Ahojte.
Ucim 4. rok na zakladnej skole na zapadnom SK. Vzdy ma to tahalo k detom a aj ucit. Tento skolsky rok vsak uz citim, ze nevladzem. Nejde o samotne ucenie, to milujem! Ale o to, ze musim neustale napominat, prekrikovat, vychovavat a ucenie casto ide bokom. Chodim domov vycerpana a frustrovana. Ucim na 2. stupni a zaroven som aj triedna ucitelka. Mame na skole dost vela problemovych ziakov. Ide aj o to, ze sa neucia, nemaju zaujem. Pred rokom som ukoncila aj rigorozne konanie, aby som sa posunula casom vyssie. Nechcem odist zo skolstva, respektive z toho prostredia, kde sa uci.
Ako ma vydrzat? Uz nevladzem a PN neprichadza do uvahy. Prerusit tento skolsky rok velmi nechcem, chcem este nabrat prax. Mojim cielom je ucit dalej, ale presunut sa skor uz ako lektor jazykov. Ucit dospelych. Mat vacsi klud v zmysle nonstop neriesit detske hadky, kriky, drze spravanie, ale naozaj ucit a nieco tym ludom dat. Dakujem za kazdu radu ako to este zvladnut, do prace chodim nervozna, lebo viem, ze zase to nebude o uceni, ale o kriku, hluku.
@syslik81 ja viem, ze to nesuvisi s temou, nemyslim to v zlom. "nejaky"
@onedaynick tak ked nesuvisi naco komentujes? 🙄
Dohodni si stretnutie na skole s vychovnym poradcom/skolskym psychologom/skolskym spec.pedagogom. Poradia ti ako mas pracovat s detmi, ktore maju problemove spravanie. Ako pracovat s triedou ako celkom. Ako si ziskat decka, aby si nemusela stale prekrikovat a napominat.
Presne tak, skus si pomict tym, ze sa naucis nove technijy ako zvladatvproblemove deti.
Ja bybsom isla cestou pozitivnej motivacie - aj ten najproblemovrjsi ziak totiz bude rad vynikat kvoli tomu, ze je v niecom dobry. Ale ja s detmi nepracujem, tak mne sa lahko mudruje :-/
Len vydrz, ale tie zvladacie technijy sa ti budu hodit aj pri dospelych - ak budes mat triedu, tak to jak v skole s deckami, neboj. Budu chodit neskoro, ulihy robit nebudu a papulovat budu viac na urovni, ale budu 😂
Možno treba na nich tvrdšie ako učiteľ vo filme obecná škola 🙂 a potom ako ho mali radi...
Ale nie...k náročnejším deťom treba iný prístup, vymyslieť motivačné učenie
Spraviť triednicku hodinu a dať pravidlá.Za chvíľu sú jesenne prázdniny, Vianočné už vydržíš máš dany dátum dokedy to vydržíš.
Ako vydrzat? Vsak v lete ste mali klud, decká mali prázdniny. A už teraz hovoríš ze to nedávas, ved len teraz škola začala.... Za tie dva mesiace si si neoddychla? Viem ze učitelia pracujú aj cez leto, takže chápem, že asi voľno nemáte ale aj tak. Dalej, keď idem do školstva, musim očakávať ze bude vreskot a krik a ze budu žiaci neposluchat. To akoby som bola zdravotnik a očakávala od pacientov ze budu zdraví - ze co ma s chorobami otravuju...
Na tvojom mieste zvazujem skrátený a popritom doucko súkromne z domu. A mas vybavene.
@syslik81 aby si to vedela napisat.
@onedaynick tak hlavne ze neJaka teta ma krajsi den .. 😘
Musí to byť náročné a týmto vyjadrujem veľký rešpekt pred učiteľmi, ktorým záleží a nedajú sa odradiť. Na druhej strane píšeš, že chceš dať, ale uvedom si, že dospelým nikdy nedáš toľko, čo môžeš dať práve tým neposlušný deťom. Vieš celkovo zmeniť ich náhľad, ovplyvniť ich budúcnosť, dať im silu, nádej, vieru, chuť do učenia, vieš ovplyvniť celkovú atmosféru v triede. Aj keď sa to zdá ako hádzanie hrachu o stenu, ale tie deti ťa vnímajú a možno si pre ne jediná autorita.
@barborachors myslím že autorka išla do skolstva, lebo chcela tým deťom odovzdať hlavne vedomosti. Sama tam napísala, ze má problém s tým, ze viac musí vychovavat ako vzdelávať. Aj ja osobne si myslim, ze v škole má ucitel odovzdať hlavne vedomosti a nie riešiť hádky a nezvládnuté výchovu rodičov, lebo potom to ide na úkor deti, ktore sa ucit chcú.
@monsterablue zrejme citi zodpovednost voci detom a skole. To nie je ako bezna praca,ze hocikedy odides. Ona ked odide,nema kto ucit a asi by ta netesila takato situacia,keby nastala v triede tvojich deti.
O tyzden su jesenne prazdniny,potom zimne,potom zase jarne a ani sa nenazdas a bude jun. Rychlo to ubehne. Snaz sa v case volna si dopriat radost a vyvazit pracu nejakou zabavou. Hlavne sa musis naucit byt asertivnejsia,nebrat si tak velmi k srdcu.
Učím sa 1.stupni. Minulý školský rok som skončila so štvrtákmi - veľmi ťažká trieda, poruchy spravania, učenia, nevychované deti, nespolupráca rodičov, šikanovanie, bolo tam naozaj všetko. Často som mavala pohovor s rodičmi kvôli nevhodnému spravaniu žiaka, opakovanému porušovaniu šk.poriadku....Neskutočne ma to vyčerpávalo. V lete som načerpala sily a už som sa tešila na nových prvákov.
Ale rýchlo som opäť dostala sprchu. Mám 24 detí, 21 velmi sikovných, živých, spolupracujúcich prvákov a 3 sú takí, že sa zatial s nimi nedá ani do prava ano do lava. Som teda tam, kde som bola minulý školský rok. Snažím sa však nebrať si to až tak osobne, tie deti sú nevychované z domu a keďže som už mala pohovor a rodičmi, mám pocit, že spravanie opakuju po svojich rodicoch. Kazdy den rano zacinam tym, co mozu robit a co nie a aj tak kazdy den niečo vyvedú. A nehovorím o maličkostiach.
Tým vas chcem teda povzbudit, ze v tom nie ste sama. Vzdy sa snazim mysliet na deti, ktore skola bavi, chcu sa ucit, spolupracuju...som tam pre ne. Drzim palce a doprajte si kazdy den chvilky pre seba.
Toto je presne problem mnohych ucitelov. Oni chu "ucit". A nic ine. Lenze deti nie su krabice od topanok, do ktorych mas naliat ucivo. Su to ludia. A este k tomu nezreli mali ludia, plni emocii, ktore nedokazu zvladat tak, ako dospeli ocakavaju. A posledna vec - ty chces ucit..chcu SA UCIT tie deti? Pytal sa ich niekto? Alebo tam cast z nich sedi len preto, ze musi? Toto su veci, ktorymi sa mas zaoberat a nie sa zosypavat z toho, ze deti su neposlusne, pokrikuju, vyrusuju.. Skus si seba predstavit, ze mas sediet 6 hodin niekde, kde ta to nezaujima a este niekto po tebe nieco chce. Ja viem, ze vacsina ludi ma v hlave streotypy, ze je to povinost chodit do skoly a ucit sa a podobne bla bla bla..Ale realne, cast deti sa proste nechce ucit to, co ty chces, aby sa ucili. Zmier sa s tym. Zmen pristup. Daj to, co chces, aby si dostavala, cize respektuj a budes aj ty respektovana. Prejav pochopenie, doveruj, dohodni sa. Daj im sacu vytvorit rezim tak, aby ste sa v tom vsetci citili dobre. Zacni sa na to pozerat inak, precitaj si knihy o respektujucej vychove, o respektujucej komunikacii, precitaj si Rogersovu knihu Sloboda ucit sa, pomoze ti vela veci pochopit, preco deti robia to, co robia a ako s nimi pracovat.. A mozno zistis, ze nechces v tomto systeme byt, ze mozno chces naozaj ucit len tych, co sa ucit chcu. A bude to tak v poriadku. Mozes odist, kludne aj v priebehu roka, je to tvoj zivot, moze to tak byt. Nemusis nikde zotrvavat az do juna..
Ďakujem všetkým za odpovede.
Bohužiaľ je to tak, že keď by som deťom aj dala slobodu rozhodnutia, mnohé z nich by si každý deň vybrali práve to, že nechcú nič robiť. Byť len na mobiloch. Minulý rok som bola taká, robili sme veľa aktivít, mnohé práce, rozprávali sa veľa. Žiaľ, je to nastavené tak že musím plniť aj ja nejaké povinné písomky, práce, a iné veci ktoré potom nedopadli práve najlepšie. Keď som im dala na výber, vždy sa z toho stalo to, že takmer vôbec nechceli títo žiaci pracovať. Neviem už, ako ich ďalej motivovať. Čítam veľa kníh, literatúry, stále skúšam.
Staršie kolegyne sú flegmaicke a povedali, že im dávajú klasiku. Pracovné listy. A tým majú pokoj. Ja som to skúsila, ale nevidela som v tom zmysel. Nechcela som to len tak flákať. Mám aj šikovných žiakov, ktorí chcú, lenže často sú v triede okrikovaní tými, ktorí nechcú. Tí ich rušia. A ja nerobím nič iné, len napomínam a ukludňujem situáciu. Ťažko sa učí, keď vlastne máme niečo plniť, ale nedá sa to, lebo ukľudňujem. Aj rodičia stále tlačia na učenie, lebo chcú deti dostať na lepšie školy a tam stále závažia vedomosti.
Máme takmer každý týždeň 1 deň na rozprávanie, ale tie deti to neberú príliš vážne. Niektoré áno, ale tie chápu celej situácie a tie isté dookola, tým dohovor nepomáha.
Premýšľam aj nad tým, že skočím skôr, ale ako niekto spomenul, záleží mi na to aby som neodišla v priebehu roka. No nemám už síl.
Niekto tu píše, že som si oddýchla cez prázdniny. Nie je to celkom tak. Ja som sa celé prázdniny spamatavala a oddychovala z hluku, kriku, nevyriešených problémov. Ktoré sa ťahajú ďalej, žiakov mám tých istých. Možno aj učitelia, ktorých nič netrápi a len pozerajú von oknom a deti samostatná práca. Nehovorím, aj také občas treba deťom, aby pracovali zodpovedne. No ja sa snažím vymýšľať, tvoríme, projekty v škole, precvicujeme, prezentácie, výstupy, praktické úlohy, nech doma nemajú toľko úloh. A žiaľ kvôli pár žiakom ma to vyxerpava, keď namiesto toho, že chcem urobiť zaujímavú aktivitu, musím počas nej celý čas len riešiť nespratníkov...
@matus7030 ďakujem, že ma chápeš 🙂
Autorka - ono je to tak, vacsina deti by si proste nevybrala ucit sa nieco, co ich nebavi. V neslobodnom systeme davat na vyber nie je riesenie. Potrebujes im komunikovat to, ako sa citits, skus k nim byt uprimna. Skus sa s nimi dohodnut. Skus, nech ony navrhnu, co mas teda robit. Ak to vymyslis ty, tak to budu mat na haku..Musi to vzist od nich. Ja som ucila par rokov velmi "nevdacny" predmet - vychovu, cize ju pubisi mali fakt na haku. Takze, aby som prezila, potrebovala som sa dostat blizsie k detom, pochopit ich. Vtedy mi zacalo docvakavat, ze kurnik, maju pravdu, ja ich nutim nieco, co ich nebavi.. Ja som si nasla svoj system, nevravim, ze idealny a pouzitelny aj na ine predmety, ale pomohol mi prezit. Ja som nakoniec zo skolstva odisla, pretoze po uvedomeni si tej reality, ktora sa v skole deje, som sa viac nemohla toho ucastnit, slo to proti mojim hodnotam.. Je naozaj velmi narocne ucit niekoho, kto o to nestoji. A staci, ze mas v triede dvoch takych a "rozbiju" vsetko.. Inak fakt ten Rogers je kniha, ktora by mozno pomohla..On sa totiz pokusal spravit v takomto nutenom systeme, aky tu mame aj my, lepsiu klimu v triede..Zamyslal sa presne nad tym, co tu pisem a pokusal sa to vyriesit.. Akoze dnes mi to pride take marne, ale ja uz som celkovo inde, co sa tyka nasich skol, ale niekomu, kto este veri v tento system, by to mohlo pomoct..
@vreckovka2 Maximalne by si hodila polena pod kolena a behom tyzdna by sa ucitelsky zbor bavil na tom, ako nezvlada svoju pracu.
Detom by v prvom rade mali dohovoriť rodicia. Asi ucis jazyk, ked chces byt lektorka. Deti ktore vyrušujú, by som sa ich spytala co chcu v zivote robit. Skusila by som im vysvetlit, ze kde vsade potrebuju jazyk. Ze ked aj mas s matiky 3 tak ok ale ked nebudes vediet jazyk, tak sa nedostanes do sveta alebo sa to budes musiet ucit ako dospely a platit za to peniaze. To vysvetlujem doma, ze dobre nie kazdy ma bunky na matiku a ok nevadi mi 2 ale jazyk je dolezity ako slovenčina. Dohodla by som sa s detmi, na červených a čiernych bodoch. Za vyrušovanie cierny a za kazdych 10 čiernych pisem rodicom poznamku a volam si ich do skoly. Za 10 cervenych (aktivita na hodine) dostanu 1. Neboj tych rodicov to prestane bavit, ked ich raz do mesiaca zavolas do skoly a dohovoria detom. Moj je taky, ze on sa dobre uci ale stale hundre alebo ked vysvetluje slabším, tak vyrušuje. Presne ucitelka angličtiny si ma zavolala do skoly. Tak sme sa dohodli, ze ked bude hundrat, nech mu da domov naviac pracovny list alebo napisat na nejaku temu par viet na viac. Podla toho budem vediet, ze zase vyrusoval 😉. Zatial to funguje a iba raz dopisoval doma nieco naviac, co je jasne, ze hundral ako stary chlap ale spravil to. Ale tak inak ako vlastnou skúsenosťou to dieta nepochopí. Lenze ja som rodic co sa zaujima. Horsie je to s rodicmi, co nie.
@akvi ty si to na rozdiel od autorky vzdala a zo školstva odišla. Ona ešte bojuje, snaží sa nájsť cestu. Prišla sa sem poradiť. Keby každý učiteľ odišiel, lebo systém a lebo to deti nebaví, tak by v tej škole nebol nikto..
@kornelies učiteľský zbor by sa bavil, že to nezvládla? my si navzájom pomáhame a nevysmievame sa, keď si niekto nevie poradiť...
@domak2 je povinná dochádzka a chceš nechceš musíš. Aké iné by malo byť - v prvom rade by nemala byť povinná dochádzka,ale vzdelávanie. To je rozdiel, ktorý málokto vníma, ale je podľa mňa kľúčový. Pretože dochádzať niekam nerovná sa byť vzdelaný. A opačne - nedochadzat niekam neznamená, že človek ostane nevzdelany. A keďže je povinná dochádzka, deti v tej škole sedieť musia. Ak by nemuseli, tak časť by šla inou cestou a ďalšia časť by si uvedomila, že ak sa raz rozhodli byť v škole, tak majú prijať kultúru a pravidlá tej školy. Ak budú vyrušovať, škola ich má právo vylúčiť. Dnes to právo nemá vlastne nik a tak jednak tí, čo nestoja o to, čo klasická škola ponúka, sú donútení do nej chodiť proti vôli a jednak škola nemá žiadnu páku na tých, ktorí zabraňujú vzdelávaniu tých, čo o to stoja. Predstav si, že by neustále vyrusujuce dieťa mohlo byť vylúčené. Rodičia by asi začali viac riešiť. Takto nemusia nič. A tiež by nastal ďalší efekt, školy by sa viac snažili, tým by stúpla kvalita. Lebo povedzme si úprimne, deti častokrát vyrušujú pri učiteľovi, ktorý nedokáže zaujať. A školy by si konkurovali, rodičia s deťmi by si mohli vybrať a asi by si nevyberali školu, kde učia zlí učitelia.
@domak2 riesenie v slovenskom skolstve je velmi narocne. Z pohladu rodica a dietata - mozes si vybrat cestu domaceho vzdelavania, komunitnej skoly alebo sa prestahovat za skolou do zahranicia - to teraz myslim tie rodiny, ktore nesuhlasia s dnesnym systemom a vidia prilis vela negativ, aby ich boli schopni prehryznut a chcu tu inu vzdelavaciu cestu. Z pohladu skoly - tam riesenie v podstate neexistuje, nakolko skola nema pravo nikoho vyhodit, aj preto je to pre dnesnych ucitelov velmi narocne. Ideal by bol, ak by na hodine boli len deti, ktore maju zaujem o preberane ucivo. V dnesnej situacii su tam ale aj deti, ktore ten zaujem nemaju a preto vyrusuju. Ucitel je nuteny robit bachara a pod hrozbou trestov, pripadne manipulaciou a pod. vynucuje disciplinu. Nie zaujem, ale disciplinu. Pretoze deti, ktore ucivo nezaujima, tych je v kazdej triede XY. To, ci vyrusuju alebo nie, zavisi od toho, ako velmi sa boja ucitela a ako velmi sa boja sankcii.
Preto pre mna ako najidelanejsie riesenie je, ak by existovali roznorode skoly, aby bol vyber. Niekto je spokojny s tym, ako to funguje v klasickej skole, ta vacsinou vyhovuje akademickym typom deti, ktore sa proste rady ucia cokolvek, pre co ich niekto nadchne. Ale mali by existovat aj ine druhy skol, s inymi pedagogickymi pristupmi, inou kulturou. Najinkluzivnejsia skola, ktora spaja vsetky pristupy, je slobodna skola. V nej prebieha ucenie vsetkymi moznymi sposobmi, pricom respektuje kazdeho jednotlivca. Na SK je to bohuzial v rovine sci-fi. Vo svete uplne bezna vec..
Neexistuju totiz deti, ktore by sa nechceli ucit. takze mozno niekho napadne, ze co s takymi detmi, ktore nechcu. Ale take fakt neexistuju. Kazde dieta sa rodi s prirodzenou tuzbou sa ucit. Do 6 rokov, kym nenastupi do skoly, tak sa nauci milio veci bez toho, aby niekto na dieta tlacil. Ak by sme kazdemu umoznili vlastnu vzdelavaciu cestu, vsetky deti by sa naucili to, co potrebuju pre zivot. To, co videme v skolach - ten nezaujem a nizku motivaciu, to je presne dosledok toho nutenia, nerespektovania deti a ich potrieb.
a neexistuje neaky kurz pre ucitelov ako sa naucit pracovat s problemovymi detmi? tebe to pomoze do buducnosti a detom tiez.. inak jedine zacat relaxovat -skus jogu napriklad