Ahojte, aké vzdelanie musia mať učiteľky v MŠ? Akurát sme sa totiž dozvedeli, že syna bude učiť bývalá upratovačka z tej škôlky lebo nezohnali učiteľku tak jej dali zmluvu ako učiteľka. A pomáhať jej bude zatiaľ druhá upratovačka tak sme dosť v šoku z toho. Ďakujem za info
@lucka_ke áno sú tam podmienky tá posledná je - iné kvalifikačné predpoklady podľa vyhlášky... Čo pod toto spadá? Učiteľku v škôlke robí aj moja kamarátka a tá tiež neštudovala pedagogiku má VŠ ale úplne iný odbor a nie je problém s tým aby učila
A ake vzdelanie ma ta upratovacka? Poznam ludi co maju VS a robia predavacku ci upratovacku, lebo mali moznost nieco privyrobit a zaroven tam byt pre rodinu.
ale v kazdom pripade minimálnou požiadavkou je odborné stredoškolské vzdelanie s maturitou, a casto ich riaditelia beru, pretoze maju nizsie platove ohodnotenie ako s uplnym VS vzdelanim. A pokial viem tak Slovensko ma este do 2029 cas, aby splnilo poziadavky EU, aby v MS pracovali ludia s VS
@cookie29 aké má vzdelanie presne neviem no vraj ju zobrala iba na rok lebo tým že nemá adekvátne vzdelanie tak ju nemôžu zobrať ako učiteľku na dlhšie
Však si nájdi tú vyhlášku a tam budú iné kvalifikačné predpoklady určené. Nevieš aké má upratovačka vzdelanie, ale si v šoku.
Mne by bolo jedno ake ma vzdelanie. Pre mna by bolo dolezite aky ma pristup k detom. Poznam ucitelku ci ma Vs dvadsat rokov prax, o detoch sa vyjadruje - citujem- banda zmrdov( myslela ze ju nik nepocuje).
Stačí si dorobiť dva roky pomaturitného a môže učiť každý v škôlke. Možno je to aj prípad tej upratovačky.
Čoho sa vlastne obavas?upratovačka ktorá si možno dorobila 2 roky môže byť tiež dobra učiteľka🙂
Nepises, ci sa jedna o statnu alebo sukromnu matersku skolu. V statnej a sukromnej,ak je zaradena do siete ministerstva školstva, musi mať minimalne maturitu a ak nema pedagogicke vzdelanie, musi si do dvoch rokov od podpisania pracovnej zmluvy doplnit vzdelanie. Pred par rokmi stacilo dvojrocne pomaturitne studium. Teraz neviem, ci to je este stale dostacujuce alebo sa zmenili podmienky. Ak ide o sukromnu skolku,ktora nie je zaradena do siete ministerstva skolstva, tam nie su podmienky v podstate ziadne, ale vacsina riaditelov sukromnych skolok uz tiez neprijme hocikoho, vyzaduju vzdelanie alebo aspon prax.
Učiť môže aj osoba, ktoré nemá pedagogické vzdelanie, ale musí si ho dorobit. Je braná ako nekvalifikovaná učiteľka a ten plat sa pohybuje okolo minimálnej mzdy. Za obrovsku zodpovednosť.
Človek môže mat neviem aké školy a možno lepší k deťom bude niekto, koho to napĺňa. Takze by som nesúdila len na základe vzdelania.
Ja som s VS titulom robila u nás v skole upratovačku lebo som si roky nevedela nájsť prácu a chcela som niekde pracovať. Kolegynina dcéra má tiež VŠ, robí upratovačku v škôlke a dorába si k svojej škole predskolsku a elementarnu a nastupuje už ako učiteľka. Takže nieje upratovačka ako upratovačka.
Tak na úvod tvoja otázka mi príde dosť povrchná. Akože upratovačka nie je hodná starat sa o deti a už dokonca života bude dobrá len ha*jzle umývať?! Podstatné je ako sa správa k deťom, či je láskavá, empaticka a starostlivá. Ostatné veci ako ísť podľa osnov, čo a ako deti učiť a na čo ich pripravovať sa ľahko douči. A možno sa aj chystá dorobiť si adekvátne vzdelanie. Ja osobne ludi neposudzujem podľa toho, či majú titul alebo nie ale zameriavam sa na iné veci.
Ja nikde nedehonestujem prácu upratovačky a verím tomu ze mnohé by bolo schopne starať sa o deti v škôlke, zas nechápte ma tak ze teraz si myslím ze upratovačka je nikto a neschopná nechapte si zas veci podľa seba. Škôlka je ale výchovno-vzdelávacia inštitúcia kde sa deti majú aj vzdelávať a napríklad aj ja co mam VŠ by som si netrúfla vzdelávať trojročné deti, nemám na to vzdelanie neviem čo by som s nimi robila, rovnako učiteľky sa stretávajú s deťmi s rôznymi diagnózami ktoré majú vedieť identifikovať pomôcť rodičom nasmerovať ich správnym smerom a podobne. Robiť učiteľku v MŠ nemôže robiť každý a to štúdium nie je zbytočné, preto z toho nie sme nadšení kebyže aspoň druhá je učiteľka aspoň niečo ale aby obe boli ženy čo učiteľstvo nikdy nerobili ani neštudovali? Škôlka predsa nie je len o strážení deti ale aj o ich vzdelávaní. Preto sa informujem aby som mala väčší prehľad a viac info o tom kto môže robiť učiteľku v MŠ.
@lilope keďže tam nemôže robiť dlhšie ako rok tak pedagogické vzdelanie nemá ani nič tomu podobné
- ucitelka v MS neidentifikuje diagnozu
- ucitelka v MS by mala mat minimalne SS vzdelanie s tym, ze si vzdelanie doplni
- pani upratovacka ma mozno vyssie vzdelanie, nez ty, len o tom nevies, ja keby som nemala z coho zit, pojdem aj upratovat a to mam VS.
- ja mam VS pedagogicku, ale nevedela by som robit s 3-rocnymi detmi, radsej by som ich prenechala upratovacke, keby mala k nim vztah. ja mam vztah k podstatne starsim detom
- suhlasim, ze tuto pracu nemoze robit kazdy, ak ta to zerie, posli na danu skolku inspekciu s podozrenim na to, ze deti uci nekvalifikovana upratovacka, bude to na pani riaditelke, aby svoj vyber obhajila
- ci to robi rok alebo polroka alebo 10 rokov, nema to nic spolocne s odovodnenim o jej vzdelani. mala by mat patricne vzdelanie alebo by mala byt ochotna si ho este doplnit na vyssiu uroven. ak nema, problem moze mat vedenie skolky. pravdu povediac, nepoznam v sucasnosti jedinu riaditelku/riaditela, ktora by riskovala, ze pride pre takuto hlupost o pracu.
- ak o pani upratovacke nevies podrobnosti, neviem, ci by si mala do toho vrtat. pokial ju poznas osobne, vies, ze je bez vzdelania alebo len so zakladnym vzdelanim, daj podnet na inspekciu, lebo ano, moze byt ohrozene vzdelanie deti, hoci ani status upratovacky neznamena, ze ma v hlave vymlete, cudovala by si sa, moze mat vacsi prehlad a znalosti ako vystudovana ucitelka.
Vies ty vobec o nej aj podrobnosti alebo ta len zerie to, ze upratovala a teraz uci?
@lonely66 ahoj, ďakujem za siahodlhú odpoveď, zopakujem zamestnali ju len na rok kvôli tomu že nemá na to vzdelanie a nie nemá vyššie vzdelanie, hrozilo že škôlku neotvoria čiže jeden z dôvodov prečo to vzala (4 učiteľky a mali iba 2), inšpekciu ani nič podobné riešiť určite nebudem bolo by to na škodu dieťaťa. A učiteľky na škole v rámci výučby sa zoznamujú s rôznymi chorobami a diagnózami deti a ak maju podozrenie konzultujú to s rodičmi nasmerujú ich čo si všímať na deťoch a kde to riešiť.
Takže ešte raz ja do toho nechcem vŕtať ani riešiť inšpekciu posielať sťažnosti a iné kraviny mňa zaujímalo aké vzdelanie musí mať učiteľka v MŠ a keďže mi dve pani normálne odpovedali a zodpovedali moju otázku nepotrebujem to už viac riešiť. Ďakujem
Niekedy ma upratovacka v sebe viac kreativity a empatie pre deti ako vystudovana ucitelka.
opakujem: ucitelka neidentifikuje diagnozu. moze poukazat ci uz vedeniu alebo rodicovi, ze dieta neprosperuje tak, ako by na svoj vek malo a moze odporucit rodicom, aby to riesili na prislusnych miestach. uz ked ti vadi pani upratovacka, pozri najprv do zrkadla na seba a zacni sa vyjadrovat presne.
co sa tyka upratovacky, tak fakt si neviem predstavit, ze pani riaditelka nenasla inu osobu, leda ak je skolka kdesi na lazoch alebo je naopak v oblasti, kde je vysoka zamestnanost a o ucitlku MS vzdelane osoby nejavia zaujem kvoli nizkemu platu.
v kazdom pripade odpovede mas. a opat suhlasim a zdielam nazor, aky ma aj
@maris5
No, všetky tie, co tu obhajujete prácu upratovačky ako učiteľky, naozaj by som chcela vidieť, keby takú učiteľku mali Vaše deti. Nejde len o vzťah zamestnanca k deťom, ide aj o mnoho ďalších vecí. A tiež nejdem znevazovat prácu upratovaciek, pretože sú potrebné rovnako ako učiteľky, ale tak dávať tieto dve zamestnania na rovnakú pozíciu je dosť mimo. Aj taxikár, zvárač, smetiar alebo neviem, technik, ktokoľvek môže mať dobrý vztah k deťom a byť kreatívny, ale v škôlke by asi učiť nemohol. A autorka, prepáč, neviem síce odpoveď na Tvoju otázku, ale rozčuľuje ma, ako tu hneď všetky su za chrumkavé a ohľaduplne a neviem aké zhovievave, keď nejde o ich deti. Osobne poznám upratovačky v našej škôlke a určite by som ich nechcela mať ako učiteľky. A veľmi, veľmi pochybujem, že pani upratovačka v danej škôlke ma vyššie vzdelanie ako učiteľka.
@17alexis Môžem sa opýtať, kde sa daju dorobiť tie dva roky, aby som mohla v budúcnosti robiť učiteľku v MŠ?Lebo už som nad tým dávnejšie uvažovala..Nemáte prosim nejaký link?Ďakujem krásne..
@daniela2629 zalezi odkial si. Robia.to vacsonou stredne pedagogicke skoly. - ako nadsatavbove dvojrocne.studolium. pozri stranky.
@snowflakenel Ďakujem za odpoveď a to dvojročné štúdium bude stačiť, aby som mohla robiť učiteľku v MŠ?
@daniela2629 Som z Trenčína..
@daniela2629 tam mate pedagogicku skolu. Studium byva vacsinou piatky.
Ano, bude ti to stacit budea normalne kvalifikovana.
No na tvojom mieste si urob radsej prvy stupen VS, potom druhy....
@daniela2629 na strednej pedagogickej skole, ktora to ma v ponuke.
a ako to je ak mam vs prvy stupen, ale uplne ine zameranie (dajme tomu ze ekonomicke) aj tak si musim asi dorobit nejaku strednu skolu ohladom predagogiky nie? dakujem
Tak to sa pripájam to zaujíma i mňa 🤔🤔