Aké máte zamestnanie??

2. jún 2021

Pekný večer. Píšem anonymne lebo tu chcem napisat pár súkromných veci a nechcem aby tu o mne vedel každý všetko, tak dúfam že sa chápeme.... 😊😊🙂

Tak chcela by som sa vás opýtať, kde pracujete, či vás tá práca baví a či robíte niečo úplne iné ako máte vyštudované/ alebo iné ako zameranie na vašej strednej škole.
Ja osobne mám vyštudovanú obchodnú akadémiu, zameranie na bankovníctvo. Mala som maturitu aj z účtovníctva, no klasická OA.😊😊 lenže ako som skoncila školu vedela som že nechcem ísť na vysokú lebo som to brala ako stratu času pre mňa. Doteraz si za tým stojím a som rada že som sa tak rozhodla, čiže o tom písať nechcem. Po strednej som začala pracovať v obchode s oblečením , no proste typická, ozajstná, prvá práca po škole. Tam som vydržala skoro rok potom má nejak vietor odvial do gastronómie, mala som tam kamarátku tak som tam bola veľmi veľmi dlho. Potom som chvíľu robila v kancli a nakoniec som išla robiť tiež do obchodu ako vedúci manažér. Tam som doteraz, už zopár rokov tomu bude ale poviem Vám, že chcela by som po týchto xy rokoch pracovať v inej práci. Najviac čo by mne vyhovovalo je flexibilita pracovného času, ktorú som doteraz nikde nemala. Nevadila by mi ani sedavá práca, pretože už mám nachodene dosť a už cítim že by som chcela mat klud aj od ľudí celkovo v týchto službách je to extrém niekedy a po psychickej stránke ani nehovorím.
No ale čo bola podstata tohto príspevku. Myslite si že som vyhorená? Alebo naozaj mám ísť do toho a nájsť si niečo iné po čom momentálne túžim? Moju prácu mám rada ale verím že už to dlho nevydržím. Nechcem robiť unáhlene rozhodnutia. Koľko krát mi je aj po práci do placu, nemám čas na nič ani na seba, pracujem aj doma, no a za tie peniaze mi to nestojí som si uvedomila.
A prosím, ženy ktoré robíte niečo takéto ako som podpisovala vyššie, ako ste sa k takej flexibilnej práci dostali? Prepáčte za môj výlev budem rada keď sa niektorá dostane až sem a zanechá komentár 🙂

petamich
2. jún 2021

vysoku skolu nemam, stredna hotelka a hned prvu pracu som si nasla v banke na call centre, odtial na centralu na produktovy manazent a teraz robim projektoveho manazera v IT firme - praca ma bavi, slusne zarobim, pracovny cas mam relativne flexibilny ale teda nerobim 5x8 a padla, projekty maju svoje terminy a obcas treba potiahnut a zamakat ale som maximalne spokojna s praciz, naplnou, firmou, kolegami a tieto PRE prevazia napr. to, ze obcas je to narocne a tiez mi je do revu 🙂 a teda skoncila som pekne mimo od zamerania strednej skoly a v hotelierstve som nikdy nepracovala (vystriedala som tri banky, skoncila v aktualnej firme)

nemyslim si, ze si UZ vyhorena, len ta ta praca skratka nebavi a nenaplna - moj nazor je, ze nikdy nie je neskoro skusit nieco nove, malokto ma svoj dream job ale preco sa k nemu aspon priblizit

autor
2. jún 2021

@petamich tak toto je super čítať 🙂😊😊🙏🏼 Ale na takú profesiu akú máš netreba vysokú? Či to si len doladila nejakými kurzami?

petamich
2. jún 2021

ziadnymi kurzami (vtedy) v zasade si ma vyprofilovali, ked som ja na projekte zastupovala banku a moja sucasna firma bol dodavatel a oslovili ma - nastupila som potom do firmy ako biznis analytik pre projekty z bankoveho sektora a nasledne som sa vyprofilovala na poziciu PMa - zacala som mensimi projektami, sem tam som si nieco nastudovala alebo precitala ale oficialnu PM certifikaciu zatial nemam (robila som si scrum atd. ale to len vramci rozvoja vo firme ako sme sa dohodli s nadriadenym ale chcela by som si urobit aj tu PMovsku) ale ano pravda je, ze sme vo firme kusy co nemame vysoku skolu a nahradili sme ju praxou a inymi vlastnostami - kedze technicki analytici, vyvojari a programatori to bez tej vysky uplne nejde

inak uz v prvej banke, ked som isla na produktovy manazment som bola jedina bez vysokej skoly 🙂 nahradila som to vtedy mladostou, dravostou, asi aj sikovnostou a chcenim vsetko sa naucit a rychlo - aspon tak mi vtedy sefka vravela, uz su to roky

a nemyslim si vo vsetkej skromnosti, ze som nejaka vynimocna, len som velmi chcela ;) a zacala som v tej banke vlastne "zdola", ked som kedysi mala ambiciu byt v banke manazer aj som nad tou vyskou uvazovala ale napokon ma zivot inam zavial

takze ja si myslim, ze ono sa to da ale panent veru nemam

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
3. jún 2021

Ja asi nerozumiem, čo myslíš tým že by si chcela flexibilnú prácu? Čo to znamená?

Pre mňa je flexibilná moja práca. Niektorí týždeň robím len pár hodín, druhý robím 3 dni po cca 8 max 9 hodín. Robím individuálny koučing a workshopy typu riešenie konfliktov v tíme, tíme&stress manažment, manažérske zručnosti. Vzdelanie mám strednú zdravotnícku školu, aj som to 2 roky po maturite robila. Potom som strávila 18 rokov v bankovníctve, začínala som ako asistentka, prešla som si pozíciami ako referent, kouč, riaditeľ pobočky, regionálny riaditeľ, riaditeľ odboru. Potom som riadila maklérsku spoločnosť s hypomaklérmi a realitku. Ale boli to odmakané roky, hlavne tie kde už som pôsobila ako manažér, stroskotali mi kvôli práci 2 vzťahy, pretože som v práci trávila často viac ako 12 hodín. Takže to, že mám teraz ozaj obrovskú flexibilitu, som si fakt brutálne odmakala. Teraz sa chystám otvárať nejaké svoje pobočky s realitami a predajom hypoték, takže toho budem mať viac, ale bude to moje, tak to budem inak vnímať.
Z toho čo píšeš ty nemám pocit, či vieš čo konkrétne by si chcela robiť. A bez toho sa ťažko niekam pohneš.

asia83
3. jún 2021

Tiež mám strednú ekonomickú, práca v kancelárii ma baví, ale nenapĺňa. Preto som rada, že som si urobila vysokú v odbore učiteľstvo pre prvý stupeň základnej školy. Učenie ma neskutočne baví a napĺňa, hoci je to ťažká práca. Určite to chcem robiť. Prajem vám, aby ste našli prácu, ktorá vás bude napĺňať. Evidentne netušíte, čo chcete robiť. Práca s ľudmi sa vám už zunovala, chcete prácu bez ľudí. Keď ju budete mať, bude vám práca s ľudmi chýbať a tak zase dookola. Tápate. Skúste sa zamyslieť, v ktorej práci ste sa cítili najlepšie a tým smerom sa uberte.

andrej241
3. jún 2021

Stredná škola bez maturity a venujem sa niekoľko rokov finančníctve
Pracujem v spoločnosti ktorá sa zameriava na vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti pre širokú verejnosť praca ma neskutočne baví a napĺňa a co sa týka času pracujem odkedy dokedy chcem a kedy chcem mam tim ľudí kedže fungujeme na systéme MLM a viem že už nič iné robiť nechcem 🙂

sense
3. jún 2021

Tiež mám OA, výšku nemám robila som mzdovu účtovníčka, práca ma bavila ale nebavilo ma sedieť celý deň za PC, potom som šla do zahraničia, robila v gastronómii v rakúsku, Taliansku, Svajc od chyžnej po recepcnu, neskôr som robila 60% nanny a 40%administ.prace vo firme rodiny kde som robila nanny. A potom som sa dostala k práci na železnici a som tam 10r. Sú veci kt mi občas lezú na nervy ale plusy stále prevyšujú mínusy. Robím na čiastočný úväzok a mam čas aj dieťa aj na hobby

natalala
3. jún 2021

Mam vystudovany strategicky management, pocas vysky som robila v banke vselico, potom som robila s datami a teraz som v oblasti procesneho managementu, co ma extremne bavi. Netvrdila by som, ze vysoka skola je strata casu (ak studujes na dobrej vs) hlavne v dnesnej dobe ta na vacsinu pozicii ani nezavolaju na pohovor bez VS. Kocky co tu pisu, ako sa vypracovali bez vysokej skoly, tak super su naozaj sikovne, pracovite a isli si za tym co chceli, ale nebolo to teraz ani pred 5 rokmi. Kedysi sa taky doraz na vysoku skolu nekladol ako teraz. Ja som rada ze ju mam, lebo 5 rokov po skole je moj plat dost daleko za priemernym platom na Slovensku. Ty si asi najskor rozmysli v akej oblasti by si chcela pracovat a ak nechodis do prace s radostou, tak urcite men a netrav velku cast dna niekde, kde ta to nebavi. Nepises sice kolko mas rokov, ale nikdy nie je neskoro zacat robit nieco nove. Drzim palce 🙂

marpel
3. jún 2021

SŠ - bilingválne gymnázium, plánovala som tlmočiť a prekladať ale ešte počas studia, keď som mala možnosť si to vyskúšať som zistila, že toto ma nebaví.
VŠ - IT, po škole som sa v IT zamestnala, pracujem tam doteraz... keďže mám menej ako 30r., tak to nie je ešte dosť dlho na to, aby ma to nebavilo. 😅
Popri programovaniu sa venujem aj iným IT oblastiam, aby som sa mohla posúvať, keďže len čisto programovanie mi nestačí.

felicita027
3. jún 2021

Čo ti bráni si hľadať prácu popri terajšej? Ak ťa práca nebaví tak internet je plný rôznych pracovných ponúk tento rok ich bolo dokonca najviac za X rokov, na pohovor tiež môžeš ísť a ak ťa zoberú dáš výpoveď dohodou (ak zamestnávateľ bude súhlasiť) a nastúpiš do druhej. Každého cesta za prácou bola iná, to isté bude aj v tvojom prípade. Takže ak chceš novú prácu tak si ju hľadaj ak nechceš tak si ju nehľadaj všetko záleží od toho ako sa rozhodneš. Ja by som ti tu mohla napísať akú flexibilnú mám ale čo z toho budeš mať keď v tvojom okolí práve na ňu nebude voľná pozícia? Každopádne jedno z najflexibilnejších zamestnaní je podnikanie napr. ak si šikovná vo vyrábaní rôznych handmade výrobkov alebo malieb/kresieb, ďalej doučovanie, prekladateľstvo a tlmočníctvo (ak ovládaš cudzie jazyky), žurnalistika, práce na soc. sieťach (úprava soc. stránok firiem, písanie príspevkov), práca v autoškole ako inštruktor (ak spĺňaš podmienky), au-pair... prác je naozaj veľa v rôznych odboroch len treba sa rozhodnúť v akej oblasti chceš prácu a potom ju hľadať.

bubinko1506
3. jún 2021

Vystudovala som ucitelstvo nemciny, ale pracujem ako account manager v medzinarodnej korporacii. Praca ma bavi, pracovna doba tiez super, a plat takisto fajn. V skolstve som bola len ppcas praxe a teda bohate stacilo😅

annamalaga
3. jún 2021

Keby som chcela začať robiť v korporáte , čo mi stačí vedieť ?? Jazyk mám Angličtinu B2?

petamich
3. jún 2021

@annamalaga prepac ale toto je velmi siroka otazka - jednak co je v tvojom ponimani korporat a kde by si chcela zacat/co by si chcela robit 🙂 ak za korporat povazujes napr. banku/telco tak kde by si chcela zacat? ved tam maju rovnako aj napr. recepcne, administrativne pracovnicky, asistentky, ludi na obchodnych miestach...a potom pripadne zacinaju vyssie specializovane pozicie na centrale - a to co potrebujes vediet potom zalezi od toho, kde cca. chces zacat/pracovat 🙂

janina1127
3. jún 2021

Jój no učiteľstvo, to je vraj krásne, ale náročné povolanie @bubinko1506. Mne by asi v školstve tiekli nervy 😀

ivkazba
3. jún 2021

@annamalaga ja som išla do korporátu so zdravotnou školou a 2 ročnou praxou sestry, bez angličtiny. Pekne to vysvetlila Peťa, podstatné je, čo v tom korporáte chceš robiť, podľa toho možno určiť potrebné kompetencie a prípadne vzdelanie.

ofzuza
3. jún 2021

@annamalaga niekedy mam pocit, ze v korporate nepotrebujes vediet nic 😂 aspon to tak vyzera ked vidim ich vytvory.

annamalaga
3. jún 2021

@ivkazba tak skôr na tých najzákladnejších pozíciách aj za minimálny plat. Mne to nevadí. Neskôr keby mi to slo , som ochotná sa vypracovať.

ivkazba
3. jún 2021

@annamalaga ale v akom obore? Už to písala Peťa, korporát má širký záber, či ide o banky, operátorov, developerov, IT korporáty atd atd. Každý z korporárov má IT, HR, obchod, predaj, vzdelávanie, analýzy a čísla, PR a marketing, kvalitu, compliance atd atd... Čiže musíš vedieť, ktorý smer. Ja nepoznám človeka, ktorý by sa dokázal vypracovať v každej z týchto oblastí. Každý má zmysel pre niečo iné, potenciál pre niečo iné a každého niečo iné baví. Ak ak nevieš alebo je ti jedno či to bude IT, HR alebo obchod, tak potom do toho ani nechoď. Človek ak sa chce vypracovať, musí byť pre to zapálený a na to potrebuješ smer, ktorý by ťa bavil a zaujímal.

ivkazba
3. jún 2021

@annamalaga a ešte jedna vec. Nikdy nikde nekomunikuj, že si ochotná ísť robiť aj za minimálny plat, ak chceš niečo dosiahnuť. Každý kto mi povie, že mu je jedno, koľko zarobí, tak u mňa príliš veľkú šancu nemá. Pretože buď klame (a klamstvo je jedná z vecí ktoré netolerujem), ale nemá ambície.

autor
4. jún 2021

@ivkazba no napríklad toto čo pises ty že robíš tie worshopy to je veľmi lákavá práca ja ešte keď som bola na strednej som chcela niečo take robiť tiež, ale nevedela som ani ako sa dostanem k takej pozícii keďže v inzerátoch na profesii alebo podobných stránkach som nenašla vôbec. Nemám nikoho známeho čo by má niekde pretlačil čiže rada by som aj ja vyskúšala presne takéto niečo, kde sa skôr robí s tou psychikou a rozvojom ľudí 🙂

autor
4. jún 2021

@asia83 tak najlepšie som sa asi cítila v gastronómii, prinieslo mi to veľa ľudí do života, keďže stále niekoho spoznávate takto pri práci 🙂 veľmi som si zlepšila angličtinu keďže mi tam chodili väčšinou turisti zo zahraničia a komunikovalo sa po anglicky. Tá práca mi priniesla asi najviac do života. Ale nie je to práca do konca života. Ak potrebujete v takomto odvetvi zarobiť tak musíte ťahať niekedy aj 17 hodín a podobne, nemôžte tých ľudí vyhodiť že zatvárate urobíte si veci a idete domov. Vždy to bolo inak. No ale toto má od toho odrádza. Inak má to bavilo najviac ale v tejto situácii čo je teraz aj s covidom sa neoplatí ísť do gastronómie.

autor
4. jún 2021

@natalala dakujem za podporu. No ja mám svoj názor na vysokú školu. Známy majú vysoké a že by sa venovali tomu čo vyštudovali tak to vôbec. A po škole pracovali v Mc donalde alebo KFC. Každý to má inak, veď vy to máte len super že ste sa takto uplatnili ale nie každý to tak má. Hlavne závisí aj od školy ktorú máte. Teraz ak máte ekonomickú univerzitu tak vás berú ako keby ani vysokú nemáte. Tak to povedali kamarátke na pohovore. Reálne vážne.

miskaska
4. jún 2021

Mám vysoku skolu, ktoru by som si uz nevybrala a ani nie som velmi pysna, ze som studovala, co som studovala. Bc - Environmentalna vychova a Mgr. Environmentalny manazment. Hned po skole so zakotvila v statnej sprave, ale praca bola velmi zaujimava, nie tuctova, dost narocna + aj vela som komunikovala v AJ. Mojho odboru sa dotyka len okrajovo. Bola som tam 4 roky a potom 6,5 roka MD+RD s 2 detmi. Vratila som sa na povodne miesto, zial nas odbor prestahovali a mne sa z pesieho dosahu, praca dost vzdialila, mimo BA. Takze som skoncila. Zhodou nahod som sa dostala na opacnu stranu, pracujem pre jednu firmu, ktora si podava ziadosti na odbor, kde som predtym robila. Je to zahranicna firma, cize komunikacia v AJ. Nie je to sice to, co ma naplna, nie som velmi spokojna. Ale pracujem z domu (pri detoch je to uzasny bonus, aj v tejto dobe koronovej). A beriem to ako vyzvu, zbieram skusenosti a snad ma to casom posunie niekam inam. Mozno ku kvalitnejsej firme, nez kde som teraz. A snad to v zivotopise zavazi viac, nez moja VŠ.

autor
4. jún 2021

@miskaska Presne pre toto som ani na vs nešla, lebo by som ani nevedela kam ísť pretože školy som už mala dosť, ja som bola vždy taká že radšej som zarábala ako sedela v škole. Už popri strednej som brigádovala stále a už som sa tešila ako sa po škole zamestnám. Moji spolužiaci čo si pamätám išli skoro všetci na ekonomickú na taký odbor kde sa vlastne učilo to iste na strednej len trochu rozsiahlejšie potom na tej vysokej. Hlavne že budú mat titul. Ešte viem že asi polovica z tadiaľ odisla. S takou školou je podľa mna žiadne uplatnenie. Ale tak jasne veď každý nech sa rozhodne ako chce

kvetinka75
4. jún 2021

tiež mám OA, po 30tich rokoch si robím zdravotku, potrebujem úplnú zmenu, účtovníctva mám plné zuby. V tomto som sa teraz našla.

ivkazba
4. jún 2021

Toto čo ja robím, k tomu ma nikto nepretlačil. Nikdy mi nikto na žiadnu pozíciu nepomohol. Nastúpila som do banky na pozíciu asistentky, makala som, viac ako iní, potom som bola riaditeľka, potom som koučovala riaditeľov, potom som robila regionálnu riaditeľku a vyššie a potom šéfku akciovej maklérskej spoločnosti. A na týchto pozíciách som získala zručnosti, vďaka ktorým môžem robiť workshopy pre manažérov. Ak by to chcel robiť niekto bez manažérskej praxe, tak VŠ (ideálne nejaká psychológia, andragogika) a potom medzinárodné certifikáty pre koučov a lektorov. Ale aj takýto ľudia zväčša majú za sebou nejakú manažérsku prax. Inak človek nemá aké zručnosti odovzdávať, keď je iba teoretik.

Väčšia šanca a jednoduchšie je sa stať lektorom v konkrétnej spoločnosti. Tam ale musíš začať napríklad ako predajca a potom môže byť ďalší posun lektor, že učíš zamestnancov produkty a podobne.

miskaska
4. jún 2021

Ved moja skola bol vyber, ze neviem, co chcem po 8 rocnom gymnaziu. A teraz lutujem, ze som si nevybrala nieco narocnejsie. Ja som si zarabala pocas leta v zahranici + nejake stipendia. Ja dufam, ze prax posunie dalej a ked nie, tak skusim nieco uplne ine. Kde si odrobim a doma bude moct uplne vypnut...toto je taka nonstop praca, co ma ubija a este aj bez kolegov.

ivkazba
4. jún 2021

@natalala ani teraz nie je potrebná VŠ v mnohých oblastiach, napr. v spomínanom bankovníctve. Napríklad v retaily (bože, neviem aké i/y má byť na konci) sa berú do úvahy výlučne kompetencie a nie vzdelanie.

ivkazba
4. jún 2021

Autorke k tomu, že Ekonomickú zamestnávatelia neberú moc vážne. Nuž, vysoké školy dnes každý rok chŕlia toľko absolventov, že ozaj ja osobne VŠ vôbec neriešim a vyberám ľudí podľa úplne iných kritérií.