Aké funkcie má predseda volebnej komisie?

babeckin
28. feb 2024

Dobrý deň, idem prvýkrat na voľby a zvolili ma ako predsedkynu volebnej komisie. Čo všetko to obnáša? 🙂 Ďakhjem za odpoveď

blazargandalf
28. feb 2024

Že všetko čo sa pokazí bude tvoja vina. Vôbec to teda neber ako výhru :D nik nemá v komisii väčšiu zodpovednosť než predseda. :D Ale veď keď tam budeš, pochopíš.

blazargandalf
28. feb 2024

Jediná výhra je tá, že dostaneš o pár eur viac.

blazargandalf
28. feb 2024

Každý kto robil predsedu ty, povie, že už by to nerobil. Radšej by bol len členom komisie.

evinka400
28. feb 2024

@babeckin Všetko máš v pokynoch, ktoré si obdržala. Naozaj všetko tam je rozpísané, treba si to naštudovať a samozrejme treba absolvovať školenie. Žiadny strach, dá sa to zvládnuť, netreba stresovať 😉

maris5
28. feb 2024

Hlavnou ulohou je dozerat, aby vsetko bolo na poriadku, mas aj pomocnika podpredsedu.
Kedysi predseda bol fyzicky odniest volebne listky, kde sa kontrolovali a potom sa islo na mestsky urad kde sa ukladali. Teraz sa hovorilo, ze by to malo ist elektronicky.
Mne raz zdrhla cela komisia. Kym som bola vybavit auto na odvoz listkov, tak zdrhli. Vsetko bolo poratane, ale mohlo by sa stat, ze z kontroly by nas poslali naspat a muselo by sa preratavat a nemal by kto.

babeckin
autor
28. feb 2024

@evinka400
@maris5
A predseda teda aj zapisuje všetko po sčitaní elektronicky do systému? 🙂

mondolina
28. feb 2024

@babeckin
nie to robí zapisovateľka.

zuzana253
28. feb 2024

Tak ráno je predseda komisie ten hlavný, kto by mal skontrolovať, či je vo volebnej miestnosti všetko pripravené, mal by určovať, ako sa budú členovia striedať vo volebnej miestnosti, kto pôjde s prenosnou volebnou schránkou a kedy, dozerá na poriadok vo volebnej miestnosti ....

katica06
28. feb 2024

@blazargandalf to by som netvrdila, u nás sa ešte nikdy nikto nesťažoval že nechce, ale je veľmi veľký rozdiel v komisii na obci kde je sotva sto voličov a tam kde je tisíc...
@maris5 už sa posiela elektronicky, a všetci môžu domov, nič nemusí predseda nikam v noci nosiť. Po 22:00 sa majú predsa zatvoriť dvere nie je to holubník.

cacianka
28. feb 2024

Bola som na voľbách veľa x, už dávnejšie. Ako zapisovateľka, a často som musela usmerňovať komisiu aj predsedu. Dbaj hlavne na to, aby sa ľudia striedali pri jednotlivých prácach, hneď ráno pripraviť volebné lístky a obálky, a postupne chystať do zásoby,.
Na wc, obed sa musíte dohodnúť,aby tam vždy zostal potrebný počet ľudí, a nebehali ti von, ak treba aby 1 človek stal pri dverách a nevpustili dnu viac ľudí, aby bol kľud, prehľad a poriadok. Už ti veľa baby napísali, neboj, teraz je to oveľa lepšie. Ako keď sme zháňali auta, utekali na okres, čakali v sore na prijatie, kontrolu a až po návrate , niekedy ráno o 3. či 4.sme mohli oficiálne rozpustiť komisiu....

katkatesel
24. máj 2024

@cacianka ahoj, môžem sa aj ja opýtať či ja ako predsedkyňa tiež mám nejaký zoznam , ktorý budem škrtať? alebo ja budem dohliadať len na tie funkcie o ktorých píšeš. Je to blbé lebo nebudem v meste kde bývam a vytiahli ma na prvý krát za predsedkyňu .... vedela by si mi povedať podrobnejšie viac o tom čo ma čaká? v tom okrsku nikoho nepoznám tak mám troška obavy.

cacianka
25. máj 2024

@katkatesel ahoj. Budeš robiť to čo treba, aby bol priebeh plynulý a všetko pripravené. Ráno sa všetci predstavíte, ak sa nespoznáte o to dôležitejšie, poviete si jto je predseda a podpredseda, zapisovateľka, a snažíte sa dohodnúť ako začnete fungovať. Všetko skontrolovať podľa predpisov, vlajku, urny, hlasovacie listky , pomôcky či máte všetko ok potom začnete chystat obálky a lístky, hneď si ich počítajte a prekladajte 10 + 10+10+10+ 10, aby ste si vedeli keby treba skontrolovať počet vydaných s počtom O volicov. To sme si počas dňa, keď boli voľnejšie občas skontrolovali.
Neviem ako si podelíte zoznamy. Pokiaľ si pamätám, sú k dispozícii 2 rovnopisy zoznamu voličov , takže 2 členovia krúžkujú 1 z nich berie OP diktuje meno a obaja vyhľadajú v zoznamoch a urobia O. ďalší člen podáva obálku s lístkami. Čiže minimálne 3 tam musia byť za stolom, ostatní môžu chystať ďalšie obálky s lístkami, dohliadajú na vstup ľudí a podľa potreby regulujú pri dverách, či smerom k plentam.
Niekto potrebuje na wc, potom keď je občerstvenie, treba sa striedať aby tam vždy boli členovia a iba ak je váš viac môžu odbehnúť. Ty si všímať vlastne všetko, po čase dáš vystriedať tých 2 co kruzkuju, aby sa vyvetrali a robili aj iní. Aby sa všetci vystriedali pri všetkom. Ako zapisovateľka som zažila všeličo, aj neschopnú predsedkyňu, flakacov, tak som slušne zasiahla aj ja, ty máš väčšie kompetencie. 4- 5 makali a 1 stará baba sedela na konci zboku a len sledovala ako ostatní robia, často vybehla von, furt sa prechádzala, tak som taktne predsedu upozornila, a hneď ju napriahol že kolegyňa ste oddýchnutá poďte striedať a nechal ju robiť dlhšie. Nemaj obavy, určite tam budú ostrieľaní a skúsení ľudia, čo už zažili xy volieb, tak to zvládnete.
Ty sa môžeš podieľať , striedať ich, robiť s nimi, ale hlavne dozoruj a vsimaj si, aby bolo všetko ok a fér. To všetko vycítiš a uvidíš. Myslím si že pri eú voľbách bude mala návštevnosť, tak si stihnete aj čítať, tak ber zopár časopisov a krížoviek. Zídu sa ako psychohygiena. Nedá sa všetko opísať , to musíš zažiť.

kikushaa
25. máj 2024

@babeckin vy ste este nemali skolenie?

zuzana253
26. máj 2024

@cacianka Už nie sú dva zoznamy voličov, ale iba jeden.

katkatesel
27. máj 2024

@cacianka super ďakujem 🙏. Na školení nám nič nepovedali také ako ty teraz, všetko všeobecné okrem tých obálok. Ďakujem ešte raz 🙂