Ako je to v práci s paragrafmi?

15. feb 2024

dobre rano
prosim ako to je s paragrafmi ( Pecko)

7 mam na seba
7 na dieta ( sprevadzanie rodinneho prislusnika)
7 na manzela?

za rok

dakujem.

petrastrbanikova
15. feb 2024

Nie len 14dni

belllinka
15. feb 2024

Na manžela??

sasa1310
15. feb 2024

Zákonník práce paragraf 141. Každý zamestnanec by mal povinne čítať.

patka06
15. feb 2024

7 na teba a 7 na rodinného príslušníka /t.j. dieťa, manžel a pod./
Spolu 14 dní na čas nevyhnutný na návštevu lekára - zamestnávateľ nemusí akceptovať celý deň

https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/n...

mikadooo
15. feb 2024

7+7 máš. Bez ohľadu na to, či sprevádzaš manžela, alebo dieťa, alebo druhé dieťa, alebo tretie dieťa. Čiže ty máš 14 dní s jedným dieťaťom, ja mám rovnako 14 dní s tromi deťmi. 7 dní je vždy na teba. Tých ďalších 7 na doprovod niekoho, pokojne aj vlastnej matky, alebo manželovho bratranca.

autor
15. feb 2024

dakujem vsetkym.

ibrunova
15. feb 2024

@mikadooo tak manželovho bratranca zrovna nie 🙂

viestta
15. feb 2024

@ibrunova ked byvaju v spolocnej domacnosti, tak aj manzelov bratranec

ibrunova
15. feb 2024

@viestta to áno, ale snáď nebývajú 😂

neferneferuaton
15. feb 2024

@ibrunova a preco nie? Aj keby idem so susedou na "pecko" nepisem s kym som tam bola. Ani lekar sa nepyta kto som. Potrebuje doprovod a ja soms nou isla 🤷🏻‍♀️

neferneferuaton
15. feb 2024

Inak tieto pecka neratas na dni ale 56 hodin mas na seba a 56 hodin na doprovod niekoho. My to tak mame aj znamy ,ci to tak v kazdej praci je to uz nezarucujem

ibrunova
15. feb 2024

@neferneferuaton ak ideš so susedou, tak nemáš nárok. Ako to robíš, to je už na tebe.

neferneferuaton
15. feb 2024

@ibrunova vsak neviem ako to zamestnavatel zistí s kym idem. Povies mu to?

ankare
15. feb 2024

@neferneferuaton myslím,že na tlačivo,ktoré ti dr. potvrdí,sa píše aj meno osoby,ktorú sprevádzas.

autor
15. feb 2024

@patka06 nevadi ze robim len na 6hodin?

patka06
15. feb 2024

Je jedno na koľko hodín robíš, zamestnávateľ môže uznať len nevyhnutný čas
Napr. ak ideš do 200 km vzdialeného mesta môže ti uznať 6 hodín, ale ak ideš napr. s dieťaťom vo vašom meste uzná menej hodín
Ako píše vyššie zamestnávateľ môže počítať P aj na hodiny v tom prípade by si mala 42 hodín.
Ideálne je informovať sa u svojho zamestnávateľa ako to máte.

letfenixa
15. feb 2024

@ankare nie, nepíše sa.

elanor
15. feb 2024

@neferneferuaton 7 dni * pocet hodin uvazku, lebo nie kazdy robi 8 hodin, ci 7,5.

elanor
15. feb 2024

ak mas 6 hodinovy uvazok, tak tebe sa rata 7*6, cize celkovo mozes na seba minut 42 hodin u lekara, a dalsich 42 hodin na sprevadzanie rodinneho prislusnika (na vsetkych rodin. prisl. spolu, nie na kazdeho zvlast).
Ked mas dovolenku, ci pn, alebo ocr, tvoj den sa rata na 6 hodin, resp. pracovny fond.
no a samozrejme Pcko je na cas nevyhnutne nutny - dostavit sa k lekarovi (teda cestovanie tam), cas v cakarni, cas straveny vystrenim, a cas cestovanim naspat do prace. Ak toto vsetko zaberie 6 hodin, mas to na "cely den", ak to zaberie hodinu, dve, tri, mas sa vratit do prace, alebo opacne, ak ste napr. objenany na neskor, tak rano mas ist do prca,e z nej skor odist, tak aby si stihala lekara.

Take pomocne nepisane "pravidlo" - vacsina firiem akceptuje 1 peciatku na pol dna, ak mas lekara v mieste vykonu prace, na cely den - musis mat min. 2 peciatky, teda musis realne ist minimalne k dvom lekarom. 1 peciatku na cely den akceptuju iba v pripade, ze mas lekara mimo miesta vykonu prace, cize len samotne cestovanie tam a spat a pripadne cakanie ozaj zaberie drvivu vacsinu dna.

autor
15. feb 2024

@elanor nemaju problem akceptovat lekara na cely den.

autor
15. feb 2024

@elanor
@elanor dakujem

nikaeli
15. feb 2024

@neferneferuaton my to povinne vypisujeme - doprovod syna a ešte aj doplním meno a rok narodenia. Z jednoduchého dôvodu. Ľudia to zneužívali - napr. Doprevádzať manželovho bratranca k zubárovi na celý deň?

elanor
15. feb 2024

je to na firmne, niekto to beru velmi striktne, ide idu podla tych "akoze pravidiel", lebo sa to jednoduchsie pamata vsetkym, a niekde im to je jedno.
Ak u vas akceptuju, vyhoda pre teba, nemusis si lamat hlavu, na druhej strane, si tak mozes rychlo tie Pcka minut. Samozrejme, Pciek mozes mat aj milion, a ak prinesiel peciatku od lekara, zamestnavatel je povinny ta ospravedlnit na ten nevyhnutny cas, no platenych budes mat len 7+7 dni, ostatne uz platene nebudu.

autor
15. feb 2024

@elanor tak ked je chora 2-3dni, tak co kombinujem s dovolenkou. posledne mava take kratke virozy, neoplati sa mi ist na OCR a minam staru dovolenku aj. posledne razy mi vzdy ochorie stvrtok/piatok....uplne na hlavu. tak som doma a cakama ze do nedele to prejde a ja spat do prace v pondelok. samozrejme kebyze situacia vyzaduje, idem na OCR

elanor
15. feb 2024

tak to uz kazdy ako mu vyhovuje. 😉

autor
15. feb 2024

@elanor presne tak. ja som tiez chorlava asi druhy tyzden , tak vlastne tiez dufam ze mi byt doma pomoze.

ankare
15. feb 2024

@nikaeli
@letfenixa
Aj ja si tak pamatam, že som písala meno dieťaťa a jeho dátum narodenia.

nikaeli
15. feb 2024

@ankare minulý týždeň som bola s dcérou na chirurgii a dávala sestričke potvrdiť moje, aj dcérine 'péčko' a sestrička až doktorke ukazovala, že pozri, ako poctivo vypísané všetky údaje 🤷🏻‍♀️ som si pripadala ako z inej planéty - veď meno, dátum, miesto a čas odchodu z práce a zo školy. Plus teda na mojom doprovod dcéry xxx, narodenej xxx. Tak od nás chcú, tak to vypíšem. Nevidím problém.

mikadooo
15. feb 2024

@ibrunova no, neviem ako by som to dotyčnej dokázala, že je to manželov bratranec 😁.

letfenixa
15. feb 2024

Nie, naozaj na priepustku netreba vypisovať údaje sprevádzaného.