÚP) - no nemohla som, proste som nemala to srdce.
Vypýtaj si na pohovore plat, ktorý vieš, že ti nedajú a máš vybavené. Alebo ako bolo spomenuté vyššie povedz, že si tehotná alebo plánuješ 🙈
Veď nikto ti nekázal ísť na UP a poberať podporu...Poberáš od nich peniaze tak ti ponúkli robotu - to je ich povinnosť od toho sú - to vôbec nie je buzerácia ako to vnímaš ty....Ak máš sľúbenú prácu, stačí im priniesť akceptačný list od budúceho zamestnávateľa...Ak si nechcela chodiť po pohovoroch, nemusela si sa hlásiť na UP ale si len uhradiť zdravotku....Požiadaj budúceho zamestnávateľa o akceptačný list a máš po probléme - UP ťa nebude nikam posielať....
@mogaa Aha, tak sorry že celý život robím a keď ostanem 3 mesiace bez roboty, ešte aby som si z ničoho platila zdravotné....čo mimochodom tiež platí človek celý život a ak ochorie, zistí že nemá nárok na to, na tamto. Robila som na ÚP a bolo mi proti srsti posielať ľudí niekam, kam nemali dobré spoje napr. Zarobili minimum a ešte platiť cestové (dochádzka neskoro večer domov), stále ich niekam posielať, nútiť na rekvalif. kurzy, ktoré sú k ničomu ak človek nemá záujem a dopredu tí nezamestnaní vedeli, že to robiť nebudú v živote (to sú vyhodené peniaze). A nie ten čo si dovolí byť 2-3 mesiace nezam. v živote a aby ešte bol do smrti vďačný, že niečo od štátu dostane. Na výsmech toto.
Treba ten pohovor zahrať tak, že sa síce úplne nezhovadíš ani nepovieš, že to vyslovene odmietaš, ale dáš im najavo, že ťa nemajú prijímať. Vysoké platové požiadavky, "nenápadne" sa spýtaš, či by sa dalo "občas" odbehnúť z práce skôr vybrať dieťa zo škôlky, plus naznačíš, že možno by si aj tak odišla akurát po čase kým ťa stihnú zaučiť (toto posledné nie všade funguje, sú pozície, kde človek podáva plný výkon po dvoch dňoch a také kde po dvoch rokoch)... atď atď... vynaliezavosti sa medze nekladú.
@hefo Ďakujem....posnažím sa takto.
Podla mojho skromneo nazoru to nemusis hned odmietat. Mozes na ten pohovor ist, a ak to aj dostanes, mozes nastupit, a v priebehu 3 mesacnej skusobnej ukoncit pracovny pomer, a nastupit do prace na ktoru cakas.
Vyhoda pre Teba - ak by nahodou aj ta na ktoru cakas nevysla, mas aspon nieco. Naviac, ak sa osvedcis, mozu si Ta pokojne nechat aj na dobu neurcitu.