Ako odísť z práce bez výpovednej 2-mesačnej doby?

15. máj 2024

Dievčatá potrebujem poradiť ako odísť z práce bez 2-mesacnej výpovednej doby? Chcela som od 1.6 nastúpiť do práce v BA ale takto nemôžem.. dohodnúť sa vedúci nechce ani náhodou..

syslik81
15. máj 2024

bez dohody nijako ...

sissy27
15. máj 2024

Za hrubé porušenie pracovnej disciplíny ťa môže okamžite prepustiť, aj za nejaké absencie, ale neviem či je to nové miesto až tak lukratívne, aby ti to stálo za to...

h2
15. máj 2024

V novej práci ťa nepočkajú 2 mesiace?

autor
15. máj 2024

@h2 bohužiaľ nie

niki78281
15. máj 2024

Voľakedy sa dalo keď si udala dôvod zmena bydliska, ale ci sa to ešte dá tak to neviem.

zuzkaa1991
15. máj 2024

Ak pracujete len 1rok tak je vypovedna lehota mesiac

Alebo zobrat dovolenku vycerpat poradiť saa este tie: som tento mesiac riesila výpoveď

butterflyeffect
15. máj 2024

Ukoncenie pomeru dohodou, normalne sa v praci dohodni… ak nebudu chciet dohodou tak im povedz ze jednoducho uz neprides a budu ta musiet vyhodit za absenciu, ver ze radsej ti podpisu dohodu, lebo ak by ta chceli vyhodit pre absenciu musia ti dorucit vypoved cakat na potvrdenie o prevzati a dovtedy ta evidovat na socialke a zdravitke a platit za teba odvod

thirstymonk
15. máj 2024

Bývalý kolega v takom prípade napr. nakreslil po hajzloch na zrkadla hakove križe s rúžom a ďalší deň odišiel do USA a už ho nikto nikdy nevidel :D Je to extrém, ale zrejme to stačí...

Úplne v pohode stačí proste neprísť, nedvíhať telefóny, neodpisovať SMS, proste ignorovať. Oni ťa potom budú musieť vyhodiť, takže tým sa vôbec netráp. Proste nepríď a fak dém ól

autor
15. máj 2024

@butterflyeffect keby sa chcel dohodnúť ale nechce

martinka13
15. máj 2024

Keď sa nechce dohodnúť, tak proste nechoď do práce. Nie je to bohviečo, ale keď to inak nejde. Vyhodia Ťa za hrubé porušenie.

modrykonik33
15. máj 2024

Nenahlasuje sa toto hrubé porušenie aj na sociálku? A není to potom v záznamoch? Keď som chcela neprísť do práce tak sa týmto vyhrážali

tiika
15. máj 2024

-Máš v zmluve dohodnute, že pri nedodržani vypovednej doby ma zamestnávateľ nárok na peňažnú nahradu? Ak nie, môžeš dať výpoveď a potom nezostať do konca vypovednej doby.
-Môžeš čerpať dovolenku, no zamestnávateľ ti ju nemusí schváliť. Potom tak či tak treba pp nejako ukončiť.
-Môžeš chodit do prace, nič nerobiť a čakať, kým ta samy vyhodia.
-Môžeš neísť do prace, mat absenciu a čakať, kým ta samy vyhodia. Potom ti môžu krátiť dovolenku o 1-2 dni za každý deň absencie.

liusa82
15. máj 2024

kašlala by som na nich a už viac neprišla.Ale ja mám takú povahu že by mi to nerobilo problém.Ale chápem že niekto sa bojí takéhoto kroku

butterflyeffect
15. máj 2024

Ja ked sa nechceli dhodnut som presne tak spravila ako som pisala, ze bud mi to podpise alebo aj tak nepridem, s neochotou ale este ten den podpisal. Pritom to bola velka firma korporat. Takisto kolegyna nedavno povedala ze ma inu pracu a na druhy den nepride ze nastupuje inde, napindali sa nakydali ze tak sa to nerobi ale co mohli, vedeli ze nepride podpisali dohodu a ona je stastna v novej v praci

maranco
15. máj 2024

Vedia ťa jednoducho nahradiť, alebo stane sa firme škoda keď náhle odídeš?
Môžeš mať povinnosť nahradiť zamestnávateľovi škodu, ktorá mu tým vznikla, vrátane ušlého zisku keďže si mu spôsobila úmyselne škodu.

eleanor2510
15. máj 2024

Ja normalne žasnem, co jej tu radite. Zakonnik prace uz nikomu nic nehovori? Kazdy chce mat iba prava, ale povinnosti ziadne! @autorka, tebe by sa ako pacilo, keby ti zamestnavatel povedal, ze zajtra uz nemusis chodit, mam namiesto teba niekoho ineho? Korektne ukoncit pracovny pomer je elementarna slušnosť. Novy zamestnavatel to ma bud chapat, alebo je neseriozny, ak nie je schopny pockat do konca vypovednej doby, pretoze takto sa to jednoducho nerobi. Mozes si zarobit na slusne problemy. A neviem, co jej tu radite, aby nechodila do roboty, ze este oni budu mat starosti s absenciami - absencia je neospravedlnena neprítomnosť, takze žiadne odvody za nu nejdu, naopak, sama si musi doplatit zdravotku. Ja chapem, ze zamestnávatelia su vselijaki, ale normalne sa tu nestacim divit, ako buransky sa dokazu spravat zamestnanci.

tiika
16. máj 2024

@eleanor2510 rozumiem, že ta to poburuje. Sú tu take rady, pretože v tejto situacii iný spôsob ako odísť slušne ani neexistuje.

simca06022011
16. máj 2024

Bez dohody sú len nepekne spôsoby. Osobne, asi ak by odmietli dohodu, neprídem. Najmä ak má ma kto zastúpiť a podja môjho vedomia svedomia som.im.to dala vedieť, neodchádza zo dna na deň.

@eleanor2510 sama som zamestnávateľ ale robiť prieky zamestnancom a držať ich na silu je pre mňa cez. Ma 2 tyzdne, ešte aby riesil vypadok zamestnanca. Proste takéto veci sa stavaju. Ak bude zamestnaná inde žiadne odvody doplácať nebude.

timing
16. máj 2024

No pockat.
Tie co jej radite uz neprist do roboty. Vypoved musi dat,nie je v skusobnej lehote. Ukoncit pomer s papierom musi, a ked nasledovne nebude chodit do prace moze si zamestnavatel od nej vypytat € nie? Lebo proste nepracuje. Urcite nejake zeny sa ru z oboru najdu,ktora to aj spravne pomenuje. Ale len tak neprist do roboty nemoze

simca06022011
16. máj 2024

@timing a ako si od nej vypyta tie eura? a za co.... ? a nie je to ok, ale ano, len tak neprist do roboty moze. Bezne sa to deje.

mirkam3
16. máj 2024

@simca06022011 tak v “niektorých kruhoch” sa to bežne deje. Medzi vzdelanými inteligentnými ludmi som toto za roky praxe nezažila (a snad ani nezažijem 😂). Predpokladam, že v zmluve bude mat info o náhrade škody zamestnávateľovi - nech sa nečuduje ak potom uvidí zrážku na poslednej výplatnej páske…

simca06022011
16. máj 2024

@mirkam3 mozes predpokladat, ja predpokladam, ze ju tam nebude mat a to rocne vidim naozaj sto a hadam aj viac zmluv. A nema to nic s inteligenciou a vzdelanim. Ak mas jedinecnu moznost niekam ist, tak ides. Je mozne ze na vyssich poziciach je mensia fluktuacia a aj sa vedia ludia skor dohodnut. Ja osobne by som nasilu zamestnanca nedrzala v praci.

mirkam3
16. máj 2024

@simca06022011 ja by som tiez nikoho nedržala nasilu, ale zas ako tu radia diskutujúci že neprísť, kreslit hákové kríže po zrkadlách, ignorovať zamestnávateľa, nereagovať na cally, … tak to mi príde total sedlačina. Keď riešila novu prácu, asi vedela, ake ma podmienky odchodu v starej, asi nebude mat takú lukratívnu pozíciu , že by na nej stal cely svet - to by nechcela odist zo starej prace odísť z hodiny na hodinu… mne keby toto spraví tak si dám tu námahu a pošlem novému zamestnávateľovi pravdivú referenciu (ak sa oni v skusobke nebude pozdávať, aspoň s im bude ľahšie rozhodovať)

simca06022011
16. máj 2024

@mirkam3 ano pravdivu preferenciu o odvedenej praci, predpokladam, nie len o ukonceni PP :D lebo ja ako novy zamestanvatel napr. mozem v klude vediet, ze odchadza zamestannec zo dna na den zo starej, aby prijal moju ponuku, lebo cakat mesiac-dva bez pracovnej sily neviem. A je otazne ci vobec sa dozvies, kto je novy zamestnavatel.
v kazdom pripade, nehovorim, ze je to s kostolnym poriadkom ani zakonne, ale je to v podstate jedine riesenie, ako napr. neprist o ponuku ,o ktoru mam zaujem. To kto si co a ako zariadi a urobi = je na nom. Za mna je zakonnik prace totalne skostnateny zakon, neflexibilny, zavazujuci vsetky strany bez moznosti zbavit sa nevyhovujuceho zamestnavatela ale aj zamestnanca, bez "taneckov".

stanulienkat
16. máj 2024

Tiez zasnem. Skuste zamestnavat ludi, ci by ste im ako zamestnavatel toto toleroval. Normalne by mali zaviest pracovne knizky, ako pred par rokmi zamyslali.

lienka.7
16. máj 2024

Autorka, Závisí od toho v akej oblasti robíš. Najmä u "jednoduchších" ľudí na najnizsich poziciach je uplne normalne, ze ti aj bez slova na druhý deň do prace neprídu.
Co ti tu píšu, nie je fér, si vezmi, ze keby so bola ty zamestnavatel, páčilo by sa ti to? Mimo to, pokial si napr.jedina predavačka v obchode a len tak si neprídeš, ma pravo ta dat na sud a vymáhať od teba škodu, zažila som podobný prípad. Cize zvaz si poriadne pre a proti.

jessicai
16. máj 2024

@mirkam3 Podľa toho čo píšete ste asi personalistka. Preto by ste mali vedieť,že by ste nemali strašiť sankciami na výplatnej páske. Nie každý tú sankciu môže dostať.
Druhá vec je či zamestnanec má možnosť sa dohodnúť so zamestnávateľom. Niektorí zamestnávatelia sa nechcú dohodnúť a ani dať dovolenku ktorú ešte zamestnanec má. Nový zamestnávateľ nie vždy môže počkať dva mesiace tak čo sa dá robiť v takom prípade? Zamestnanec sa necíti na pracovisku dobre je napríklad šikanovaný a začína mať z takej práce zdravotné problémy poraďte ako to riešiť a nie urážate ľudí,že to by vzdelaný ľudia nespravili.
Ukážte, že ste vzdelaná a viete dobre poradiť v takejto situácii.
Nemôže predsa zamestnanec dodržať výpovednú lehotu a potom zostať bez práce a hľadať si inú keď mal prácu, ktorá by bola lepšia. Je správne,že príde o dobrú prácu len vďaka tomu,že sa zamestnávateľ nechce nijako dohodnúť?

timing
16. máj 2024

Treba prestudovat zmluvu

eleanor2510
16. máj 2024

@simca06022011 to s odvodmi bola reakcia na @butterlyeffect, ktora tu pise o tom, ako pohrozila svojmu zamestnavatelovi, ze nebude chodit do roboty a budu za nu este musieť platit odvody - no nebudú musiet, pretoze ak jej daju absenciu, co jej daju, tak im povinnost platit odvody odpada.