Dobrý večer prajem. Prosím Vás, chcem sa opýtať aká bude výpovedná doba /odstupné ak :
Zamestanana som od 7/2019 a pomer mam na dobu neurčitú.. Od 04/2022 som na materskej, pricom od začiatku sme sa dohodli, ze nevycerpam celú materskú, ale vrátim sa po 2,5roku naspäť a zvyšný polrok bude manžel na materskej. Mala som zástup za seba(jedna sa o prácu v ambulancii-sestra). V maji som sa ohlásila, ze ci platí ten nastup 10/2024. Dohodli sme sa ze ano,ale ze môj zástup tiež ostáva a budeme 2. Dr medzitým vznikli nejaké problémy, tak ze viac robí ako nerobí... Ze aby som ostala ešte na rodičaku. S tým sme nesúhlasili, manžel aj tak nastupujem na MD a navrhla som, ze si budem čerpať 23dni dovolenky a potom som ochotná ísť na neplatené voľno... No vcera mi oznámila, ze mi dáva výpoveď... Tak ze od 7.10. kedy nastupuje muž na materskú, ja budem čerpať 23 dní dovolenky, co mi ostala... A ze potom výpoveď dohodou. Chcem preto vedieť, aký je správny postup? Načo si dat pozor, a hlavne výška odstupného a výpovedná doba? Na nete je kade ako popísané... Ďakujem pekne za prečítanie a radu ❤️
Bud sa dohodnete = podpises dohodu, pricom tu odstupne zavisi od toho-ci mate nieco v kolektivnej zmluve (ak ide napr.o ambulanciu v nemocnici?) alebo nacom sa dohodnete. Ak nemate nic v kolektivnej zmluve, tak pri dohode ti on nemusi dat odstupne a ty dohodu nemusis podpisat. A samozrejme ak sa dohodnete na odstupnom, tak nech to odstupne je uvedene v dohode. Ak sa nedohodnete, tak vtedy ti daju vypoved a ide sa podla zakona.
Pokial chce ukončiť zamestnávateľ pracovný pomer z jeho strany, môže tak urobit len zo zákonných dôvodov (napr.nadbytočnosť) a do úvahy pripadajú dve možnosti. Keďže prac.pomer trval viac ako päť rokov:
1. výpoveď, v tom prípade je výpovedná doba 3 mesiace a odstupne vo výške najmenej 2 mes.priem.zárobku
2. dohodou s uvedením dôvodu, vypov.doba tam nie je, odstupne najmenej vo výške 3-mes.priem.zárobku. S dohodou musis samozrejme súhlasiť, teda musí byt podpísaná oboma stranami. Vtedy sa prac.pomer konci dohodnutým dnom. Môže to byt pred čerpaním dovolenky (ta sa ti potom preplatí) alebo po jej vyčerpaní, prip. kedykoľvek vám to bude vyhovovat.
@autorka aspoň za mna už v tom máji si sa mala mat na "pozore", keď ti lekárka povedala, že ostáva aj zástup.
Teba tam teda nechce/nepotrebuje.
Takže je na vás, ako sa dohodnete. Cize si vypočuj jej návrh a potom zvaz co a ako. Inak na tom neplatenom volne si ako dlho predstavuješ asi byt?
@lienka.7 no keďže mi chce dať vypoved, tak na neplatené voľno nepôjdem. Inak to malo byt, kým by jej nebolo lepšie,no maximalne do apríla, kedy by mi oficiálne skončil rodičovský dovŕšením 3rokov.
Ak podpises dohodu tak nárok na odstupné nemáš, alebo trvajú na Tom aby V dohode o ukončení pracovného pomeru bolo uvedené presne koľko dostaneš
Tie, ktoré píšete, že pri dohode nie je nárok na odstupné - mýlite sa, prečítajte si zákonník a až potom raďte.
Autorka - pôjde zo strany zamestnávateľa o ukončenie pracovného pomeru z dôvodov uvedených v §63 ods 1? To sú tzv. organizačné dôvody. Ak áno, pri výpovedi z tohto dôvodu máš nárok na odstupné vo výške 2 násobku priemernej mesačnej mzdy, pri dohode 3 násobku. Ešte upresním, že použitý výraz výpoveď dohodou neexistuje. Buď výpoveď alebo dohoda. V oboch prípadoch trvaj na tom, aby vo výpovedi/dohode bol uvedený dôvod a to spomínaný §63 ods 1 plus konkrétny bod. A nech výpoveď/dohodu spíšu oni. Nech oni tomu venujú energiu. Čo sa týka výpovednej doby - 2 mesiace. Začína nasledujúci mesiac po doručení - čiže ak sa doručí v septembri, začne plynúť 1.10. a pomer skončí 30.11.
@melanta no bolo mi povedané, ze ukončenie dohodou zatiaľ po telefóne. Tak som sa opytala ze co bude napísané v tej výpovedi. Mam pocit ze mi neplánovala dat ani odstupné, len tu mi to podpis a koniec... Až keď som jej povedala ze mam určite nárok na odstupné, tak ze to prezisti. Ďalšia vec, myslím si ze ani ja ani ona nebude chcieť aby bolo výpovedná doba, takže to sa dá asi len vo výpovedi dohodou?
Oni to chcú skončiť. Takže povedz jej alebo napíš ešte dnes, že chceš všetko riešiť cez email. Nech to máš "na papieri". Napíš jej, že nakoľko ukončiť pracovný pomer chcú oni a chcú to riešiť dohodou, majú 2 možnosti:
1. Ukončenie dohodou z dôvodu uvedených v §63 ods 1.
2. Ukončenie dohodou v zmysle §60 bez udania dôvodu.
Napíš jej, že v prvom prípade trváš na tom, aby bolo v dohode uvedené, že ide o dohodu z dôvodov uvedených v §63 ods 1 plus konkrétny bod. V prípade tejto alternatívy máš nárok na odstupné vo výške 3 násobku priemernej mesačnej mzdy.
V prípade druhej alternatívy nárok na odstupné nemáš, ale napíš jej, že trváš na tom, aby si v dohode mala uvedené odstupné vo výške 3 násobku priemernej mesačnej mzdy.
Pokiaľ im tieto podmienky nevyhovujú, môžu ti dať výpoveď z dôvodov uvedených v §63 ods 1, vtedy ti bude plynúť výpovedná doba + nárok na odstupné vo výške 2 násobku.
Ak sa im alternatíva odstupného nepáči, nastúpiš na svoje pracovné miesto. Toto všetko by som jej odporúčala napísať. Nech sa nenaťahujete a nech vidia, že sa vieš obhájiť.
@melanta za mna môže vyskúšať, ale nemyslím si, že bude úspešná.
Nemá sa kam ponáhľať, ma stale RD, naco ukončovat silou mocou PP skôr.
Plus, keď zamestnavatel chce, ma aj legálne páky na to, aby jej nemusel vyplatiť nič. A vypoved dá aj sama... Keď to bude zbytocne eskalovat, nic tým nezíska.
@melanta zle sa mi to bude riešiť, nakoľko sme super vychádzali a teraz ma zdravotné problémy viacej je doma ako pracuje.... Ale keďže sa tak rozhodla, tak si budem pýtať co mi patrí... A ešte čo sa týka dovolenky tých 23dni mam z roku 2022 ešte, keď si ich zacnem čerpať od 7.10. tak za ten mesiac mi vznikne nárok ešte na ďalšie 2 dni? Ci to už sa neráta? Je pre ňu lepšie mi to hneď preplatiť, alebo mi ju dat vyčerpať. Lebo pre mňa je lepšie ju čerpať, nakoľko vtedy mam nárok aj na daňový bonus, keďže muž už bude na materskej.
@lienka.7 nebudem na RD, nakoľko manžel ide na materskú. To bol dohodnuté od začiatku môjho tehotenstva. A navyše zostáva aj môj zástup. A čo budeme robiť 2 sestry v 1 ambulancii 🤷 takže lepšie zistiť teraz, ako nastúpiť v apríli a zistiť to vtedy 🙂
@lienka.7 ja ho ukončiť nechcem, dala som návrh doktorke, ze si vyčerpám dovolenku a potom pôjdem na neplatené voľno a budem si platiť zdravotku,ze kým sa nedá zdravotne dokopy. To sa jej asi nepáči a povedala ze mi dáva výpoveď.
@lienka.7
za mna môže vyskúšať, ale nemyslím si, že bude úspešná. Nemá sa kam ponáhľať
Vychádzam z toho, že píše, že to chcú skončiť. Čiže aj ona. Tak som odpovedala na otázku.
Plus, keď zamestnavatel chce, ma aj legálne páky na to, aby jej nemusel vyplatiť nič
Aké konkrétne máš na mysli. Pretože mne momentálne žiadne nenapadnú. Nevyplatiť nič - musel by jej dať výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny, to v tejto chvíli určite nemôže. A aj keby začala pracovať, ak sa človek vie brániť, tak to tak ľahko nejde, ak neurobí nič závažné.
Autorka - dovolenku môžeš čerpať, ale s čerpaním dovolenky musí súhlasiť zamestnávateľ.
@autorka Nemusíš si čerpať žiadne neplatené voľno. Aj keď nepoberas rod.príspevok - dávku, to je zamestnávateľovi jedno, u neho si a môžeš zostat na rodičovskej dovolenke do 3.rokov dieťaťa.
Daň.bonus - je možné vysporiadať aj v roč.zúčtovaní, záleží na prijme za rok.
V tvojom prípade je pre teba lepšie byt pasívna, ako ti tu radia. Muž môže ísť pokojne na MD, ty zostat doma, v zamestnaní nemusíš oznamovať nič. Kľudne môžeš robiť niekde inde alebo byt doma (vyriešiť zdr.poistenie ako osoba starajuca sa o dieťa do 3 rokov).
Ak ti doktorka pošle dohodu bez uvedenia dôvodu, skratka nepodpíš. Ak ti pošle dohodu s uvedením dôvodu pár.63 (automaticky nárok na odstupne) môžeš podpísať (nemusíš). Následne ma ona len možnosť ti poslat výpoveď alebo ta zamestnať.
Stále plati, že do prace sa môžeš počas tohto obdobia vrátiť kedykoľvek (no ohlas aspoň mesiac vopred) ale nemusíš. Môžeš čerpať dovolenku, môže ti ona nariadiť čerpať dovolenku (ak už nebudes na RD), povinnosť je zostatok pri skončení preplatiť.
A výpovedná doba je tri mesiace, melanta sa asi ´sekla ´ 😉
ano je to mozne, ale asi nie je mozne ak mate 1 dieta aby nan muz poberal materske a ty si bola zaroven osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov v tom istom obdobi.
urcite pre teba vyhodnejsie este mat tpp takze pre teba vyhodnejsie byt od 3 roka zivota ako osoba starajuca sa o dieta ...a s muzom to dako inac vyskladajte nech ide na matersku
ale dolezite je aby ti stale PP trval pocas toho co sa prihlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Dovolím si označiť @melanta.ta je v tomto odbornik