Dobrý deň, prosím Vás ako je to s nástupom do práce po RD? Mám ja nejaké lehoty dokedy nahlásiť návrat do práce, prípadne má mi zamestnávateľ nahlásiť výpoveď dopredu ak by k nej došlo? Zatiaľ sa mi neozvali tak sa pôjdem spýtať ja ako ďalej, vedia že mám čochvíľa nastúpiť a nikto nič, tak si hovorím že keby ma chceli vyhodiť snáď by mi už dali vedieť ale neviem či majú zo zákona nejaké lehoty alebo mi to môžu oznámiť rovno pri návrate... Ďakujem
Ako už píše kočka vyššie, lehotu máš ty, nie oni. Mesiac vopred oznámiť návrat. Samozrejme, môžeš aj skôr. Ak nebudú mať pre teba pôvodnú prácu, môžu ti ponúknuť inú. Podmienka je minimálne rovnaká výška mzdy aká bola tvoja pôvodná a minimálne rovnaká kvalifikácia pozície. Novú pozíciu môžeš prijať ale aj odmietnuť. Ak pozíciu pre teba nemajú alebo odmietneš ponúkanú, nastane z ich strany výpoveď (plynie výpovedná doba) alebo sa s tebou dohodnú na ukončení PP ku konkrétnemu termínu. V oboch prípadoch máš nárok na odstupné vo výške odvíjajúcej sa od dĺžky PP.
@ofzuza ako čisto technicky asi by to tak stačilo. Na druhej strane, musel by byť vo firme niekto, kto bude toto sledovať a kto si zaznačí, že dňa XY nastúpiš do práce. A to sa zrejme nikde nedeje. Resp. deje, vedia, že sa vrátiš, ale myslím, že žiaľ tá provtná aktivita je vo väčšine na mamičke.
@ofzuza podla mna treba nahlasit, ze prides. Za 3r co si doma sa moze stat cokolvek. Papierovo by to bolo mozno ok, ale moze sa kludne stat, ze by si sa dovalila do prace na narodeniny svojho dietata a nik ta necaka :D hlavne ked su zeny, o tkroych zamestnavatel ani nevie a zamestnanec nijakym sposobom nie je v kontakte... ja som nehlasila nic, tym ze som bola v kontakte furt, vedel kazdy ked sa dovalim :D
@ivkazba
@simca06022011 no tak ale to je podla mna problem zamestnavatela, ze na to kasle. Matka si zakonnu povinost splnila a za to, ze oni maju bordel v papieroch ona nemoze. Zas mi nepride problem taketo nieco odsledovat pomocou nejakeho sw... (inspirujem sa v cr, kde sa hlasi nastup po rd pri ziadosti o rd)
@ofzuza jasné, že je to problém zamestnávateľa. A manažérov. Robila som v korporáte, kde som vopred vedela, že sa mi bude vracať žena po RD a pripravila som sa na to. A potom v korporáte, kde mi zrazu len povedali, že zajtra vám na tú a tú pobočku nastúpi žena po RD a ja som pozerala ako puk, lebo tam bol taký systém. Preto píšem, že technicky by to zamestnávateľ mal vedieť, ale pre istotu by som sa na to nespoliehala.
@ofzuza to nie je bordel, ale 3 roky je dlhá doba. Vo veľa firmách za ten čas vymenia aj komplet osadenstvo, plus majú inú robotu ako sledovať dátum kedy sa mama vráti alebo aj nie. Vela sa totiž vôbec nevráti. V programoch mzdarky tieto ženy evidujú samozrejme aj u nás, ale žiadny program to nehlási 😁 takže ak má niekto 20 zamestnancov je to iné ako keď ich je 500 a vysoká fluktuácia. Všetko záleží od kontretnej firme.
@simca06022011 no a ako to teda zvladaju firmy v cr?
mesiac pred skoncenim RD treba pisomne zamestnavatelovi oznamit, ze sa planujete vratit ....potom je uz na zamestnavatelovi, co vam navrhne, ake miesto ponukne alebo ukoncite pracovny pomer