Aké povolania sú najlepšie pre človeka, ktorý je umelecký typ?

3. jan 2024

Dobry večer prajem…
Aké povolania sú najlepšie pre človeka ktorý je umelecký typ? Žiadne prírodné vedy, šport, len umenie. Aké odvetvia z umenia sú najlepšie ( aj platovo a celkovo) ? Alebo aký presný odbor podľa vás? Je ich totiž veľa - maliarstvo, socharstvo, digitálne umenie, učitelka umenia,… No nie su to priam výhodné povolania , skôr na živnosť, kde ide o šikovnosť a tak… mam pravdu?….

majamat
3. jan 2024

no hlavne umenie je o vyjadrovani pocitov a citov.
to sa nevybera, to musis mat v sebe, aky druh umenia chces niekto robit.
nemoze clovek s umeleckym zameranim robit cokolvek z umenia, takto to nefunguje.

autor
3. jan 2024

@majamat no a keď baví písanie pribehov, filmy, hudba, malovanie, modelovanie, digitalny dizajn grafika, kreslenie a tak? V podstate ake povolanie by sa najlepšie hodilo takemu človeku keby nahodou sa tomu nevenuje aj priamo? Praca v galerii napriklad mi napadá

domkakvet
3. jan 2024

Tak z povolani co sa tyka umenia nie je asi ziadne dobre platene a do umenia by sa dala mozno este zaradit architektura, herectvo.

katica06
3. jan 2024

Najlepšia kamarátka je architektka, k časti práce potrebuje svoje umelecké vlohy, pritom krásne vyšíva aj šije. Keby zamlada chodila do zusky vybrala by si iný smer. Jej dcéra má umelecké vlohy po mamke, chodila do zusky krásne kreslí maľuje momentálne študuje v zahraničí chce byť módnou návrhárkou

autor
3. jan 2024

@domkakvet Čo také učitelky v ZUŠke? Alebo sukromne umelecke školy alebo kurzy? Treba na to napriklad aj výšku alebo len pegagog. minimum? Tie ako zarábajú asi?

domkakvet
3. jan 2024

Ucitelia zarabaju podla mna dobre, aj ked furt sa stazuju, na ucitela aj v zuske podla mna treba vysku, ale ista som si nie.

viestta
3. jan 2024

Ak by si chcela ucit na ZUS musis mat na to vzdelanie. Ked chces nieco ucit, musis to najprv ovladat, teoriu aj prax. Ci ako si to predstavujes?
V galerii bez vzdelania mozes akurat predavat listky alebo strazit exponaty.

medda_beda
3. jan 2024

Tak pokiaľ si taký kreatívny typ, tak možno učiť na umeleckej vysokej škole čo vyžaduje 3 stupeň štúdia na VŠ.Tam sa viacmenej venujú takému všeobecnému umeniu, konceptuálnemu umeniu, robia výstavy, píšu knihy, a študentom pomáhajú s ich prácami.
Lebo taký grafik nezapája len svoju myseľ a predstavivosť, ale viacmenej robí to čo si od neho zákazník vyžaduje.

Alebo učiť na ZUŠ.Tam potrebuješ na také kreslenie atď titul Mgr.art pokiaľ viem.

barborachors
3. jan 2024

z toho co sa tu vsetko vymenovalo, najviac sa uplatni v dnesnej dobe grafik alebo web dizajner. Avsak od nastupu AI uz ani to nebude platit, cize smer remeslo - makeup artist, kadernik, nieco co budes realne vyrabat rukami. Alebo ist ucit, ale na to potrebujes specialne pedagogicke vzdelanie. Najlepsie aj tak dnes zarabaju obkladaci, taki co robia kupelne a pod.

melanta
4. jan 2024

Ten, kto má umelecký talent, je umelecký kreatívny typ, vie presne, čo z umenia chce robiť.

nafka0483
4. jan 2024

Vysku alebo len pedagogicke minimum? Ty tomu nerozumies. Aby si si mojls urobit pedagogicke minimum tak najprv musis mat vysoku. K nej sa to totiz doraba.

kiki68
4. jan 2024

Podla mna graficky/ priemyselny design, Architektura, potom kuratorstvo ( studium estetiky), potom dalej uz ist na Kuratora/ galeristu v profi linii. A ked sa clovek na to citi tak priamo vysoke umenie a presadit sa. Ale clovek moze robit umenie a k tomu napr medicinu, ako poznam ich dost takych. Ono moze tie sklony uplatnit napr v takej protetike, estetickej chirurgii. Taketo mam ja v rodine, ze holky isli touto cestou. Potom poznam napr instruktorky potapania, tie su vystudovane umelkyne, ale ziju kazdy rok niekde inde a robia v diving centrach. Ziju presne to, co chcu a uzivi ich to

vulka
4. jan 2024

Čo to podľa teba znamená, že Ťa bavia filmy, hudba, grafika? Akože by si bola režisérkou? Alebo spievala opery, či hrala na husliach? A grafika aká? nábytok, weby, oblečenie?