Ahojte mam kamaratku ktora roby u pratovacku na skole ma fixny plat ale neviem ako ma postavenu zmluvu no chcem sa opitat na co ma narok a ake ma prava pretoze stale pracuje zamestnavatel jej stale meni pracovny cas dovolenku si nemoze zobrat vtedy kedy ona potrebuje a ak si zoberie musi nadrabat svistky ani nadcasy nema zaplstene ked je zamestnavatel zavola musi prist nema cas pomali bit z rodinou a o sebe ani nehovorim stravu tsktiez nema zabespecenu ci uz stravnimi listkami alebo inak ...chcela by som len vediet ci je to normalne dakujem za rady a skusenosti
@malamonika no hlavne nech si prestuduje pracovnu zmluvu. Ak neodrobi najmenej 4 hodiny denne tak na stravne listky narok nema. Rovnako ako aj ked pracuje na dohodu. Fixny plat s tym nema nic spolocne dolezita je pracovna zmluva. btw aj pracovny cas musia mat nejako v PZ dohodnuty.
@malamonika a preco nechodi na obedy do skolskej jedalne? Na listky nema narok, ak ma zamestnavatel stravovacie zariadenie, co kazda skola ma, lebo ma jedalen. Dovolenka sa v skolstve cerpa cez prazdniny a upratovacky musia v auguste skolu pripravit, pocas skolskeho roka je inac, kto by upratoval cely tyzden?
@jajka257 ale je normalne ze zamestnavatel ta zavola do roboty v sobotu ked mas volno ze vykradli skolu ved podla mna s tym upratovacka nic nema alebo ze vytiekol zachod a pod a taktiez cez volby chspem ze tam musi bit ale nedostane ziadny priplatok a ked cgce idt k lekarovi alebo nieco si vibavit musi potom dorabat proste mi to nejde do hlavy
@mojkamojka no ona robieva viac ako 4hodiny ako normalny zamestnanec niekedy aj viac ale zaplatene to nema ale teraz neviem musim sa opitat ci v jedalni maju zaopstarane stravovanie ale cez prazdniny nemaju nic a jedalen tam nefunguje cez prazdniny
@malamonika Už ti to tu bolo napísané - v prvom rade nech si riadne prečíta pracovnú zmluvu-dohodu a potom si treba prečítať ZP. Tu ti nikto poriadne neporadí ak nevieme čo má za prac. zmluvu....A na niektoré veci čo opisuješ zamestnávateľ nemá právo - ale ak so sebou zamestnanec nechá "kývať" tak čo už - mne keby napríklad niekto zavolal v sobotu v štýle príď a hotovo tak sa len dobre zasmejem....Ale chápem prečo to ľudia robia - boja sa o prácu, ale kým tu budú ľudia čo to so sebou nechajú robiť tak to inak ani nebude a budú tu zamestnávatelia, ktorí si dovolia využívať týchto ľudí - lebo vždy takých nájdu a kto sa postaví proti tak ten "ide".....Proste celé zle. Jednoducho povedané netreba si "nechať srať na hlavu".... 😉
@malamonika Ak pracuje na zmluvu a viac než 4 hodiny denne tak má nárok na stravné lístky alebo je teda zamestnávateľ povinný jej zabezpečiť obed. Ale pozor a ešte raz - záleží od zmluvy a nie ako pracuje - bohužiaľ - nakoľko v zmluve môže mať niečo iné, mzdárka spraví dochádzku tak, že jej dá napríklad len tie 4 hod denne a už je to inak. Ak pracuje aj cez štátny sviatok - tam je 100% príplatok zo ZP. Ak pracuje nadčasy - tam sú tiež príplatky zo ZP ale v zmluve nesmie mať uvedené, že prípadné nadčasy sú zahrnuté už v plate - to sa rado dáva do zmlúv.
@malamonika hmmm, tak s nou riadne kyva. Ale nech sa ozve, na to je ZP. A inspektorat prace. Na take veci, co opisujes, nema pravo.
Ahojte baby sestra má taký problém a nevie ako sa brániť... Požiadala firmu o skrátenie pracovného času zo 40hod. na 38,5 hod týždenne na dobu určitú... Vyhoveli jej a samozrejme upravili základnu mzdu... Od septembra už pracuje opäť 40 hod. tyždenne, ale odmietajú jej peniaze vrátiť... Odvovodňuju to tak, že v apríli sa navyšoval plat (všetkým zamestnancom) tak to má brať tak, že jej to vrátili už v tedy... Tak teraz pracuje za tú istú mzdu len o cca 11,5 hod mesačne viac...
Prestuduj si ZP .. samozrejme ze to nie je normalne ..