Ako je to teraz s OČR?

janinah
18. jan 2009

Dievčatá,ako je to teraz s tzv. OČR-ošetrenie člena rodiny v prípade,že ochorie dieťa a musím s ním ostať doma? Mám 3 detičky -15,13 a 3 r.-mám nárok byť na tzv. OČR aj u starších dcér alebo je to nejako ohraničené vekom príp. diagnozou? a ako je to finančne? Ďakujem.

stresmenka
18. jan 2009

janina OČR môžeš čerpať myslím vekovo neobmedzene a preplatia ti 10 kalendárnych dní ak si dlhšie tak budeš na neplatenom voľne ale robia to aj tak že ju na 1 deň prerušia a vypíše sa nová a prepláca sa ak si dobre pamatám 55% z platu ale či celých 10 dní to neviem. Napr. mne sa OČR vôbec nevyplatí prichádzam o veľa peňazí ale keď treba tak maródujem dieťa mi je prednejšie jak peniaze 😉

gapa
18. jan 2009

55% z denného vym.základu platí pre celých 10dní.

na očr môžeš byť napr. aj s manželom, rodičom, ak podla potvrdenia lekára je nevyhnutné ošetrovanie inou fyzickou osobou.
Neviem, či je to pri detoch nejako obmedzené, napr. tým, že potrebuje dať do očr nejaké vyjadrenie, vid viššie. LEbo niečo myslím bolo do 10rokov, aj ked v zákone o sociálnom poistení tomu uplne nerozumiem, pozri je to § 39

mayka
6. dec 2012

Ahojte,
v novembri som cerpala 10 dni ocr. Viem ze to plati Soc. poistovna ale neviem ako to je s preplacanim, teda ci mi ta ocr bude figurovat a teda bude aj vyplatena v ramci vyplaty u zamestnavatela alebo mi peniaze posle na ucet priamo SP.
@gapa mozes prosim poradit?
Dakujem.

gapa
6. dec 2012

@mayka
podla toho, či si na očr napísala číslo tvojho účtu, ti to SP pošle na účet alebo poukážkou domov.

mayka
6. dec 2012

@gapa dakujem a v akom termine to zvyknu posielat, nevies nahodou?

gapa
6. dec 2012

@mayka
neviem, no asi ak odovzdáš ukončenie do cca 3ieho či 4tého v mesiaci za predchádzajúci kal. mesiac, tak cca do 19teho?