Ako dlho budú učitelia v konflikte?

anonymnyuzivatel
27. okt 2024

Dokedy budú učitelia v konflikte?Riešenie je jednoduché,zrušiť známkovanie na všetkých školách.
Učitelia porovnávajú jednotkára s trojkárom.Ten sa učí na samé jednotky a ten druhý na trojky.Lenže porovnávanie plodí konflikt.
Vieme,že úplné vedomosti neexistujú.Čo potom známkujú na školách?Neúplné vedomosti.Dokedy?

martul
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel aj v práci by ti bolo jedno, či dostaneš mzdu 700 eur, alebo 2700 eur? Podľa niečoho asi musíme byť ohodnotení, či?
Koľko máš rokov, ty anonym?!

veklipo
27. okt 2024

Súhlasím, ze toto porovnávanie ma veľmi zle následky na našu spoločnosť. Porovnávajú nás na škole, potom my porovnávame v dospelosti v rodine, v práci. V krajinách, kde nepoznaju na ZŠ známkovanie, je spoločnosť oveľa tolerantnejsia.

kavasmliekom
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel týka sa ťa to priamo? Nahnevala ťa známka z písomky?

veklipo
27. okt 2024

@martul porovnavanie výkonov ma byt merateľne a transparentne. Na Slovensku však hdonotenie často skĺza do súdenia.
Nenaucili sme sa zatiaľ správne hodnotiť, ale ani správne prijať hodnotenie - dobre aj zle.

danica2711
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel prepáč, ale toto sú také drísty do vetra. Školstvo má veľa väčších problémov, nie toto

aurelia2000
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel Učitelia nie sú v konflikte😀🤣😅 Veď ty ani nevieš vyjadriť svoje myšlienky a názory 🙄 Hlúposti si popísal. Len pekne študuj.

martul
27. okt 2024

@veklipo to je ok, ale autor to chce zrušiť úplne. Nejaký systém hodnotenia musí a je všade. Aj na Slovensku aj v Amerike.

martul
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel predpokladám, že ťa naštvala zlá známka, tak si tu spravil taký prvý a dúfam, že aj posledný výkrik.

anonymnyuzivatel
autor
27. okt 2024

Porovnávanie plodí konflikt.Za tým si stojím.

januska12323
27. okt 2024

Asi nerozumieš slovu konflikt. Učiteľ dá známky podľa toho koľko z učiva ovládaš nevymyslí si ich. Stačí sa učiť podľa svojich možností a nezvalovať svoje neúspechy na učiteľov.

sss777
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel
A ako by si to riešil? Veď nejaké hodnotenie musí byť. Či budeme sa všetci tváriť, že sme vo všetkom dobrí a radšej nepovieme, že Miško je v matematike lepší ako Ferko, len aby sme boli chrumkaví a aby sa Ferko nezrutil z toho, že z neho druhý Einstein nebude? Veď Ferko je možno perfektný klavirista.

anonymnyuzivatel
autor
27. okt 2024

@januska12323 Úplné vedomosti neexistujú.Ani učitelia nevedia všetko.

terezka1947
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel ale určitá meratelnost byť musí.
Áno,každý máme predispozíciu na niečo iné. A raz sa to vykryštalizuje,ale nemôžme zrelativizovat všetko.
Nemôžme sa už aj pred deťmi tváriť,že je úplne jedno,čo vedia a či sa v škole snažia. Vieme ich motivovať viac v Tom,čo im ide lepšie. Ale nemôžme neuznavat,že niekto je v niecom skutočne dobrý. To treba oceniť.
Možno je chýba trošku v našej sebareflexii.

martul
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel ale veď to od teba nikto nechce, aby si všetko vedel, taký človek ani na svete neexistuje. Ale hodnotenie je dôležité, ja keď niečo robím, učím sa , pracujem, snažím sa, tak ohodnotenie je pre mňa dôležité. Prečo by mňa mal niekto pochváliť rovnako ako Fera, čo presedí celý deň v krčme a nič nerobí. Prečo moje dieťa čo sa učí, pripravuje do školy a chce niečo v živote dosiahnuť, má byť na rovnakej úrovni ako druhé, čo v škole pod dňa prespí, nič nerobí, neučí sa?! Skús namiesto 3 slovných viet napísať konkrétnejšie ako by si si predstavoval fungovanie v škole.

lllaila
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel Netreba zrušiť známky, ale ich zverejňovanie, čo aj dovoľuje zákon o GDPR. My máme na pomaturitnom taký systém, že študenti dostanú čísla, podľa ktorých si nájdu výsledky skúšok. Čísla sú neverejné, žiadne mená, len číslo a výsledok skúšky v bodoch. Nikto nevie o svojich spolužiakoch nič, pozná len bodové hodnotenie svojích vedomostí. A je v kľude, lebo žiadne porovnávanie.

stanulienkat
27. okt 2024

Kvoli tomuto si si zalozil ucet?😁🤣 Alebo adminovska vymyslena tema?
Inak-toto sne tu mali za sociku. Vsetci rovnako ohodnoteni-ci si makal, ci si sa len viezol. Hodnotenie musi byt. Inak by to nebolo spravodlive. Vzdy boli aj jednotkari a vzdy aj trojkari. Co je na tom? Preco by mal mat trojkar vyhody ako jednotkar?

atinkaa
27. okt 2024

@autor mozno skus rozviest tu svoju myslienku. V com su v konflikte? S kym su v konflikte? Ako s tebou jednoznacne, stvu kopu deti, ok, kopa aj dospelych mozno ma - citi nejake krivdy, kedy podla nich vedeli viac, mali dostat inu znamku, ok....stale tam ale nevidim ucitela proti ucitelovi na barikade, lebo za mna by boli vtedy v konflikte.

A co sa tyka hodnoteni a uplnych vedomosti - oni vzdy hodnotia nejake vedomosti, na zaciatku roka mas knihu, na VS aj viac dokonca to moze byt aj subor neohraniceny, teda vsetci vedia ze ten syllabus nie je kompletny...ale otazky su obvykle z toho, co on prednasal - co je v nosnej knihe - a ide o to, ci a kolko vies.
Samozrejme ak ja som skusajuci viem ta vyskusat aj z toho, co nevies....to je bezne na Slovensku aj preto je slovencina plna zaludnosti, ze ked si potom tie monitory hodnotia samotni ucitelia, tak mnohi su radi, ze su radi, lebo ktovie jak by presli. Alebo ta podporujem a skusam z toho, co vies.
U nas nie je ani reflexia, ani sebareflexia, velakrat ludia povedia vedel som vsetko - co v reale znamena habkal som cokolvek co mi prislo na mysel, nemalo to hlavu patu, ale nebol som ticho, ten clovek to vie, ale neprizna to. Rovnako ako druha strana, ak na to ide takto radikalne, tak potom tu su temy ako tvoja, ze su s tebou ucitelia v konflikte.

No nie su.
Ale velakrat vedia detom ucenie znechutit stylom ucenia.
A ano velakrat tie znamky nie su presne, nemozu byt, pretoze ludia su rozni a tych klasifikacnych stupnov je vzdy niekolko.

...a velakrat sa flakaju aj samotne deti a vedia to. Minimalne s odstupom casu to hodnotia inak.

martul
27. okt 2024

@lllaila aké zverejňovanie. Ja v edupage vidím len synove známky. V škole vidím krasifikacny poriadok, kde sú ostatné mená prekryté. Učiteľka známky nahlas hovoriť nesmie.
Že či deti medzi sebou povedia výsledky sa ovplyvniť nedá.

anonymnyuzivatel
autor
27. okt 2024

Určité vedomosti sú dôležité v živote človeka.Napr. stavanie mostov ,projektovanie a pod.Bez znalostí by sme nemohli nič postaviť.
Učitelia by nemali známkovať,len zhodnotiť slovom absolvoval,alebo neabsolvoval.
Každý človek je v niečom dobrý ,to by mali učitelia pomáhať rozvíjať u človeka.

maranco
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel opíš konkrétnu situáciu kedy sa stal konflikt

stanulienkat
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel keby mali učitelia hodnotiť slovom absolvoval, alebo neabsolvoval- to by sa nikto neučil. Pár viet by zo seba každý vysukal. Nie je tvoja povinnosť študovať, môžeš mať základné vzdelanie a môžeš ísť makať, keď sa ti nechce vzdelávať.

atinkaa
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel preco by mali? cim ta rozrusuje to, ze vies stavat mosty len na E, teda radsej sa pre dobro nas vsetkych do toho nemas pustat....co to je za nezmysel? Akoze tebe sa nechce alebo nevies lepsie, tak zrusis moznost mat z toho znamku pre vsetkych, lebo ja to neviem, lebo mne sa nechce?

Som myslela, ze mas za tym cosi viac, nie len zranene ego, ktore musi strpiet, ze su okolo neho aj Ackari, kym on ledva preliezol s Eckom.
Nechapem to, bud - bud frajer, ze ani som do toho, nekukol, len z prednasok som to dal a takto a staci mi.
Alebo sa nabuduce vypni k vykonu, vypni internety, sed a pocitaj a budes mat lepsie.

Ale jediny v konflikte vychadzas byt ty.

...ja som myslela, ze sa aspon dostaneme, k tym pripadom kedy skola napr. aj deklaruje individualne lampy a individualne vykony, ktore si deti pisu, ze by chceli dosiahnut a na konci dna je z toho aj tak len priemer a znamky, a demotivacia, ak je niekto sice v ramci svojej lampy fajn, no nedosiahol podla ucitelky viac.

anonymnyuzivatel
autor
27. okt 2024

@atinkaa Tu sa mi tlačí námet novej témy.Pozornosť alebo sústredenie?Čo si vyberieš?
A prečo?
Žiak ,ktorého daný predmet vôbec nezaujíma,len stráca energiu.Musí sa sústredovať.A to je nepekná vec.P

fajnova
27. okt 2024

Aké porovnávanie? Buď vieš, alebo nevieš. Nikto nikoho neporovnava, to sú také kecy. Ešte vieš čo? Učitelia by mali deťom robiť desiatu a ovievat ich, že?

aurelia2000
27. okt 2024

No prezrad, do čoho ho by si ty najradšej sústreďoval svoju velactenu energiu😄
Ešte ti prezradím, že pozornosť a sústredenie nie sú dva protiklady, nevyberáme si z nich, ale naopak, oboje súčasne využívame pri učení sa.

anonymnyuzivatel
autor
27. okt 2024

Naopak žiak,ktorého zaujíma daný predmet,venuje celú pozornosť a tým získava energiu.
Pozornosťou človek získava energiu,pri sústreďovaní ju stráca.Vieme prečo.

fajnova
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel aha, takže žiak by mal študovať len to, čo ho baví? Tak toto je už moc 😁

kiki68
27. okt 2024

Objektivne je to iba vtedy, ked ide o ten isty Test na kazdej skole. Individualne zostanene testy uz su za mna neobjektivne a moze dochadzat k tomu, ze napr niekto ma 1 a iny ma 2/3 , ale ma napr uplne inak podane ucivo a uplne inak zostavenu obtiaznost testu.

maranco
27. okt 2024

@anonymnyuzivatel svoju špecializáciu, čiastočne predmety si môžeš vyberať od strednej a vysokej školy
ty na aký stupeň školy chodíš?
Zveril by si 10 ročnému dieťaťu aby si vybralo čo sa bude učiť, keď samé netuší čo by chcelo v budúcnosti robiť?
Základný všeobecný rozhľad by mal mať každý človek, aby si vedel dať veci do súvislosti.

aurelia2000
27. okt 2024

@kiki68 Ja dúfam, že sa dožijem toho, že učitelia budú iba učiť, vysvetľovať a robiť experimenty, skúšať budú nejakí roboti. To sa zlepší školská dochádzka, pozornosť aj sústredenie 😅