Ako ďalej s prácou?

13. máj 2024

Manžel pracuje vo vedúcej pozícii už nejaký čas, pred tým bol obyčajný robotníkov. Zamestnanie sa rozhodol radikálne zmeniť po štyridsiatke. Po piatich rokoch si s podporou zamestnávateľa zvýšil kvalifikáciu. Teraz má výrazne vyššiu mzdu ale aj vyššiu zodpovednosť a väčší stres. Od kedy je na novej pozícii badať niekedy že chodí do práce až z nechuťou, je to viac ako jeho bežné frflanie. Možno vekom, možno prácou ale chodí domov fakt unavený, niekedy ho ani nespoznávam.
Veľa som nad tým rozmýšľala, či mu navrhnúť urobiť krok v zas, Možno si precenil svoju silu, výdrž. Ibaže z jeho starej výplaty.by nám to ťažko vychádzalo, okrem hypo si kúpil nové auto, lebo staré malo vlani už dvadsať rokov.
Čo by ste poradili?

egonsk
13. máj 2024

S vyssim miestom prichadza vyssiq zodpovednost, cize aj viac stresov a plat napokon ani tolko neuzijes, lebo sa musi zucastnovat kadecoho co predtym nie, pripadne satnik, auto, atd.. nuz, nie je to lahke. Tiez som si zvysil kvalifikaciu a zistil som, ze mi tie stresy nestoja za to a planujem sa navratit k nizsej pozicii, resp. inemu zamestnaniu, kde ked skonci pracovna doba, mozem vypnut mozog a fungovat pre seba a sukromie.

zmrzlinka2021
13. máj 2024

Radšej sa uskromniť, ako zahodiť vlastný život. Veď ste obaja živiteľa rodiny, nemusíte byť závislí iba na jeho výplate

dorottka
13. máj 2024

Suhlasim s @egonsk, je to presne tak. Ono to len tak vyzera, ze ludia vyssie nerobia nic moc, netvoria hodnoty a beru peniaze za sedenie, ale to je presne ta dan. Veru nestoji za to, preto je tolko ludi vyhorenych, ono my si povieme, ze neda sa, hypo atd., ale az si telo/mozog povedia dost, tak sa aj na hlavu mozeme postavit... mohla by som ti radit, nech popracuje na work life balansi, ale to je taka ocividna rada, ktoru by robil kazdy, keby ze je to take lahke.

Nemyslim, ze je to vekom... na take veci musis mat povahu a aj odolnost, ktora sa buduje strasne dlhe roky a nie kazdy to chce/ma na to.

Pokial nie je na veducej pozicii az tak dlho... povedzme do roka, tak by som povedala, ze nech este skusi, mozno su to growing pains a je mozne, ze na to nabehne. Ak je to uz dlhsie, tak nech zvazi ci toto fakt chce... lebo nie auto, ale dlhodobu PNku si clovek nemoze dovolit, ked to cele zrazu padne. Hovorim aj z vlastnej skusenosti. Nech sa pocuva a odporucam vam premysliet spolu plan B. Ci uz navrat k povodnemu zamestnaniu, alebo hladanie si inej firmy.

autor
13. máj 2024

Ešte musím doplniť že zvýšenie.mzdy bolo vo výške môjho mesačného platu a že tým zvýšesním kvalifikáciu sa upísal zamestnávateľovi.na x rokov, keby teraz zmenil miesto, musel by vrátiť aj značnú časť z hodnoty vzdelávania ktoré absolvoval

lindous
13. máj 2024

Prináša nová pracovná pozícia toľko stresu zo svojej podstaty alebo na to len manžel nie je zvyknutý a možno to až príliš prežíva? Že či by nepomohlo popracovať na sebe, naučiť sa spracovať stresové situácie, naučiť sa vypnúť hlavu, keď sa dá… ja by som začala asi najskôr tam a ak by nepomohlo, rozmýšľala by som čo ďalej…

martina7578
13. máj 2024

Na tvojom mieste by som sa pokúsila dohodnúť, že by sa dohodou ukončil pracovný pomer, že to zdravotne a psychicky nezvláda. Ak zamestnávateľ vydiera, že bude musieť vrátiť peniaze za zvýšenie kvalifikácie, poľavila by som v pracovnom nasadení a ak ťahá nadčasy, po 8 hodinách by som sa zdvihla a odišla.

autor
13. máj 2024

@martina7578 bežna šichta je 12h od siedmej do siedmej aj na nižšej pracovnej pozícii

colsami
13. máj 2024

@martina7578 to je vydieranie zamestnavatela, ze clovek musi vratit investicie co donho boli vlozene? Ved boli jasne dohodnute podmienky ktore isto maju aj v zmluve a ten clovek s tym dobrovolne vopred suhlasil. Tu zvysenu kvalifikaciu a investiciu do seba predsa manzel isto chcel, nepredpokladam ze ho zamestnavatel nutil v okovach...

Ako pise aj lindous - otazka je ci je to naozaj poziciou alebo aj nastavenim/moznostami manzela, mozno si aj niektore veci pripusta viac nez treba, prip. ak na tejto pozicii nepracuje dlho, este nedokaze selektovat prip.si to dobre zmenezovat.
Drzim palce autorka, z dlhodobeho hladiska to (co moze nasledovat a ake nasledku z toho celeho mozu nastat) za tie peniaze nestoji.

martina7578
13. máj 2024

A keď si v práci na ktorú nemá privedie zdravotné problémy a skončí 6 mesiacov PN? Kto komu potom bude platiť?

peter0123
13. máj 2024

každému tu radíte aby si zvýšil kvalifikáciu keď im to finančne nevychádza, raz to niekto aj spraví a zrazu má ísť naspäť na biedne platené miesto

liz_lemon
13. máj 2024

musi zatat zuby, ak si chce udrzat mzdu, mam kolegu, ktory tiez dostal vyrazne zvysenie mzdy, ale uz to aj lutuje, zaziva velky stres a tlak, a to ani nie je na veducej pozicii, nie kazdy ma na toto povahu, hlavne stresmeni to maju tazke

autor
14. máj 2024

Do novej pozícii sa začal zaúčať 1.1. od 1.3. robí samostatne, takže je to iba krátko

janinah
14. máj 2024

Posledná info je podstatná...je tam krátko.Treba zatat zuby a vydržať aspoň pol roka,nájsť si svoj systém,kedy robiť,kedy oddychovať,kedy byť s rodinou.To sa utrasie.

tiika
14. máj 2024

Ako tu mnohé radia, nehádzala by som ešte flintu do žita. Je tam pomerne krátko. Skús mu doma vytvoriť zázemie, kde sa budem môcť uvoľniť, bude vypočutý, nech nezabúda na seba, venuje sa svojím záľubám, kde vypne hlavu.
Prípadne nech sa skúsi poradiť s niekým kto na podobnej pozícii robí, presne popise a identifikuje problémy, ktoré ho tam trápia, hľadá riešenia.
Ma na starosti aj ľudí? Je možné, že práve komunikacia s nimi ho ubíja? Možno mu chýbajú nejaké zručnosti, ktoré by si mohol doplnit.