Dobrý deň maminy,prosím vás o pomoc,lebo nemám vo veciach úpne jasno...mám 2 deti, hned po prvej RD som si našla prácu v ktorej som pracovala od 6/2009,potom som nastúpila na MD 3/2010 a zavolali mi z personálneho(už počas RD) 6/2011 že mi rušia prac. miesto(rušilo sa),tak som podpísala a dostala som odstupné 5 platov teda 2009€ ....RD mi končí 3/2013 a samozrejme sa už obzerám po práci...mám otázku..čo ak do toho dňa prácu nezoženiem? a otázka č.2 bola som povinná po obdržaní výpovede 6/2011 sa nahlásiť na SP a ZP??? a čo ak do 3/2013 nezoženiem prácu? aké su moje povinnosti alebo aj práva....mám na mysli evidencia na UP alebo reg. na SP a ZP...čítam tu veľa príspevkov ale nejako neviem násť niečo čo sa na mňa hodí a preto prosím o radu maminy ktoré majú aktuálne Zákony "v malíčku" ďakujem veľmi pekne za odpovede
Ja som mala podobný problém...prevádzku, kde som pracovala zrušili pošas mojej RD, dostala som pekne odstupné...zamestnávateľ ma odhlásil zo ZP a ja som sa mala v ZP oznámiť zmenu-t.j.poberateľ rod.príspevku...toto som neurobila, tiež som si myslela, že je to automaticky dané, keď som na RD....po ročnom zúčtovaní v ZP mi nabehol nekresťanský nedoplatok a pekne som bežala vybavovať všetko dodatočne...t.j.zo ÚPSVAR som potrebovala potvrdenie od kedy som poberateľkou RP a do kedy, a s tým pekne do ZP....Po skončení RD som prácu nemala, zahlásila som sa na úrade práce a znova pekne do ZP s potvrdením o ukončení poberania RP a s rozhodnutím o zaradení do evidencie na ÚP....do SP nahlasovať sa povinnosť nebola...ÚP sú prepojené so SP....
az po skonceni RD sa nahlasis na UP, ak si dovtedy nenajdes pracu
povinnost voci SP a ZP zatial nemas, lebo si na RD, teda stat za teba plati zdravotne a dochodkove poistenie