Dobrý deň,je podľa vás plat vodiča kamiónu 85€ v čistom na deň,kde sám vykladá tovar,býva bežne dva,tri,niekedy päť dní v kamióne adekvátny? Len priblížim,on nepracuje 8 resp 12 hodín denne napr ako ja v zdravotníctve,podľa zákona môže pracovať až 15 hodín(9hodin šoférovať+6hodín nakládka/vykládka)denne, čo zamestnávatelia berú ako samozrejmosť keď treba. Nie,nemám málo peňazí,ale keď vidím ako je na tom psychicky ,ako totálne vyhorel,presviedčam ho,aby s touto prácou po 12 rokoch skončil a išiel pracovať napr na autobus,alebo hocičo iné. On si totiž pravdepodobne ani nevie predstaviť inú prácu,za svoj život pracoval 12 rokov ako vodič záchranky a teraz 12 rokov ako vodič kamiónu. A nechce si dať vysvetliť,že je najvyšší čas aby zmenil svoje zamestnanie.
pracujem v oblasti dopravy a nasi kamionisti maju tiez tolko..ci je to adekvatne? niektori si uz nevedia predstavit robit nieco ine, niektori odisli a opat sa vratili…niektori to ukonciki kvoli rodine..pre niekoho to je praca snov??
Len ako mu vysvetliť,ako ho presvedčiť,že to naozaj už za to nestojí? Áno keď zarobil raz toľko ako skladník,tak to bolo zaujímavé aspoň kôli peniazom,ale teraz už naozaj nie. Ani si nemyslím že by utekal z domu,na to má moc rád deti a je na nich doslova závislý a boji sa o ne a aj medzi nami myslím,že to funguje dobre. Že by mal naozaj pocit,že by sa bál,že sa v jeho veku už inde neuchytí,alebo si nezvykne?
V Rakúsku by nezarobil viac?
@karolinakr
Áno zarobil,ale to by bol ešte viac preč ako je teraz. Teraz aspoň v priebehu týždňa príde domov prespať a víkend má voľný. Žijeme na Považí a už len cestovanie do Rakúska by bolo časovo náročné. Ja nechcem viac peňazí,chcem aby pochopil že to naozaj už nie je lukratívna a zaujímavá práca. Aj keď donesie domov cca 2-tis eur,ale na to koľko je v práci to za to naozaj nestojí. Len on to nedokáže pochopiť,nechce si to dať vysvetliť.
No ale ked daš 85/15=5.6 fakt to vychadza na 5eur, čo je na kamionistu hrozne málo..takto ked mu to ukážeš, nerozsvieti sa mu v hlave?
@karolinakr
Ale áno,ja s tebou súhlasím. Stále mu to opakujem,aj to aký majú ľudia na nich názor a čo o nich rozprávajú,ale on ako keby si nevedel predstaviť pracovať inde. A to ešte doplním , že tento plat má aj s diétami,čiže PN resp dôchodok sa mu ráta z platu cca 1200€ v čistom. Bohužiaľ taká je realita slovenských vodičov.
vieš čo, pravdu ti poviem, to by som ho už radšej do Rakuska poslala, sice nebude doma, ale zarobi aspon 2x tolko... i ked som pochopila z tvojich reči, že radšej ho chceš mať doma i za cenu menej peňazí
@karolinakr
Áno kľudne za polovicu,len aby nerobil túto nevďačnú prácu a bol viac s nami doma. Nech si tam sadne sám pán majiteľ.
A ano peniaze treba,ale keď má človek viac tak kupuje aj to čo nepotrebuje a veľa ľudí musí vyžiť aj z menej peňazí,tak nerozumiem prečo by sme nevyžili aj mi. Vidím ako je na tom zdravotne(aj fyzicky aj psychicky),ale on ako keby sa už bál nejakej zmeny,alebo neviem si to vysvetliť.
určite to nie je adekvátny plat , keď to počítaš na hodiny pri odrobení 15 hodín , to je 5,66 €/ hod a to nepočítam čas , čo aj tak nie je doma s rodinou . Ja by som mužovi toto nikdy nedovolila robiť