Dobrý deň, chcem sa opýtať ako je to s nárokom na materskú. Som v 9tt. Pracovný pomer mi začal 1.11.2015 a bude končiť 31.10.2017. Predpokladám, že keď sa môj zamestnávateľ dozvie, že som tehotná zmluvu na neurčito mi už nedá a tak sa mi pracovný pomer skončí. Predpokladaný nástup na materskú dovolenku mám 5.2.2018. Budem mať nárok na materskú alebo len na rodičovský príspevok? Ďakujem
Nárok na materské Vám vznikne v rámci ochrannej lehoty, nástup na MD iba 6t pred plánovaným pôrodom.
Ahojte..pracovala som od 2012 a 10'7.som skoncila Pp dohodou.Lekar mi povedal ze som v 4tt.posledna mens.bola 9.7...Ako.je to s ochrannou lehotou v tomto pripade som na rizikovom no kedze som nevedela este po skonceni Pp ze som otehotnela,evidovala.som sa na Up A neriesila som Pn kvoli rizikovemu..
@janinamojka Ahoj, ja keď som sa bola opýtať na sociálnej, keď som otehotnela, tak mi pani povedala, že musíš byť najmenej 270 dní nemocensky poistena pred otehotnenim aby si mala nárok na materskú. Čo spĺňaš, keď pracuješ od r 2012.
Ďakujem a keďže mam pracovný pomer na určito tak sa na mňa nevzťahuje žiadna ochranná doba, že by mi zmluvu musel predĺžiť?
@janinamojka a z tou ochrannou lehotou to neviem ako je, keď si skončila p. pomer a až potom si zistila, že si tehu. To sa skús na sociálnej opýtať.
Tento stat absolutne nestoji za matkami,ci uz na sudoch alebo.uradoch..a potom sa cuduju ze ludia odchadzaju do zahranicia a rodiny nechcu viac deticiek..clovek maka cely zivot ,ani PN som.nebola ,od rana do vecera v robote a ked pride k tomu aby ma podporil stat,tak bude podrazat nohy a pani za okienkami same od seba neporadia nic..
@janinamojka hmmm, ludia odchadzaju do zahranicia aby si zarobili, rodinna politika nie je na prvom mieste. Slovensko je co sa tyka rodiny este super krajina. ak mozem porovnat SVk a NL- svk tehotne sa bezne dohodnu s gyn na PN a nemusia pracovat este maju aj vychadzky. Ved vsak tehotna postarka je chudiatko, rizikova praca. Az na to, ze napr. v Ziline vozia postu autom a nie na biku ako v NL. Porodne, materska, rodicovska, predlzenie, pridavky, zostat doma 3 a viac rokov pri kazdom ditku a este neviem co vsetko. Navody ako sa zahrat so systemom tu na MK...
V Nl- tehotnu velmi radi a casto zamestnavatelia prepustanu, ked nevladzu- bola som postarka, nevladala som bicyklovat, natahovat sa s tazkymi postarskymi tazkami. takze viem o com pisem. Babica/ porodna asis. tiez nepomohla, ked som mala zaseknute krize, babo zosunute, naliehalo + malo plodovej vody. Materska zo zdravotnych dovodov "uz od" 34tt, 10t po porode ukoncenie. Potom uz nic. Zili sme z mm platu. Porodne v Nl nepoznaju, pridavky v zavislosti od vysku prijmu stvrtrocne. Deti v 4r do skoly, od 5r su skolopovinne, odklad je takmer nerealny.
S porodnostou v NL je to podobne (ak nie horsie) ako na SVK.
Takze tak...
@ervenka je to fakt smutne,ze sa toto vobec deje..
*predlzit...,ci..
@janinamojka Prepac ale ako si zariadis tak mas.😉 V tvojom pripade sa da mat este aj max.MD.
@draik a prosim ta,malo.by nejaky vplyv na to,keby som bola na Pn kvoli rizikovemu tehotenstvu?ale v tej evidencii na Up som od 11'7...Spekulujem kadejako,ach...
@janinamojka Nie. Ty ak si len cca v max.v 5.-8.tt mozes mať ešte max.MD. Ale to by si si musela dat DNP z maxim.VZ a dať sa PN aby si nemusela platit vysoké odvody-zaplatit napr.len tyzden. Toto vsak musíš stihnúť minimalne 26tyzdnov pred nastupom na MD co je u teba realne. Ale zase by si prisla o podporu-nemozes byt aj na podpore aj mat PN. Uz ty musis vediet co sa ti viac oplatí. Po MD mozes ísť dokonca do 7dni od skončenia MD este na PN a budes mat PN z maxima + rodicovsky.
@domi313 predĺžiť zmluvu zo zakona ti nemusia, iba ak by si ti ho chcel sam zamestnavatel predlzit.
@evittam dakujem za radu..nieco vymyslim🙂
@janinamojka Za malo.
...ale zase... chciet od zamestnavatela, aby dal niekomu DN, ci predlzil PP po DU, ak vie, ze je uz zena tehotna a bude doma tri roky... ved po pred koncim RD moze zena poslat CV i poslednemu zamestnavatelovi.. ak bol spokojny, a ma volen miesto, nevidim dovod, aby neuspela... 🙂
@domi313 a zatajiť pred zamestnavatelom je najvacsia sprostost. Oznam chod na pn
Ahoj ja som mala takýto istý problém ako ty. Zmluvu som mala tiež na dobu určitú a otehotnela som. Ale keďže som mala za sebou jeden potrat, mala som rizikové tehotenstvo a bola som na maródke. V tom čase mi pracovný pomer skončil, ale keďže som bola tehu a na maródke bola som v ochrannej lehote. Takže sa nemusíš báť, dohodni sa s gynekológom. Materskú budeš mať určite, lebo pracuješ od 2015 a musíš byť nemocensky poistena aspoň 270 dní pred otehotnenim. Aj keby ze nepôjdes na pn, tak aj tak máš nárok na materskú, len zas zbytočne riešiť úrad práce, keď ti skončí p. pomer.