Ako niekoho zamestnať, ked som na rodičovskej?

katkka08
9. okt 2015

Ked by som chcela niekoho zamestnať a momentálne som na RD kde mám začať a ako by to bolo najlepšie isť na UP alebo je niekto tiež0 v takej situácií čo by my vedel poradiť

evittam
9. okt 2015

@katkka08 Ahoj, no ak chceš niekoho zamestnať tak musíš mať najskôr fyzickú al.právnickú osobu - t.j. musíš mať živnosť alebo s.r.o., a.s.,...... 😉 UP s týmto nemá nič spoločné.

worker_falcon
9. okt 2015

normálne. to, že si na RD nič neznamená. ak máš pozastavenú živnosť, tak musíš zrušiť pozastavenie. A ohľadom detailov - to nechaj na svoju účtovníčku.

katkka08
autor
9. okt 2015

@evittam ja mam prevádzku ale momentálne ju mam zatvorenú, kedže som na RD .Rozmyšlala som že by som tam niekoho skúsila dať aby som nebola stratová

evittam
9. okt 2015

@katkka08 No tak sprav to čo ti napísal @worker_falcon 😉

katkka08
autor
9. okt 2015

@worker_falcon učtovníčka my povedala že si to mam zistiť naUP že sa vždy niečo mení

worker_falcon
9. okt 2015

Pán Boh zaplať za takú účtovníčku 😀

katkka08
autor
9. okt 2015

no čo mám robiť?
@worker_falcon

ria88
9. okt 2015

@katkka08 vymenit uctovnicku treba 😉 dobra uctovnicka ma aktualne info vzdy poruke 🙂

irrka
9. okt 2015

mozes aj na UP, tam ti daju tlaciva ktore vyplnis a budu ti posielat uchadzacov a ty si budes vyberat z nezamestnanych

worker_falcon
9. okt 2015

@katkka08 ach, ach. účtovníčka je asi ochotná úmerne k plateným peniazom...
Ty si nájdi človeka, ktorého by si chcela zamestnať. spíš s ním pracovnú zmluvu. účtovníčke daj vedieť, odkedy nastupuje, minimálne deň vopred musí nahlásiť zamestnanca do soc. poisťovne. účtovníčke pošlu zmluvu.
iné by to bolo, ak by si chcela od UP príspevok na zamestnanie dlhodobo nezamestnaného. to by bolo fakt treba ísť na UP a zistiť, aké ponúkajú príspevky a čo treba splniť. Ale fakt odporúčam zmeniť účtovníčku za trocha ochotnejšiu a skúsenejšiu. Teraz sú externé firmy, čo robia účtovníctvo desiatkam živnostníkov a sro a vedia sa v tom pohybovať.

evittam
9. okt 2015

@katkka08 Tak tak, najskôr zmeň účtovníčku. Ak už máš človeka, ktorého chceš zamestnať tak s ním musíš uzatvoriť pracovnú zmluvu alebo dohodu o prac.činnosti, vykonaní práce,....Neviem, či si už predtým niekoho zamestnávala - ak nie, tak sa musíš prihlásiť na DU, príslušnú ZP,ktorú má tvoj budúci zamestnanec a SP ako platiteľ daní a poistného, no a potom musíš prihlásiť aj zamestnanca, no ale toto všetko by ti mala povedať tvoja účtovníčka a nie aby si chodila niekam na fóra. 😉

katkka08
autor
9. okt 2015

pravepreto ,že som ešte nikdy nikoho nezamestnávala tak nemám šajnu čo robiť

evittam
9. okt 2015

@katkka08 Ako som ti napisala. A ta zena co si hovori tvoja "uctovnicka" sa nehanbi pouzivat toto pracovne zaradenie?!