Ako je pre mňa najvýhodnejšie ukončiť pracovný pomer?

miminka272
13. júl 2023

Zamestnávateľ mi dal tento týždeň výpoveď, zatiaľ len ústne počas porady. Presný dôvod nepovedal, ale prácu chce prerozdeliť, takže na moje miesto brať nebude nikoho, tak sa domnievam, že to bude z dôvodu nadbytočnosti.

Zatiaľ sme dohodnutí, že sa budúci týždeň presne dohodneme akým spôsobom pracovný pomer ukončíme. Dáva mi priestor, že môžem skončiť aj ku koncu tohto mesiaca, ale bojím sa že v tomto prípade mi nebude chcieť dať odstupné, kedže firma musí šetriť a len mi preplatí dovolenku. Pracujem u neho 4,5 roka a mám cca 1 mesiac dovolenky. V auguste by som bola rada s deťmi, kedže aj tak ideme 2 týždne na dovolenku.

Podľa zákona, ak mi dá výpoveď, tak by som mala 2-mesačnú výpovednú lehotu. Z môjho pohľadu sa mi zdá ako najlepšie riešenie ak skončím ku koncu mesiaca, preplatí mi dovolenku a 2-mesačné odstupné. Viem, že mi na to asi nepristúpi, ale mám na toto nárok? Prípadne prosím o pomoc s vyriešením tejto situácie. Výpoveď ma veľmi zaskočila, kedže mi nebolo nič naznačené, len to bolo počas porady povedané ako keby nič. Ďakujem.

katarinaba
13. júl 2023

@miminka272 bud sa dohodni na ukonceni ku koncu mesiaca a ja by som ziadala o 3 mesacne platy - dva za vypovednu dobu, ktoru ta nebude platit a mesacne odstupne. Plus nevycerpanu dovolenku - tu vsak pozor, nemusi to byt cely mesiac, pravdepodobne bude kratena, kedze pracovny pomer netrva do konca roka. Pocitala by som s polovicou (ak to uz teda nemas prepocitane).
Ak nepristupi na dohodu, nech ti da vypoved so vsetkym co k tomu patri.

maranco
13. júl 2023

@miminka272
podľa zákona je 2 mesačná výpovedná lehota = robíš do 30.9.2023 + 1 mesiac odstupné, takže ti zaplatí 3 výplaty.

Môžete ukončiť pracovný pomer aj dohodou, k ľubovolnému dátumu, s dohodou musia súhlasiť obaja. Tak si daj do dohody podmienky aké ty chceš skončenie 31.7.2023, 2 mesačné odstupné + preplatenie dovolenky. Ak na to nepristúpi nech pokračuje podľa prvej možnosti.

Dohodu ani nič hneď nepodpisuj, vezmi su ju domov a daj niekomu pozrieť/poradiť sa kto sa rozumie.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

miminka272
autor
13. júl 2023

@katarinaba a @maranco ďakujem pekne o odstupnom som nevedela, dovolenku mám cca prepočítanú.. akurát rozmýšľam pri odstupnom ako sa počíta, pretože na zmluve mám mesačnú mzdu a zvlášť osobné ohodnotenie.. mesačná mzda je pevná ale osobné ohodnotenie dostanem podľa dochádzky, takže ak som bola chorá 5 dní, tak napr. ak je osobné ohodnotenie 300€, tak sa mi kráti mzda nasledovne: 300€ -300€ /20dní v mesiacix5=225..
do odstupného sa zrejme táto časť mzdy nezapočítava, kedže je to viazané na dochádzku, neviete mi poradiť?

katarinaba
13. júl 2023

@miminka272 tam sa pocita priemerna mesacna mzda

maranco
13. júl 2023

@miminka272 inak dvojmesačné odstupné ti patrí podľa § 76 odsek 2 ak ukončíte pracovný pomer dohodou. Takže nežiadaš nič nad rámec zákona, iba to čo ti právom platí.

miminka272
autor
13. júl 2023

@maranco ďakujem za info, veľmi mi to pomohlo.. takže mám nasledujúce možnosti:
1. ak skončím PP k 31.7 dohodou. tak mi prináleží dvojmesačné odstupné + preplatenie dovolenky
2. ak skončí so mnou PP výpoveďou k 31.7., tak mi plynie výpovedná doba do 30.9. a mám nárok na 1 mesačné odstupné, počas tohto obdobia mi bude vznikať nárok na dovolenku..

Takže na prvý pohľad z finančného hľadiska je pre mňa zrejme výhodnejšia druhá možnosť. Ak mi však dá odstupné v rámci dohody aj s preplatenou dovolenkou, tak to mi zase mierne zvýši výslednu výšku podpory v nezamestnanosti.

maranco
13. júl 2023

@miminka272 len si musíš dať pozor ak to bude dohoda, aby to všetko bolo v dohode napísané, za akých podmienok končíš a čo ti kedy vyplatí. Aby tam nebolo len, že končíš k 31.7. a nedostaneš nič navyše a nakoniec to obráti, že ty si chcela odísť tak ti to umožnil.

miminka272
autor
13. júl 2023

@maranco máš pravdu.. obzvlášť pri takom zamestnávateľovi ako mám ja.. ak to bude dohoda, tak by som si to rada dala prejsť niekomu z oboru.. neviete náhodou o nejakej službe kde by niečo takéto poskytovali? by som to hneď nepodpísala, ale dala niekomu na preštudovanie