Ako napísať výpoveď?

olinka1986
28. apr 2015

dobry den!rada by som Vas poprosila o rada pracujem vo firme na 3 smeny mam male 3 rocne dieta vratila som sa po materskej vsak praca sa tam zmenila a tak isto aj podmienky najradsej by som podala vypoved vsak neviem ako to je teraz po novom mam narok na nejake odstupne ked podavam vypoved ja a mam narok i na podporu pokym budem nezamestnana?dakujem vam za vsetky odpovede

alenah31
28. apr 2015

@olinka1986 ak si pracovala na 3 smeny aj predtým ( na 3 smeny nesmie robiť iba žena s dieťaťom mladším ako 3 roky a matka-samoživiteľka s dieťaťom do 15 rokov) , nezmenila - neposunula sa ti pracovná doba, v podstate je práca, ktorú teraz vykonávaš taká istá ako predtým - môžeš si podať výpoveď len ty sama, nárok na odstupné nemáš. Odstupné vypláca zamestnávateľ len v prípade, ak je výpoveď daná zamestnávateľom podľa § 63 ZP ( ak sa ruší alebo sťahuje prevádzka spoločnosti, ak sa ruší tvoje prac. miesto a nie je ťa možné umiestniť inam, ak máš na to zdravotné dôvody) a to nespĺňaš - ty už evidentne znovu pracuješ. Ak podáš výpoveď ty, bude ti plynúť výpovedná doba (buď 2 alebo 3 mesiace) počas ktorej normálne pracuješ, pred tým než uplynie si môžeš vybrať zostatok RD alebo si ho dať vyplatiť. Nárok na podporu máš ak si si platila min. 730 dní počas posledných 3 rokoch poistenie v nezamestnanosti, vypláca sa po dobu 6 mesiacov od zaevidovania sa na ÚP.

olinka1986
autor
28. apr 2015

pred tym som pracovala na 2 smeny pocas MD sa praca zmenila na 3 zmennu prevadzku popritom sa niekedy pracuje aj v sobotu pred nastupom na &md som tam pracovala 3 roky a teda ked sa tam pocita aj MD tak som tam zamestnana uz 6 rok teraz pracujem znovu od decembra

eeffka
28. apr 2015

@olinka1986 cele zle... ak si pred MD robila na 2zmeny, mala si sa vratit na 2zmeny, predpokladam ze ti dali podpisat dodatok z prac zmluve ktorym si suhlasila s 3zmenkou a to uz mozes iba suchat nohami.
Ak das vypoved ty nemas narok na ziadne odstupne a to ci si zamestnana rok,2,3 nema na vypovednu dobu pri vypovedi zo strany zamestnanca ziaden vlpyv. vypovedna doba je 2mesacna.

alenah31
28. apr 2015

@olinka1986 tým, že ste po RD do tej trojsmennej prevádzky nastúpila ste s ňou v podstate súhlasila (bez problémov ste tak doteraz pracovali 6 mesiacov). Bolo treba namietať hneď ako ste sa tam po RD vrátili - ak by Vám neboli vyhoveli museli by Vám dať výpoveď s odstupným. Skúste si napísať žiadosť o zmenu pracovnej doby - musíte uviesť dôvod prečo. Zamestnávateľ ale nemusí Vašej žiadosti vyhovieť.
Výpoveď môžete dať kedykoľvek, musíte počítať s tým, že počas výpovednej doby stále pracujete. Ak dáte výpoveď k 30.4.2015 Vaša výpovedná doba začne plynúť 1.5. a končí 31.7., 1.8. sa pôjdete evidovať na ÚP. Môžete sa ešte pokúsiť o Dohodu o ukončení prac. pomeru - keďže je to dohoda musí Vám ju šéf podpísať, ak sa dohodnete na výpovedi k 30.4. tak na ÚP sa pôjdete evidovať 1.5. Nárok na podporu máte a bude Vám vyplácaná 6 mesiacov.

alenah31
28. apr 2015

@eeffka u nej bude výpovedná doba 3 mesačná - spolu s obdobím na RD je zamestnanec firmy už 6 rokov a ak pracuje v spoločnosti viac ako 5 rokov je výpovedná doba (alebo nárok na odstupné) o mesiac dlhšia. Urobila chybu, že tam nastúpila dobrovoľne aj po zmene podmienok, keby nesúhlasila zrejme jej dajú výpoveď s odstupným.

olinka1986
autor
28. apr 2015

ja som sa praveze na to pytala ze ked som sama evidovana s dietatom ci musim nastupit na 3 smeny ci sa nenajde nejaka praca alebo moznost robit na dve smeny a povedali mi ze nie ze je to raz proste linka pasova vyroba a musim ist na 3 smeny ze tak robia aj ine ktore maju deti...je to tam cele zle najprv som sa aj do prace tesila ze trosku zmena kolektiv a tak ale ked vidim ze cloveku nechcu umoznit dovolenku na wcko je problem cloveka vymenit tak toto teda nie radsej dam vypoved ako takto robit ved je to uz pomaly novodobe otroctvo