Agentúra mi nechce dať výpoveď v skúšobnej dobe

30. aug 2024

Uzavrela som pred 2 mesiacmi pracovný pomer so slovenskou agentúrou na zahraničnú zmluvu. Podľa zákona, ktorý znie v zmluve sa uvádza, že skúšobná doba trvá 3-6 mesiacov. Do 3 dni chcem úkoncit pracovný pomer, avšak pani z agentúry tvrdí, že je mesačná výpovedná lehota. Čo v skúšobnej dobe podľa mňa aj internetu neexistuje. Dneska ma mi volať, že mi to vysvetlí, ak nie požadujem riešenie cez úrad práce, môžem teoreticky poslať sama výpoveď na adresu? Pani z agentúry mi tvrdí, že som jej vravela, že tu chcem zostať, čo je pravda, ale plány sa menia, ľudia tu prichádzajú a odchádzajú, drží ma len za nos, čo by ste robili vy?

janai1
30. aug 2024

No pani ma pravdu výpoveď v skúšobnej dobe neexistuje.
V skúšobnej dobe oznamuješ skončenie pracovného pomeru a výpovedná doba nie je žiadna

melanta
30. aug 2024

Ak nejde o slovenskú zmluvu uzatvorenú podľa slovenského zákona, tak je potrebné riešiť ju podľa zákona krajiny, podľa ktorého je uzatvorená. Skús špecifikovať pojem "slovenská agentúra a zahraničná zmluva". S kým máš uzatvorenú zmluvu? So slovenskou agentúrou alebo so zahraničnou firmou? Podľa akého zákona (nájdeš to na zmluve).

autor
30. aug 2024

@melanta so slovenskou agentúrou, mohli sme si vybrať buď na Slovensku zmluvu alebo zahraničnú, ja som brala zahraničnú

melanta
30. aug 2024

Zahraničná zmluva? Ak máš uzatvorenú zmluvu so slovenskou agentúrou, tak máš slovenskú zmluvu. To, že budeš pracovať v zahraničí neznamená, že máš zahraničnú zmluvu. Takže odfoť prvú stranu zmluvy, zamaž osobné údaje. Prípadne napíš, čo máš v zmluve uvedené - aká zmluva a podľa akého zákona.

autor
30. aug 2024

@melanta ano mám zahraničnú zmluvu, viac nás tu je, sam Koordinator nám to vravel

autor
30. aug 2024
melanta
30. aug 2024

To je zmluva na dobu určitú. Skúšobnú dobu tam dohodnutú nemáš. Takže áno, musíš dať výpoveď a bude ti plynúť výpovedná doba. Ide o AT alebo DE?

tundra
30. aug 2024

To su dodatocne podmienky k pracovnej zmluve.V pracovnej zmluve je jasne definovany nastup a skusobna doba+vypovedna lehota.

melanta
30. aug 2024

Autorka, skús napísať, či ide o AT alebo DE a okopírovať pôvodnú zmluvu, nie dodatok. Ale ak ani v pôvodnej zmluve nie je dohodnutá skúšobná doba, čo nemusí, tak platí, čo som napísala.

lenuska9999
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. aug 2024
autor
30. aug 2024

tam je napísaný zákon v tom bode

autor
30. aug 2024

tam sú len skoro same zákony

melanta
30. aug 2024

Zmluva sa odvoláva na kolektívnu zmluvu. Čiže v nej bude popísaná skúšobná doba ako aj formy a podmienky ukončenia.

melanta
30. aug 2024

Takže čo hovorí kolektívna zmluva?

lenuska9999
30. aug 2024

Autorka , nepodpisovala si pracovnu zmluvu aj slovensku ? To , co si odfotila je dodatok k pracovnej zmluve. Ak chces napis mi spravu, pracovala som niekedy v personalke a poznam tie praktiky 🙂

tiika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiika
30. aug 2024

Podľa tohto dodatku ide jednoznačne o dočasne pridelenie a tato zahraničná firma je tvoj užívateľský zamestnávateľ. Tvoj zamestnávateľ je preto agentúra - ADZ.
Treba postupovat v súlade s dohodou - Zusatzvereinbarung, ktorú si zaslala. “Dočasné pridelenie sa skončí uplynutím času, na ktorý sa dohodlo. Pred uplynutím tohto času sa končí dočasné pridelenie dohodou účastníkov pracovného pomeru alebo jednostranným skončením účastníkov na základe dohodnutých podmienok.”
Ak však chceš ukončiť pracovný pomer, nie len dočasne pridelenie, tak postupuješ podľa zmluvy s agentúrou (tu by si mala niekde mat, pripadne si ju skús vypýtať, alebo popros kolegov, či ju oni maju) a slovenského zákonníka prace.

purple_wolf
30. aug 2024

ocividne nevies co si podpisala a to je tvoja sprostost... chod za právnikom a neries to cez obycajnych ludi ktory o tom nevedia nic... druhou vecou je - ak prestanes chodit do prace stane sa co?? vyhodia ta

beata_k
30. aug 2024

@purple_wolf Vyhodia a daju jej stratu k uhrade.

melanta
31. aug 2024

@purple_wolf to, že ty o tom odborne nič nevieš, neznamená, že ani iní nevieme. Stačí, aby autorka napísala, aké zmluvy má podpísané a je nás tu dosť, ktoré ovládané okrem slovenského zákona aj rakúsky, nemecký či iné.