Ahojte, pracuje niekto na tejto pozícii?
Tazko povedat. Kazda firma si pod tymto pojmom moze predstavovat nieco ine.
Moja pozicia sa takto sice nevola, ale napr chystam podklady pre uctovnictvo, nahadzujem ich do uctovneho softveru, kontrolujem s bankovym vypisom, platim faktury a mnoho dalsieho. Tak mozno to bude nieco podobne. Za budes pripravovat podklady.
podla mna je to pre absolventa vhodna praca na zaciatok. Lebo vlastne treba len zaklady, podla vsetkeho ak sa nestiha, ta posadia a budes uctovat, a aj to pod dozorom,a lebo niekto to bude kontrolovat. Asistovat budes pripravou dokladov, triedenim, zakladanim, v tejto dobe mozno elektronizaciou (aj na to treba vediet zaklady, aby si vedela kam co pojde a nedas to niekde do tramtarie - aj tkau kocku sme mali vo firme :DD) . Urcite nezacnes uctovat na druhy den srocky...
Ak teda mas tie zaklady z PU zo skoly.
@simca06022011 práveže mám skolu s ekonomickym zameranim ale ucto sme nemali, preto sa pýtam či vôbec budem mat sancu 😃 ale bavili sme sa este o tom, zeby bolo možno múdre absolvovať kurz PU, aby som sa dostala lepšie do obrazu.
@aniss257 tak jedine vyskusat a uvidis, kurz uctonictva ak chces ist tymto smerom pomoze.
@simca06022011 musím vyskúšať hej, zamestnavatelka nevravela nic k tomu, že nemám skúsenosti akurát treba mat chut učiť sa.
@aniss257 no vidis, tak skus pozriet nejake kurzy, alebo si zozen ucebnicu. A maj chut ucit sa. OA mali dakedy celkom fajn knihu na ucto. Pochopit pojmy ak nevies, a tak, este pred kurzami. Aby si vedela ze faktury co su, ake su, pokladna a kde co, co s cim... :D taky prehlad. napr. moja mama je uctovnicka uz od cca 1995, cize roky.. a ona roky nevedela a nechapala co je za suvahami a aktiva/pasiva. Fakt sa to naucila rokmi, a potom odo mna a kolegyne :DDD cize aj bez nejakeho extra hlbokeho chapania PU, doakze asistent fungovat. Dokaze to aj uctovnik, lebo veci su nalinajkovane ako sa maju orbit. Speciality uz potom sa riesia s poradcami a "skusenymi".
Moja mama ma v pondelok 79 rokov. Má dvojročnú ekonomku bez maturity čo si robila popri zamestnaní v roku pána. Robí mzdovú účtovníčku určite vyše 40 rokov. A ešte stále jeden raz do týždňa robí, čo ju tá firma ukecá vždy.
@aniss257 administratívny pracovník v účtovníctve nie je účtovník!. Je to obyčajná pozícia v administratíve, ktorú po pár hodinom zauceni zvladne kazdy kto vie čítať. Ide o triedenie pošty, faktur, blockov, skenovanie a zakladanie dokumentov. Okolo účtovníctva to ani nešlo. Čiže nemáš sa čoho báť. Ak budeš šikovná, časom ťa asi pustia aj nahadzovať pár dokladov a začneš sa účtovníctvo ucit, resp robiť nahadzovača - otroka a postupne sa bude z teba stávať junior účtovník. Zamestnavatelke sa hodí takýto človek, ktorý začína úplne od základov, máš o niečo nižšiu mzdu a účtovník by jej nerobil poskoka. Čiže vyhrate obidve. Ona si ťa pekne naučí svoj systém práce.
@gemerka17 no každá firma si tu pozíciu asi názve ako chce.Ja mám OA, čiže účtovníctvo som sa učila.Teraz po materskej som nastúpila na pozíciu administratívny pracovník v účtovníctve a teda fakturujem v omege,v alfe Robim pohľadávky, pokladňu -prijem,výdaj a takisto sklad...som tam 3ti týždeň a v podstate som tam dievča pre všetko...žiadne zakladanie, kopírovanie...robím podklady pre hlavnu účtovníčku, objednávky,dodacie listy...takže každá firma to má inak
@deginko presne si to nazvala dievča pre vsetko - poskok pre hlavnú uctovnicku. Stále je to ta istá pozícia. To co si vymenovala je stále administratívna pozícia, žiadny uctovnik, ten má na starosti úplne iné veci. Fakturacia je len obyčajné klikanie, často krát to robí vo firme takto asistentka - administratíva pracovníčka resp. dievča pre vsetko. Objednavky, dodacie listy, skladové hospodárstvo nie je náplň pre samostatného senior/hlavného účtovníka. To ti rovno poviem, že aj my máme na to vo firme ľudí, ktorý nám pripravujú takto podklady popod nos, aby sme my uctovali a riešili zložitejšie veci podla zákona.
To čo robíš ty, časom bude robiť aj autorka, podklady, chystanie, neskôr jednoduché uctovanie.
@gemerka17 u uctovnicky ktora je len jedna a sama, je napln prace ina ako vo firmach kde riesia fakturaciu, a skladove hospodarstvo a pod. veci. Tu bude chystat co sa nauci, ak nebude uctovnik stihat, kludne dostane uctovat faktury, aj banku/pokladne ako sa to bude stihat ucit. A uctovnicka si to iba skontroluje. Tak to je. Preto chce pravdepodobne aby vedela zaklady a nemala chaos v tom, co je faktura a co pokladna, zavazok... Ina vec je robit pre uctovnicku firmu, ina pre obchodnu firmu, kde sa za behu riesi vsetko od objednavyk az po sklad a je tam xy pracovnikov, a uctovnikov. Ak to robi jeden clovek, retrospektivne, ma to iny postup. Pochybujem, ze si niekto zamestna jedneho zamestnanca na to, aby vsetko robil a nechal si iba zbierat doklady, a prehodit par obalok posty, ktora ledva chodi v tejto elektronickej dobe.
Cize ako to bude, sa dozvie iba ked to vyskusa. Ale nie je to myslim, nic co sa neda naucit. Aj ked teda my sme mali slecny, ktore sa to nevedeli naucit ani po mesiacoch :DDD
@simca06022011 zo začiatku by som len robila tie bežne adimibistrativne prace, skenovanie, triedenie, komunikácia s klientmi. Ale potom by chcela aby som ideálne DPH sa zaoberala ja. 😃čiže som trochu v rozpakoch z toho 😃
@simca06022011 ja to dobre viem a ovládam a to aj píšem. Nepíše presne autorka, či sa jedná o uctovnicku kancelariu s viacerými klientmi alebo ide o jednu alebo pár väčších spoločnosti. To uctovanie jednoduchších prípadov ju čaká. Nahodiť dosle a vyšle faktúry nie je veda.
@aniss257 no vidis. Lebo je to iny objem prace ak jedna uctovnicka sama riesi vela firiem, cize urcite by ti nenechala len "dievca pre vsetko" bez uctovania riadneho.
Neviem ale ako si to predstavuje, lebo na DPH uz potrebujes znalosti :D nauctovat vsetko, zakon o DPH vediet okrem ineho, vinimky... ak ta to zauci ziadny problem.
Za mna ak ta bude chciet, vyskusaj, uvidis. Tak potom odides ked to nebudes zvladat. Je na tebe ci sa chces uctovnictvu venovat, alebo nie.
@gemerka17 pise presne, ze by tam boli dve, ona a uctovnicka. To v praxi znamena to, ze postupne sa tato pracovnicka nauci vsetko.
@simca06022011 mám ešte možnosť absolventskej praxe u nej a za ten cas by som sa rozhodla, či budem ďalej v tom pokračovať a či by mi to šlo a tak by ma riadne zamestnávala už.
@aniss257 no tak nespekuluj a vezmi to, je jedno ci prax alebo pracu. Je to pre taba super sanca, podla mna malokedy sa najde uctovnik, tkory si vezme k sebe absolventa a nauci ho. Ak je ochotna, nenechaj si to ujst. Ani nejdem pisat, kolko ludi k nam takto chcelo ist, a proste sme ich zrusili, pretoze na toto nemam cas a nervy :DD Ked tak, si prejdite co prsne by si robila, ci ta to vobec bude bavit. Nie pre kazdeho je hrabanie sa v papieroch a suboroch.
@simca06022011 neznamená, ak by išla do veľkej firmu, kde je sefka hlavnou uctovnickou, bude robiť len pomocné účtovné práce. Ak pôjde do uctovnej kancelárie bude sa postupne zaucat na komplexné účtovníctvo vrátane komunikácie s klientami bez DPPO a závierky. To je dosť podstatný rozdiel.
To je taky vseobecny nazov, ze co firma, to ina agenda sa pod to moze skryt.