Ako napísať výpoveď, keď chcem mať nárok na odstupné?

pribinak
14. apr 2015

Baby, pisem za svoju kamosku, potrebuje helfnut ako napisat vypoved, aby mala narok na odstupne.

Pozajtra jej konci rodicovska dovolenka, avsak nechce sa vratit do povodneho zamestnania, nakolko sa tam zmenili pomery, teda sef a je to zly clovek, taha firmu ku dnu a je okolo neho vela problemov.

Potrebovala by nejake paragrafy ako to napisat - teda znenie samotnej vypovede. Na internete je toho kopec, ale kto sa v tom velmi nevyzna a nevie v tom chodit tak si velmi nepomoze

Dakujeme

sisaha
14. apr 2015

@pribinak ak sama da vypoved, nedostane odstupne. Vypoved jej musia dat iba oni, aj to z dôvodu nadbytocnosti, alebo by ju chceli preradit s cim by nesuhlasila atd... teda iba podla toho jedneho §

pribinak
autor
14. apr 2015

@sisaha dakujeme za odpoved, nadbytocna urcite je, pretoze na jej mieste sedi sefova kamoska, nemaju jej co ine ponuknut ....
Aky je to paragraf?

sisaha
14. apr 2015

§63 ods 2, ktory sa potom deli este na pismenka. Nech si to nastuduje. Ale v kazdom pripade, musi ona cakat co spravia oni.

pribinak
autor
14. apr 2015

@sisaha ved to a trochu sa aj boji

Ona mala ineho sefa, zaucala po sebe kocku, ktora ju mala zastupovat na materskej, ta odisla a sef ju volal spat. Co odmietla a dohodli sa, ze po ukonceni rodicovskej dovolenky ukonci prac.pomer, teda, ze dostane vypoved, lebo ine miesto jej nevedia ponuknut
Sefa vyhodili novy majitel, ktory tam teraz sefuju a kamoska teraz nevie, ze co?
Nechce prist o odstupne, to potrebuje, peniazky sa jej zidu

Ideme to pozriet. Dakujeme

simca06022011
14. apr 2015

@pribinak nemusite sa s tym velmi trapit, urcite nech si ale nastuduje tie paragragy od cca 60 po asi 63 (neviem presne teraz), aby ich vedela... velmi pozerat po rieseni z jej strany nema vyznam, ona to nijekym sposobom nevyriesi... do prace musi nastupit a vypoved jej musia dat oni, ak chce odstupne. Inak sa moze iba napr. dohodnut na ukoncceni PP a to je na nich , ci jej to odstupne daju a ci nie. Spise sa dohoda.. ale priklanam sa k tomu, ze skor jej odstupne nedaju ak nebudu musiet.
Ak pride s vypovedou, odstupne neuvidi.. a je uplne jedno ake pomery su vo firme.

alenah31
14. apr 2015

@pribinak Na odstupné má zamestnanec nárok IBA v prípade ak zamestnancovi pracovný pomer končí výpoveďou zo strany zamestnávateľa podľa § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce. Nárok na odstupné je v sume najmenej dvojnásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa viac ako päť rokov zamestnancovi patrí odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.
Zároveň treba kamarátke povedať, že bola zo zákona povinná (§ 166 písmeno 3 zákona č. 311/2001 ZP)najmenej 30 dní pred ukončením RD a nástupom do práce informovať svojho zamestnávateľa o svojom návrate na pôvodné prac. miesto.
Určite nech nepodpisuje žiadnu dohodu o ukončení prac. pomeru - stratí nárok na odstupné. V skratke: musí dostať výpoveď zo strany zamestnávateľa s presne definovaným dôvodom - a to "z organizačných dôvodov". Takže ona nech nepíše nič - je jej to úplne zbytočné.

pribinak
autor
14. apr 2015

@alenah31
@simca06022011
@sisaha

Baby, dakujeme, ide tam volat a je zvedava co jej povedia. Jedno je jasne, ona sa vratit nechce a ani oni ju ako cloveka stareho sefa tam nechcu

pribinak
autor
14. apr 2015

@alenah31
@simca06022011
@sisaha

Este jedna vec, ako je to s preplacanim dovolenky? Je nieco take, ze jej musia nieco preplatit, ci je to vec dohody?

sisaha
14. apr 2015

@pribinak ak chce co najvyssie odstupne, mala by si dovolenku vycerpat. Ak nie, tak by jej ju mali automaticky preplatit.

maslenka47
14. apr 2015

@pribinak Nerozumiem, ked tam nechce, preco si potom narokuje na odstupne. Nechce, da vypoved a moze ist kade lahsie. Kedze je to z JEJ vlastneho rozhodnutia, tak samozrejme nema narok na ziadne peniaze od zamestnavatela.

Je mi jasne, ze peniaze sa zidu a treba niekoho osklbat, aj ked na to vlastne nemam narok, ale ak ona niekde robit nechce, tak v tomto pripade je v prave zamestnavatel. Bud bude robit to, co zamestnavatel povie (vramci pracovnej zmluvy), alebo sa so zamestnavatelom dohodne na inom rieseni. Ale na mieste zamestnavatela by bol sprosty, keby jej vyplatil co i len euro, ked pracu pre nu ma a ona ju nechce robit len preto, ze sa "zmenili pomery vo firme".

pribinak
autor
14. apr 2015

@maslenka47 asi sa trochu nechapeme, vo firme je jedno jedine miesto vhodne pre jej kvalifikaciu, na tom sedi kamoska noveho sefa, nemaju jej co ine ponuknut.
Tento novy sef, behom mesiaca povyhadzoval vsetkych jej byvalych kolegov a dlhuje im este aj vyplaty

Je to zlozite, aby som to do detailov rozpisovala a kamoska ani detaily velmi vypisovat nechce

pribinak
autor
14. apr 2015

@sisaha kamoska tam robila 7 rokov ak teda ratame aj matersku a rodicovsku dovolenku, ale mala dovolenku este nevycerpanu ked realne pracovala a nejaka sa jej nazbierala aj ked bola doma s dietatom

pribinak
autor
14. apr 2015

@alenah31 kamoska im vediet nic nedala, lebo ani nevedela, ze sa menil sef a tak, ona bola dohoduta zo starym sefom

sisaha
14. apr 2015

@pribinak dovolenka jej prinalezi iba za MD, za rodicovsku nie.

pribinak
autor
14. apr 2015

@sisaha diky

maslenka47
14. apr 2015

@pribinak a odkial preboha dopredu viete, co jej ponuknu. Nie je podstatna jej kvalifikacia, ale jej popis pracovneho miesta v pracovnej zmluve.

Kamoska bola povinna dat im vediet nezavisle od toho, ako bola odhodnuta so starym sefom. Pisomne. Hlavne kvoli sebe, aby potom nemusela riesit kraviny. Ani stary sef by si po X rokoch nemusel pamatat, ze niekomu nieco slubil.

A tento sef, ak ju bude chciet vyhodit, tak si sposob samozrejme najde. Nic to nemeni na fakte, ze ak kamoska chce z firmy prec zo svojho vlastneho roznodnutia, tak narok na odstupne proste nema. V opacnom pripade bude musiet do tej firmy nastupit a robit robotu, ktoru jej urci sef.

pribinak
autor
14. apr 2015

@maslenka47 prosim ta, neries. Ak je niekto anesteziolog, tak mu proste nemozu ponuknut miesto chirurga a velkost firmy znesie len jedneho anasteziologa.
Proste sa to neda

alenah31
14. apr 2015

@pribinak Pravda je síce taká, že zákonník práce v zmysle vyššie uvedeného zákonného ustanovenia ukladá zamestnankyni alebo zamestnancovi na rodičovskej dovolenke povinnosť oznámiť predpokladaný deň nástupu do zamestnania aspoň jeden mesiac vopred, avšak s porušením tejto povinnosti nespája žiadne právne následky. Zamestnávateľ preto nemôže svojho zamestnanca, ktorý mu neoznámil deň nástupu do zamestnania z rodičovskej dovolenky, nijakým spôsobom sankcionovať.
Čo sa týka tej dovolenky - určite na nejakú nárok má, vznikla jej minimálne počas materskej. Kamarátke odporúčam jedno....pokiaľ by predsa len vymohla od zamestnávateľa výpoveď s odstupným tak nech po nástupe vyčerpá aspoň deň-dva dovolenky alebo tie dni 2 dni odpracuje a prac. pomer ukončí až potom. Tým, že má niečo "odpracované" + to odstupné čo dostane naraz vyplatené + vyplatený zostatok dovolenky jej navýšia základ, z ktorého jej bude počítaná podpora a týmto spôsobom dosiahne jej max. výšku na celých 6 mesiacov. Keby jej dali výpoveď ku dňu nástupu síce dostupné dostane, ale podpora sa jej bude počítať z príjmu pred nástupom na MD či RD - a ten bude určite nižší.

pribinak
autor
14. apr 2015

@alenah31 zena ty si poklad !!!!!!!!!

Oblial ju pot, ked som jej povedala, ze pruser, ze nedala vediet. Takze spytame sa jak dve teliatka este raz, takze fakt, ze pisomne neohlasila do firmy, ze sa vracia spat nijako neovplyvnuje skutocnost, ze odstupne ak jej daju vypoved jej prinalezi?

Dakujeme za odpoved

pribinak
autor
14. apr 2015

@alenah31 este jedna otazocka, ja si to uz nepamatam, takze jej nechcen poradit blbost, ak ma jej chlapcek narodeniny 16.4. den nastupu do prace je 16 ci 17. 4.

Dakujeme za odpoved

alenah31
14. apr 2015

@pribinak v podstate nie, šéf síce môže narobiť bububu, ale to je tak asi všetko🙂 V podstate to oznámenie zamestnávateľovi je v zákone hlavne preto, aby osoba, ktorá obsadila prac. miesto na čas, kým sa pôvodný zamestnanec vráti späť po ukončení MD či RD a aj zamestnávateľ mali dostatok času na nájdenie riešenia čo urobiť po návrate takéhoto zamestnanca späť do firmy. Horšie by bolo keby kamarátka po RD nenastúpila presne vtedy kedy má - zamestnávateľ to môže brať ako absenciu a dať jej výpoveď pre hrubé porušenie prac. disciplíny - to uvádzam len ako príklad🙂

pribinak
autor
14. apr 2015

@alenah31 aha, a prosim ta, este ten den nastupu?

simca06022011
14. apr 2015

@pribinak ak ma nevycerpanu DV tak bud jej ju daju vycerpat, alebo preplatia

alenah31
14. apr 2015

@pribinak RD jej končí 16.4. a do práce nastúpi 17.4.:-D

pribinak
autor
14. apr 2015
pribinak
autor
14. apr 2015

@simca06022011 este k tej dovolenke, rata sa aj dovolenka pred materskou? Ma tam asi 35 dni

alenah31
14. apr 2015

@pribinak ráta sa jej RD pred materskou aj počas materskej - bude sa jej čiastočne krátiť, ale ešte je jej veľa zostane🙂

pribinak
autor
14. apr 2015

@alenah31 dakujeme za odpoved, prosim ta, este jedna vec, ak sa nejako normalne dohodnu a daju jej oni vypoved, tak dovolenka a odstupne jej budu vyplatene v nasledujucom mesiaci ako keby vyplata? Alebo ako to je? Pretoze volala do firmy, sef bol neprijemny az az a ma sa mu ozvat v piatok

alenah31
14. apr 2015

@pribinak ak by sa dohodli a dostane výpoveď kedykoľvek v apríli všetko dostane vyplatené v máji - klasicky v termíne ako keby mala mať aprílovú výplatu.

pribinak
autor
14. apr 2015

Velmi ti dakujeme, asi sa ti este ozveme, lebo ten piatok bude asi velmi zaujimavy. Dakujeme za rady a venovany cas