Ahojte žienky, poraďte mi prosím,
5.6. bude mať syn 3 roky, ciže k tomuto dátumu by som mala nastúpiť do práce.
Na MD a RD som išla zo zamestnania, maleho do skolky nezoberu, az od septembra na celý den.
V práci so mnou rátajú, cize mi bolo povedane, bud nastup alebo daj vypoved.
Musim spravit tu druhu variantu, kedze pracu mam v inom meste, nestihhala by som rano casovo so skolkou, atd atd, hlavne
nie je kam dat drobca, aj keby bolo skolka je tak ci onak u nas cele prazdniny zavreta.
Pretpo sa pytam, co robit.
Mam narok si vybrat dnom nastupu do prace celu staru dovolenku a alikvotnu cast novej, vypoved dať k poslednemu dovolenkovemu dnu a ist na urad prace? z coho sa mi bude vyrátavať podpora? Ďakujem za odpovede
Uplne suhlasim s namornicka, ani si nevies predstavit ake je to tazke zohnat potom pracu po RD. Vela zien by sa rado zamestnalo, ale nie je kde, lebo vacsine daju po/pocas RD vypoved a zenu s malymi detmi nikde nechcu zamestnat 😒 Nemozu ti pomoct na tie 2 mesiace dedkovci?
Pozri temu Realita mamiciek po navrate do prace z md a budes v obraze, ja by som sa v robote drzala ako kliest keby mi nezrusili miesto 🙂
dakujem, to mas pravdu, ale pracu mam 50 km od domu, dve deti, bez muza, ja sa viem zamestnat od septembra v inej praci, o to sa nebojim, jednoducho si nemozem dovolit opatrovatelku, pretoze z vyplaty by vazne nic nezostalo, a to sme este nejedli, ja by som potrebovala vypadnut z domu cca o 5:30 aby som stihla prist do prace, preto sa pytam, ako je to s podporou
@rainee s dedkovcami ratat nemozem... :( viem co je to pracovat, a vratit sa do prace po RD, uz som to zazila ;)
a nemožu ist deti do skolky tam kde mas pracu? aby ste sli spolu a potom spolu domov
@ivetka_kamo ja ti radim vybrat si jeden den dovolenky,dat vypoved a ostatnu dovolenku si dat preplatit a budes mat aj slusnu podporu 😉
je to moznost, ale maleho mi skor ako v septembri nezoberu, on uz je prijaty u nas v obci, chodi na pol dna. Nechcem deti stahovat to skolky do skolky, bogvie dokedy by som tam robila
@ivetka_kamo tak ak mas inu pracu po rd istu od septembra, to je ina situacia. Urcite si este vycerpaj tu dovolenku, staci par dni myslim a potom na urad prace, vtedy by si mala mat vyssiu podporu, ale uplne presne neporadim, je tu viac tem k tomuto, popozeraj.
@ivetka_kamo skus napisat @zalka ,aby ti poradila ako mozes dostat po skonceni RD max.podporu
Zianky, ja vazne potrebujem iba poradit, ako s tou podporou, ako to mam spravit s dovolenkou atd
@tilka82 dakujem krasne
@ivetka_kamo 5.6. je piatok ...
8.-9.6. čerpaj dovolenku,
9.6. skonč PP
ak ti preplatia zvyšok dovolenky .. tak plat ak budeš mať 220 eur /ň( dovolenka + preplatená dovolenka) tak dostaneš max. podporu cca 800e ( ak si počas RD nerpacovala niekde na dohodu ) ..
ak sa od septembra zamestnáš tak podporu ti prestanú vyplácať...
ak by si skončila do 2 rokov ten PP .. a vrátiš sa na UP .. tak ti doplatia zvyšok 800e podpory.
@ivetka_kamo V septembri plánuješ začať hľadať prácu v tvojom meste alebo už máš niečo dohodnuté?
Mám dohodnuté
@zalka čiže aj 5.6. Mám čerpať dovolenku? Povedali mi na presonalnom, že mám k tomu dnu nastúpiť do práce. Čiže nemám vyčerpať celú dovolenku a az potom vypoved, ale len tých pár dni?
A este otazocka, ak som mala dohodu počas rd na 7 mesiacov, ale zarobila som cca 400 e, ovplyvní mi to nejak podporu? Dakujem
@ivetka_kamo na personálnom sa pomýlili... .5.6. si ešte na RD ...
ak si mala dohodu ... tak áno ovplyvní to podporu max. ju mať nebudeš ..... aký si mala plat pred nástupom na MD... a to za tých 7 mesiacov si zarobila dokopy 400e alebo za mesiac .. a bavme sa o hrubej mzde nie o čistej ...
Dohromady za tých 7 mesiacov, to bolo len upratovanie vchodu v bytovke. Pred nastupom som mala v hrubom cca 630 e.
@ivetka_kamo a bolo z tej dohody platené aj poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie .. pozri si výplatné pásky
@zalka áno bolo to platené, je to problém?
@ivetka_kamo áno je to problém ... max. podporu mať nebudeš ani náhodou ... asi vyššiu podporu dostaneš ak skončíš PP 5.6. v posledný den RD ... a dovolenku si dáš len preplatiť.
Podporu ti vyrátajú z platu pred MD tj. dostaneš bajočko 315 eur , ak budeš čerpať dovolenku ...
a zvyšok si dáš preplatiť .. tak sa ti to spriemeruje z tou mzdou z dohody tj. bajočko 70 e ur v hrubom si mala ..
takže ak zrátaš 70*7+ 549 eur = (490 + 549) / ( 210+4 ) ´= 1039/214 = 4,85 DVZ .. podpora z toho 2,44 eur na den ... za mesiac 72 eur podpora ...
takže ukonči PP ešte počas RD a nečerpaj dovolenku lebo dostaneš smiešnu podporu.
@zalka dakujem ti veľmi pekne za pomoc ;) veľmi si mi pomohla
@ivetka_kamo rado sa stalo
Máš veľké šťastie, že s tebou v práci rátajú. Nezahoď túto príležitosť a urob všetko pre to, aby si zladila pracovný život so starostlivosťou o dieťa. Skús mu nájsť na leto opatrovateľku, staršiu pani alebo kamošku na materskej, aj za cenu toho, že by ti v lete z výplaty veľa neostalo. V septembri by išiel do škôlky, ak by si nestíhala vyberať tak by dotyčná prípadne aj vyberala a bola hodinku s dieťaťom, to by si sa už potom zariadila podľa okolností. Ak prácu odmietneš ľahko sa ti môže stať, že sa spamätáš keď bude mať malý 6 rokov, ty roky bez praxe s minimálnou výhliadkou zamestnať sa. Mám kamošky čo sa zariadili tak, ako ty zamýšľaš, dnes deti v škole a oni doma, už majú toho plné zuby, ale robota v nedohladne. Viem, že sa na to teraz pozeráš inak, keďže tvoj život sa točí iba okolo dieťaťa, ja som už pár rokov po materskej a viem to zhodnotiť s odstupom času. Akokoľvek sa rozhodneš, prajem ti aby si bola ty aj celá rodina spokojná.