dobre rano
prosim ako to je s paragrafmi ( Pecko)
7 mam na seba
7 na dieta ( sprevadzanie rodinneho prislusnika)
7 na manzela?
za rok
dakujem.
Na manžela??
Zákonník práce paragraf 141. Každý zamestnanec by mal povinne čítať.
7 na teba a 7 na rodinného príslušníka /t.j. dieťa, manžel a pod./
Spolu 14 dní na čas nevyhnutný na návštevu lekára - zamestnávateľ nemusí akceptovať celý deň
7+7 máš. Bez ohľadu na to, či sprevádzaš manžela, alebo dieťa, alebo druhé dieťa, alebo tretie dieťa. Čiže ty máš 14 dní s jedným dieťaťom, ja mám rovnako 14 dní s tromi deťmi. 7 dní je vždy na teba. Tých ďalších 7 na doprovod niekoho, pokojne aj vlastnej matky, alebo manželovho bratranca.
dakujem vsetkym.
@ibrunova a preco nie? Aj keby idem so susedou na "pecko" nepisem s kym som tam bola. Ani lekar sa nepyta kto som. Potrebuje doprovod a ja soms nou isla 🤷🏻♀️
Inak tieto pecka neratas na dni ale 56 hodin mas na seba a 56 hodin na doprovod niekoho. My to tak mame aj znamy ,ci to tak v kazdej praci je to uz nezarucujem
@neferneferuaton ak ideš so susedou, tak nemáš nárok. Ako to robíš, to je už na tebe.
@ibrunova vsak neviem ako to zamestnavatel zistí s kym idem. Povies mu to?
@neferneferuaton myslím,že na tlačivo,ktoré ti dr. potvrdí,sa píše aj meno osoby,ktorú sprevádzas.
@patka06 nevadi ze robim len na 6hodin?
Je jedno na koľko hodín robíš, zamestnávateľ môže uznať len nevyhnutný čas
Napr. ak ideš do 200 km vzdialeného mesta môže ti uznať 6 hodín, ale ak ideš napr. s dieťaťom vo vašom meste uzná menej hodín
Ako píše vyššie zamestnávateľ môže počítať P aj na hodiny v tom prípade by si mala 42 hodín.
Ideálne je informovať sa u svojho zamestnávateľa ako to máte.
@neferneferuaton 7 dni * pocet hodin uvazku, lebo nie kazdy robi 8 hodin, ci 7,5.
ak mas 6 hodinovy uvazok, tak tebe sa rata 7*6, cize celkovo mozes na seba minut 42 hodin u lekara, a dalsich 42 hodin na sprevadzanie rodinneho prislusnika (na vsetkych rodin. prisl. spolu, nie na kazdeho zvlast).
Ked mas dovolenku, ci pn, alebo ocr, tvoj den sa rata na 6 hodin, resp. pracovny fond.
no a samozrejme Pcko je na cas nevyhnutne nutny - dostavit sa k lekarovi (teda cestovanie tam), cas v cakarni, cas straveny vystrenim, a cas cestovanim naspat do prace. Ak toto vsetko zaberie 6 hodin, mas to na "cely den", ak to zaberie hodinu, dve, tri, mas sa vratit do prace, alebo opacne, ak ste napr. objenany na neskor, tak rano mas ist do prca,e z nej skor odist, tak aby si stihala lekara.
Take pomocne nepisane "pravidlo" - vacsina firiem akceptuje 1 peciatku na pol dna, ak mas lekara v mieste vykonu prace, na cely den - musis mat min. 2 peciatky, teda musis realne ist minimalne k dvom lekarom. 1 peciatku na cely den akceptuju iba v pripade, ze mas lekara mimo miesta vykonu prace, cize len samotne cestovanie tam a spat a pripadne cakanie ozaj zaberie drvivu vacsinu dna.
@elanor nemaju problem akceptovat lekara na cely den.
@neferneferuaton my to povinne vypisujeme - doprovod syna a ešte aj doplním meno a rok narodenia. Z jednoduchého dôvodu. Ľudia to zneužívali - napr. Doprevádzať manželovho bratranca k zubárovi na celý deň?
je to na firmne, niekto to beru velmi striktne, ide idu podla tych "akoze pravidiel", lebo sa to jednoduchsie pamata vsetkym, a niekde im to je jedno.
Ak u vas akceptuju, vyhoda pre teba, nemusis si lamat hlavu, na druhej strane, si tak mozes rychlo tie Pcka minut. Samozrejme, Pciek mozes mat aj milion, a ak prinesiel peciatku od lekara, zamestnavatel je povinny ta ospravedlnit na ten nevyhnutny cas, no platenych budes mat len 7+7 dni, ostatne uz platene nebudu.
@elanor tak ked je chora 2-3dni, tak co kombinujem s dovolenkou. posledne mava take kratke virozy, neoplati sa mi ist na OCR a minam staru dovolenku aj. posledne razy mi vzdy ochorie stvrtok/piatok....uplne na hlavu. tak som doma a cakama ze do nedele to prejde a ja spat do prace v pondelok. samozrejme kebyze situacia vyzaduje, idem na OCR
tak to uz kazdy ako mu vyhovuje. 😉
@elanor presne tak. ja som tiez chorlava asi druhy tyzden , tak vlastne tiez dufam ze mi byt doma pomoze.
@ankare minulý týždeň som bola s dcérou na chirurgii a dávala sestričke potvrdiť moje, aj dcérine 'péčko' a sestrička až doktorke ukazovala, že pozri, ako poctivo vypísané všetky údaje 🤷🏻♀️ som si pripadala ako z inej planéty - veď meno, dátum, miesto a čas odchodu z práce a zo školy. Plus teda na mojom doprovod dcéry xxx, narodenej xxx. Tak od nás chcú, tak to vypíšem. Nevidím problém.
Nie, naozaj na priepustku netreba vypisovať údaje sprevádzaného.
Nie len 14dni