Aká je dotácia na rómsku materskú škôlku?

monikapittroffova
30. sep 2024

Dobrý večer , potrebovala by som informáciu aká je dotácia na rómsku škôlku, a ako to funguje ak chcem otvoriť rómsku materskú školku na osade . Ak by som otvorila súkromnú materskú škôlku to by si platili oni ak je súkromná ?? Mám taký plán no len je škoda že sa v tom nevyznám . Zaujímalo by ma cca koľko by ma to stálo ak budovu už mám ,,, a koľko by som dostávala od štatu . Ďakujem

any_soj
30. sep 2024

@monikapittroffova v prvom rade - nic take ako romska materska skolka neexistuje a ani existovat nemoze. U nas vdakaBohu neexistuje oficialna segregacia vo vzdelavani. Zial neoficialna hej.

zuzinka888
30. sep 2024

Sukromnu matersku skolku pre romov- tak to neviem ci sa ti podari. Stat to asi financovat ani nemoze kedze chces sukromnu. A chciet od spoluobcanov aby platili taku "zbytocnu" vec je skolka je smiesne. Neplatia dane, smeti, tu kabel tu kabel a budu platit skolku? Mozno skusit nieco z obcou cez eurofondy no potom to uz nebude sukrimne no ty sa mozes realizovat.

lienka.7
30. sep 2024

@monikapittroffova jaj, ty myslíš, ze stat ti bude platiť tak 600€ za cigancence? Zabudni moja 😊

deti95060810
30. sep 2024

@lienka.7 možno aj hej... keď platí detské domovy... 😉

1ryba
30. sep 2024

Keď sa v tom nevyznáš, tak sa na to vykašli. Takých mudrlantov, čo ryžujú na dotáciách je už habadej. Akurát, že tí už v tom vedia chodiť.

mikadooo
30. sep 2024

@monikapittroffova myslím si, že to nie je možné. Bola by to diskriminácia nerómskych detí. Ak chceš zriadiť škôlku a mať na ňu dotácie, zriadovateľom musí byť asi obec a je tam milión predpisov. Ideálne, keď sa pôjdeš informovať na obec, či je vôbec také niečo možné. Druhá možnosť je spraviť to ako oz a budeš žiť z príspevkov rodičov, to by šlo, tak nejak fungujú súkromné škôlky. Ale žiadnu dotáciu od štátu/obce asi nedostaneš, jedine, že by si napísala nejaký pre nich zaujímavý projekt, alebo zareagovala na nejakú zaujímavú grantovú výzvu a vybrali by ťa zo žiadateľov. 🤷. Ideálne začať na obecnom úrade, tam ti dajú viac info, aké sú možnosti... A možno by vedeli poradiť aj tu: pavel.hrica@cestavon.sk.

1ryba
30. sep 2024

Mňa by celkom zaujímala motivácia, ktorá ťa k niečomu takému vedie. Ak máš spasiteľský komplex, a myslíš si ako pomôžeš niečo zmeniť ty ako súkromná osoba, tak to môžeš vopred zabaliť. Ak sa chceš nabaliť na dotáciách, tak na to sú iní pri válovoch.

vanilkovazmrzka
30. sep 2024

Urcite to nemozes nazvat romska skolka. Je to jednoducho materska skola, ktora az sa nachadza v romskej osade, prirodzene bude navstevovava prevazne /vylucne/ romskymi detmi.

Uslachtila myslienka, len neviem ako si to predstavujes, ze z coho ti akoze ti ludia budu platit za skolku, ked ziju prakticky z ruky do huby…

simona20201309
1. okt 2024

@any_soj ty si nikdy naučila však?

simona20201309
1. okt 2024

Dievčatá, ja co viem tak sú príplatky za rómskych žiakov a sú veeeelmi pekne. Takže určite sú na to nejaké dotácie. Áno, nie sú to oficiálne rómske školy ale sú to rómske školy. Ideálne by bolo ísť opýtať sa priamo riaditeľa niekam do Jarovnic, alebo do Svini.

simona20201309
1. okt 2024

@monikapittroffova trochu ma zaujíma tvoj nápad,,súkromná mš" pre Rómov? Z akého dôvodu? Prečo si myslíš aby cigan z osady mal záujem o súkromnú ms?
Slušný, zarábajúci rom ak má záujem dat svoje dieťa do súkromnej tak urcite nedá do čisto rómskej sms ale zaplatí si bežnú sms.
Ty máš predstavu že sa oplatí takáto sms? Chod aspoň na 1 týždeň- celý.... niekam do ms na dedinu kde majú čisto rómskej triedy. Ja ti sľubujem, že ťa ten tvoj plán okamžite prejde.

3petka
1. okt 2024

@monikapittroffova super ja niečo chcem tak idem na net nech to ostatný zistia za mna.
Ak niečo take chceš tak v prvom rade si to zistí sama a nie aby druhý za teba rozmýšľali. Potom aj ta skolka tak bude vyzerať.

mantilka
1. okt 2024

Neviem kto si, aké máš vzdelanie, nie je to jednoduché takýto projekt menezovat.
V článku máš aj splnomocnenca. Skús sa na kontaktovať. Keď nezvládnem nájsť ľudí, ktorí ti s projektom pomôžu ani nezačínaj. Najprv sa zapoj do už rozbehnutých projektov ako dobrovoľnícka, naberáj skúsenosti a potom môžeš riadiť vlastný projekt.

zltalienka
1. okt 2024

@monikapittroffova a kto tam bude chodiť? Predškoláci už musia chodiť do škôlky a tým pádom pre ne už je miesto v niektorej zo súčasných škôlok. Mladšie deti z osady do škôlky chodiť nebudú.
Jedine ze by bolo tak veľa predskolakov, že kapacitne nepostačuje aktuálny stav MŠ, tak môže obec zriadiť ďalšiu MŠ, alebo dobudovať triedy...a na to sú dotácie, ale pre obec (mesto).

titla
1. okt 2024

Takto
Zriadit matersku skolu pre Romov by sa asi povazovalo za diskriminacne. Ale mozes zriadit matersku skolu s romskym vyucovacim jazykom.

Vsetky materske skoly, ktore su zaradene do siete skol a skolskych zariadeni su financovane z rozpoctov obci, aj sukromne. Ta dotacia je mensia ako u verejnych MŠ, ale je tam. Avsak potom sa na tieto zariadenia vztahuju vsetky povinnosti - dodrziavat SVP, ucitelky musia mat pedagogicku kvalofikaciu, zariadenie podlieha kontrolam inspekcie a pod.

Zvysenie zaskolenosti deti z marginalizovanych komunit je prioritou viacerych vzdelavacich strategii, takze existuje pomerne vyskoka sanca, ze by si na podobny projekt mohla ziskat financie z nejakeho fondu rozvoja/vyzvy a pod. Ale na takto rozsiahlu iniciativu su potrebne aspon nejake skusenosti s podobnymi projektami.

any_soj
1. okt 2024

@simona20201309 neexistuju priplatky na Romskych ziakov. Rovnako ako neexistuje na Slovensku jedina davka, ktora by bola viazana na etnikum. Vsetky socialne davky a tiez aj priplatky k normativu na skolach su viazane na ine parametre, nie na etnikum. A ano, som ucitelka. Ano, aj Romov som ucila, a velmi rada.

any_soj
1. okt 2024

@mantilka super ten grant, budem buduci rok sledovat.
Hej, granty byvaju na tieto oblasti. Ale pravidelne financovanie, na ake sa pyta autorka, nie je viazane na etnikum

any_soj
1. okt 2024

@monikapittroffova ahoj. Nevyjadrujes sa... Fakt by bolo vhodne upresnit, o co by ti islo. Romske mamy len nerady davaju deti do skolky, kym nemusia. Uprednostnuju byt s nimi. Sukromna skolka dostava dotaciu od statu, ale je velmi, velmi narocne zaradit sa do systemu skolok. Ako ti tu odporucili, isto sa porad v niektorej zo skolok v osadach. Ak chces, zistim ti nejake kontakty, kamoska chodila do skol v osadach v ramci svojho zamestnania. Existuje priplatok k normativu - priplatok na ziaka zo socialne znevyhodneneho prostredia (ak je niektory clen domacnosti v hmotnej nudzi). Je to 150€ na rok, ak som dobre vygooglila. Ale - je to preziakov zs. Nenasla som, ci by sa to mohlo vztahovat aj na predskolske vzdelavanie, ale tipujem, ze ano, kedze je povinne. Skor vsak isto nie, ako predskolakom. To skor cestou grantov, dotacii, ktore ale jeden den su a druhy byt nemusia. Ak ti ide o oracovnu poziciu a zarobok, nesla by som do toho. Ak mas pre Romov srdce, tak isto stoji za to robit s nimi a pre nich. Isli na nich obrovske peniaze, ale zial casto skoncili v nespravnych rukach sprostredkovatelov (proste si ich ti, co grant ziskali, strcili do vrecka miesto realnej prace s nimi). Uzasny projekt je napriklad Cesta von - Omamy. odporucam konzultovat s nimi, mozu ta nasmerovat.

simona20201309
1. okt 2024

@any_soj tak potom máš u mňa obrovský obdiv, pravdepodobne máš k tomu aj vzťah. Tak dúfam ze v tom povolaní budeš aj pokračovať?

palicka
1. okt 2024

Tak v prvom rade, škôlku si môžeš otvoriť, ale lesnú. Toto je materská škola. Po druhé, ako chceš otvoriť rómsku? Väčšina tvojich potenciálnych klientov sa hlási k slovenskej národnosti, nie rómskej….ak si teda plánovala MŠ národnostnú. Po tretie, zriadenie v meste, obci, napriek tomu, že ide o súkromné zariadenie, musí schváliť zastupiteľstvo. Ak ho schváli, žiadať ministerstvo školstva o zaradenie do siete . A prikladať vyjadrenie hygieny, požiarnikov, inšpektorátu prace…

simona20201309
1. okt 2024

@any_soj ale viem ze majú za to pekne príplatky. Vy ste nemali?

any_soj
2. okt 2024

@simona20201309 ja ucim na zus, tam to ucitelia nemali. A skola ano, za ziaka, kde su rodicia v hmotnej nudzi, je priplatok k normativu 150€ rocne. Ano, rada by som v tom pokracovala, ale zial musela som z tej skoly odist. Presne kvoli "mojim" Romskym detom som tam zostala 5 rokov (vacsina kolegov sa menila po roku, dvoch), ale kedze som upozornovala vedenie, ze nie je ok sposob, akym spravovali peniaze (rozne fiktivne zmluvy a podobne, peniaze do vrecka...), tak som bola nepohodlna. Blbe bolo, ze ja osobne som to len vedela, ale k jasnym dokazom som nemala pristup a ti, co mali, sa bali to riesit. Snazila som sa vydrzat bossing, ale ked mi aj gynekolog povedal, ze ak chcem dieta, nech zvazim odchod, neskor som odisla. Ale teda hladam sposoby, ako po materskej robit s Romami nejako inac. Fascinuje ma program Omamy napriklad ..