Baby mala by som otazocku ja som pracovala na dobu urcitu zakladna mzda tam bola 380 eur+120eur premia +39dochadzkove .ale neviem teraz aka je moja hruba mzda lebo ani na paske nemam ze hruba mzda tolko a tolko .hruba mzda moze byt ten 380 eur?alebo mam tam napisane cena prace spolu,mzda ,ciastkovy prijem neviem sa rozhodnut ktory ukazuje moj hrubu mzdu.bohuzial do Ba kvoli tomu neviem cestovat a cez tel.my nechceli nic povedat vraj taketo informacie cez tel.nevydaju.
Ahoj. Do HM sa ráta základná mzda + prémie + osobné( príplatky).
Cena práce je hrubá mzda + povinné odvody za zamestnávateľa( 32, 5 %)- sú to celkové náklady zamestnávateľa za teba.
Áno, každý mesiac môže byť HM iná, napr. aj v prípade PN a pod..
Priemerná mzda sa počíta za určité obdobie, viď. zákonník práce:
Priemerný zárobok na pracovnoprávne účely:
§ 134, § 135 Zákonník práce
(1) Priemerný zárobok na pracovnoprávne účely (ďalej len "priemerný zárobok") zisťuje zamestnávateľ zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období.
(2) Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa zisťuje vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po rozhodujúcom období používa sa počas celého štvrťroka, ak tento zákon neustanovuje inak.
Sorry, asi nedopatrením... jasné, že 35, 2 😀
Musis mat na paske aj hrubú mzdu. Celkova cen práce je niečo ine. Ale ked mas na paske odvody tak asi ich staci odpocitat id tej celkovej ceny prace a ti vyjde hrubá mzda. Ale nie som si ista. 🙂