Dobry den, chcela by som sa opytat, ako dlho musi firma drzat poziciu, z ktorej zena odide na matersku a naslednu rodicovsku. 3 roky?
Ak miesto mna prijmu nahradu, ale ona dostane zmluvu na dobu neurcitu, znamena to, ze sa ma chcu po MD a RD elegantne zbavit? Kedze na mojej pozicii uz bude zamestnany niekto iny a navyse na neurcito?
Vo firme je moja pozicia specificka, moze ju vykonavat iba 1 osoba. Ostatni du na nizsich poziciach.
Dakujen
Právo zamestnankyne na návrat do práce po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky upravuje § 157 ods. 1 a ods. 2 Zákonníka práce. Tieto ustanovenia uvádzajú, že ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.
A dodám, že samotný výkon pôvodnej práce na pôvodnom pracovisku inou zamestnankyňou sa nepovažuje za objektívny dôvod, pre ktorý zamestnávateľ môže zamestnankyňu po návrate z materskej alebo rodičovskej dovolenky zaradiť (automaticky, bez jej súhlasu) na inú prácu zodpovedajúcu jej pracovnej zmluve, prípadne skončiť s ňou pracovný pomer. Zamestnankyňa vracajúca sa z materskej alebo rodičovskej dovolenky má prednosť. Vychádza sa z toho, že zákon zamestnávateľovi umožňuje situáciu vopred riešiť. Zamestnávateľ má totiž možnosť prijať novú zamestnankyňu na zástup pôvodnej zamestnankyne „na dobu určitú“, a to bez časového obmedzenia. Návratom zastupovanej zamestnankyne z materskej alebo rodičovskej dovolenky potom uplynie doba trvania pracovného pomeru zastupujúcej zamestnankyne, čím sa dané pracovné miesto uvoľní.
Vyplývajúc z toho je jasné, že skutočnosť, že Vašu prácu v súčasnosti vykonáva iná zamestnankyňa prijatá po Vašom odchode na materskú a rodičovskú dovolenku samo o sebe neoprávňuje zamestnávateľa neumožniť Vám návrat do práce alebo skončiť s Vami pracovný pomer.
@alenah31 dakujem pekne za vysvetlenie😊
Vztahuje sa to aj na návrat po druhej materskej dovolenke? Musí ju riaditeľ zaradiť taktiežna pracovnú pozíciu,ktorú mala? Pri prvej materskej viem,že áno,ale či aj pri druhej materskej su také isté pravidla.Ďakujem za odpoveď
Pokial dobre viem, zamestnavatel je povinny drzat miesto iba pocas MD. Rodicovskej uz sa to netyka, to uz je na dobrej voli zamestnavatela, ci vas daju po RD na vase povodne miesto...