Ahojte baby, v oktobri nastupujem do prace a mam este 43,5 dni starej dovolenky. neviete ako to chodi? ci sa dovolenka musi vybrat do konca roka alebo sa da preniest do dalsieho? alebo sa da preplatit? a neviete ci sa mi k tomu este vymeria cast dovolenky za tento rok?
43,5 dní dovolenky je extrémne veľa a môže sa stať, že ti prepadne (ak to máte ošetrené v pracovnom poriadku alebo v kolektívnej zmluve), lebo preplatiť dovolenku je zamestnávateľ povinný iba pri ukončení pracovného pomeru. Ja by som ti odporučila sa obrátiť na personálne a dohodnúť sa tam, či ti preplatia napr. 5dní mesačne. Nárok za rok 2014 ti vzniká.
zalezi, ako to mate vo firme osetrene. Ale dovolenku z tohoto roku ti prenesu, Z minuleho roku ti bud daju vybrat, alebo prepadne.. vacsina firiem nepreplaca, iba vo vynimocnych pripadoch. Ja ked som sa vracala z materskej, mala som tiez velmi vela dovolenky a dostala som nariadene vybrat si mesiac v kuse.. co mi teda absolutne nevadilo.. sice som si ju chcela vybrat az v lete, ale co uz.. radsej vybrat, ako by som ju mala nechat prepadnut.
U nas vo firme jedna kocka nastupovala neskor do prace. Maly bol tusim julovy, cize ukoncila RD a akoze nastupila do prace, ale cerpala niekolko tyzdnov dovolenky a pracovat zacala az v septembri. Moj syn je zase aprilovy, tak som nastupila v aprili, ale v lete som cerpala asi 5 tyzdnov dovolenky. Treba sa dohodnut s pers. oddelenim a nadriadenym. Ak nemate vela prace okolo vianoc, mohla by si cerpat vtedy a ostatne si preniest do dalsieho roka.
Ahoj, no záleží z ktorého roku to máš dovolenku. Napr. z roku 2013 sa preniesla do 2014 a tú ti musí zamestnávateľ umožniť vyčerpať alebo teda preplatiť lebo ti inak prepadne. No a nová z r.2014 sa dá preniesť do ďalšieho roka. 🙂